Aktualizacje PowerUp

vwir

Pionier e-mobilności
Ja akurat byłem na perforacje lakieru, jak przyszła ta akcja i przy okazji mi ją zrobili.
Ja przez ostatni tydzień dostałem 3 aktualizację:
Dźwięk frunka
Głośniejszy dźwięk frunka😄
I aktualizacje w tle
Może i do mnie dotrze 6.14...
Zerknij jaki masz stan akumulatora 12V. Jeśli poniżej 80% to nie dotrze ;) Ja już wypraktykowałem takie podejście: gdy chcę żeby się zaktualizował to podłączam wieczorem do ładowania, a harmonogram aktualizacji mam coś w okolicach 1 rano. W czasie ładowania bateri HV jest też ładowany akumulator 12V, więc jest duża szansa, że będzie miał ponad 80%. Sposób jest daleki od 100% skuteczności, ale czasami zadziała.

miken

Zadomawiam się
Zerknij jaki masz stan akumulatora 12V. Jeśli poniżej 80% to nie dotrze ;) Ja już wypraktykowałem takie podejście: gdy chcę żeby się zaktualizował to podłączam wieczorem do ładowania, a harmonogram aktualizacji mam coś w okolicach 1 rano. W czasie ładowania bateri HV jest też ładowany akumulator 12V, więc jest duża szansa, że będzie miał ponad 80%. Sposób jest daleki od 100% skuteczności, ale czasami zadziała.
U mnie po wymianie akumulatora 12V samochód podczas jazdy w końcu go ładuje sprawnie... Wcześniej po przejechaniu 1200 km pokazywał mi 72-74%, a teraz jeżdżąc po mieście, doładowuje mi bez problemu na 93-94%, co wczesniej było wręcz niemożliwe, bawet po nocnym ładowaniu baterii HV...
1000065634.jpg

vwir

Pionier e-mobilności
Dostaliście może informacje o akcji 24B60? Dzisiaj dostałem maila. Nie wiem czy to przychodzi OTA, czy muszę jechać do serwisu.
Byłem, zrobiłem, zwyciężyłem... eeee znaczy w sumie to nie widzę różnic ;) Nic się nie działo i nadal nic się nie dzieje. Jeździ, skręca, hamuje. Jeszcze mi klamrę pasów kierowcy wymienili, bo na to też jest akcja serwisowa. Nie wiem po jaką cholerę, ale chcieli to wymienili.

Dawid1991

Zadomawiam się
Kilka dni temu pojawiła mi się dostępna aktualizacja. Jakaś stara bo widziałem no forum, że Wam już dawno wskoczyła. Komunikat, że auto będzie unieruchomione na 45 min. Długo. Kliknąłem aktualizuj teraz. I zaczęło się instalować. Ale niestety nie zakończyła się instalować... Teraz od kilku dni brak komunikatu w apce, a w aucie brak możliwości ponownego naciśnięcia aktualizuj. Ikona nie podświetla się. Auto już stało na noc pod ładowarką i zaplanowałem na 1 w nocy aktualizację i nic. Trochę to irytujące. Może to akumulator 12V, ale jeżeli tak to czemu zaczęło aktualizować i przerwało.

vwir

Pionier e-mobilności
Kilka dni temu pojawiła mi się dostępna aktualizacja. Jakaś stara bo widziałem no forum, że Wam już dawno wskoczyła. Komunikat, że auto będzie unieruchomione na 45 min. Długo. Kliknąłem aktualizuj teraz. I zaczęło się instalować. Ale niestety nie zakończyła się instalować... Teraz od kilku dni brak komunikatu w apce, a w aucie brak możliwości ponownego naciśnięcia aktualizuj. Ikona nie podświetla się. Auto już stało na noc pod ładowarką i zaplanowałem na 1 w nocy aktualizację i nic. Trochę to irytujące. Może to akumulator 12V, ale jeżeli tak to czemu zaczęło aktualizować i przerwało.
Miałem tak z poprzednią aktualizacją (w sierpniu). Też się już zacząłem denerwować bo miałem tylko informację że się nie powiodła i tyle. Ale po kilku tygodniach znowu ruszyła, bez żadnej akcji z mojej strony i tym razem już przeszła. Chyba po prostu musisz się uzbroić w cierpliwość.

miken

Zadomawiam się
A która to aktualizacja?

Możliwe, że zaczęło i przerwało, bo to nie jest zbyt inteligentny system... Muszą być spełnione warunki,z ktorych krytycznym jest poziom naładowania akumulatora 12V... Minimum 82% przy dłuższych aktualizacjach...

Jeśliby nie masz OBD II to zaopatrz się... Można niby też sprawdzić przez stronę Ford.pl, grzebiąc w bebechach strony, po wciśnięciu F12...

Jeszcze niedawno wystarczyło wejść na stronę ford.COM i tam na amerykańskiej stronie pokazywało przez lata poziom naładowania aku. 12V zamiast baterii wysokonapięciowej...

Po tym też widać, że skoro fordowi zajęło kilka lat żeby się zorientować, że ktoś nie ten aku podpiął na stronie, to ten system aktualizacji jest równie koślawy... 🤦

Wracając jednak do Twojego problemu...

Polecam kontakt telefoniczny ze wsparciem forda, powiedzą Ci czy ta aktualizacja utknęła i spróbuje za kilka dni (ostatnio co 7 dni, wczesniej było co 14 dni), czy też aktualizuje się w tle...

Czasami instalacja moze potrwać wiele dni, jeśli to jest coś dużego... - tak twierdzi ford, to nie moje wymysły, nawet jeśli brzmi to amatorsko... Tak więc, te 45 minut to czas kiedy pojazd musi być unieruchomiony a reszta robi się w tle...

Zachęcam cię, zadzwoń do forda na +48 22 481 62 81 mają podgląd co się pobiera, aktualizuje, kiedy była próba zainstalowania czego i jaki masz poziom naładowania aku 12V i czy jakieś aktualizacje są w kolejce... 😈

Sprawdź przy okazji czy automatyczne aktualizacje także u nich w systemie wyświetlają się jako aktywne... W moim przypadku, miałem włączone codzienne aktualizacje automatyczne ale u nich w systemie były jako wyłączone... To problem globalny bo na wszystkich rynkach i jednocześnie tylko u wybranych...

Swoją drogą, dają Ci YouTube ale informacja o poziomie naładowania aku 12V to Himalaje... 😵‍💫

vwir

Pionier e-mobilności
Jeśli zintegrowałeś auto z HA to masz tam poziom naładowania akumulatora. Od jakiegoś czasu ta integracja jest kulawa (od kiedy Ford zmienił API) ale jakoś tam działa.

wemar

Fachowiec
Właśnie mi się zainstalowało IPMA-24.204.8.27
Nie wiem, czy będziesz z tego zadowolony - system pobiera też dane z nawigacji, na wypadek, gdyby znaki nie były czytelne, a w nawigacji dane potrafią mieć bardzo dziwne i nieaktualne dane.

Aktualizacje Forda są jak przykrótka kołderka - gdzieś naprawią, ale gdzieś coś popsują. Po 6.14 nie działa mi właściwie kamera cofania w opcji szerokokątnej. To znaczy działa, ale uruchamia się z takim opóźnieniem, że zdążę wyjechać z parkingu.