Aktualizacje PowerUp

miken

Zadomawiam się
Niestety masz rację. Cały ten system aktualizacji to jakiś syf, ale o tym już tu kilka razy pisaliśmy...

Wciąż ten sam system, jak się w okienko dla twojego VIN wpisujesz, jesteś w zasięgu, prowadzisz, spełniasz warunki to dostajesz, jak nie to sorry, wypadasz z kolejki.

Są też tacy, którym Ford wypycha kolejne aktualizacje kilka razy dziennie.

Na niemieckim forum jest gość, który dostaje 4 aktualizacje jednego dnia... A po nich kolejna fala wszystkiego co wisiało na serwerach... A więc da się, tylko ktoś musi kliknąć przycisk.

Mam nadzieję, że to jakiś pilotaż nowego systemu wypychania aktualizacji... 🤞🤞

Ja ostatnio dostawałem aktualizacje po telefonie do Forda i pytaniu czy widzą, że mam aktywne aktualizacje... I nagle na koniec dnia coś wpadało... Albo mam takie szczęście (3 x już się tak zadziało), albo ktoś tam jednak może odświeżyć uprawnienia albo wypchnąć ręcznie, oczywiście jeśli tylko chce... 😈

vwir

Pionier e-mobilności
Sposób dostarczania to jedno, ale sposób opisu tego co dostarczyli to drugie. W sensie ja nie czekam na aktualizacje, bo i niespacjalnie mam na co. Obecna wersja mi odpowiada, no może mogliby poprawić to, że czasami strzałki z carplay pojawiają się na zegarach a czasami nie. Natomiast jako programista mam duży problem z tym, jak opisują swoje aktualizacje. Generalnie zasada jest taka, że piszesz jaką dostarczyłeś wartość klientowi, a nie co zrobiłes. Czyli nie piszesz, że "udoskonaliłeś system zarządzania akumulatorem" (tak jak napisali Tobie) bo jaką to ma dla Ciebie wartość? Zerową. Zamiast tego piszesz co się zmieniło dla użytkownika, czyli na przykład: "czas ładowania 10-80% skróciliśmy z 30 do 29 minut".

mind

Zadomawiam się
Taka aktualizacja wpadła mi wczoraj:

View attachment 26323

Teraz czekam na 10.1, które włącza ev routing w Mapach Google, którym daje dostęp do parametrów samochodu, tj. zużycie energii, SoC i innych...

W 10.1 powinniśmy dostać BlueCruise... 🤞
5 miesięcy po terminie... 🤪
Czy to wygląda jak BlueCruise ? ;)
IMG_0082.png

Attachments

• IMG_0082.png
    IMG_0082.png
    192 KB · Liczba wyświetleń: 0

miken

Zadomawiam się
Zgadza się.
Czy to wygląda jak BlueCruise ? ;)
View attachment 26424
Prawie jak... Ostatnia wersja info od Forda jaką mam brzmiała: BlueCruise nie przychodzi z aktualizacją tylko po 10.1.1... oni to włączają po swojej stronie... Dostaniesz info na ekranie, że jest dostępny dla twojego samochodu...

Zresztą, wiesz jak to jest z opisami tych aktualizacji... 🤣

Była aktualizacja która miała naprawić znikające logotypy stacji radiowych, tak było w opisie od Forda... i nie zadziałało... Więc lepiej niech nie piszą nic o BC...

Ostatnio miałem tel. od Forda w innym temacie, ale przy okazji spytali, czy pojawił się już u mnie bluecruise... Jakby sam się miał wyhodować... Wtedy też powiedzieli mi, że przy okazji 10.1.1 powinien się pojawić... 🤞🙃

mind

Zadomawiam się
Zgadza się.

Prawie jak... Ostatnia wersja info od Forda jaką mam brzmiała: BlueCruise nie przychodzi z aktualizacją tylko po 10.1.1... oni to włączają po swojej stronie... Dostaniesz info na ekranie, że jest dostępny dla twojego samochodu...

Zresztą, wiesz jak to jest z opisami tych aktualizacji... 🤣

Była aktualizacja która miała naprawić znikające logotypy stacji radiowych, tak było w opisie od Forda... i nie zadziałało... Więc lepiej niech nie piszą nic o BC...

Ostatnio miałem tel. od Forda w innym temacie, ale przy okazji spytali, czy pojawił się już u mnie bluecruise... Jakby sam się miał wyhodować... Wtedy też powiedzieli mi, że przy okazji 10.1.1 powinien się pojawić... 🤞🙃
10.1.1 dostałem 3 marca, więc nie spieszą się zbytnio :)

wemar

Fachowiec
Dostałem zaproszenie do serwisu na wymianą oprogramowania związanego z hamowaniem. To już chyba trzecia aktualizacja związana z hamowaniem rekuperacyjnym. Było dobrze, ale pojawiła się aktualizacja, by było lepiej - wyszło gorzej, a teraz usiłują to naprawić. Przy okazji się dowiedziałem, że mam też akcję serwisową na pas kierowcy - podobno generował błędne sygnały. Nie zauważyłem tego, ale czasem auto generowało dźwięk ostrzegawczy, nie wyświetlając przy tym żadnego komunikatu.

wemar

Fachowiec
Właśnie mi się instaluje rozpoznawanie znaków z automatycznym dostosowaniem prędkości. Straszy mnie, że może to trwać 140min :O
U mnie już się zainstalowała. Po instalacji dostaniesz pytanie, czy ma się też zainstalować opcja rozpoznawania ograniczenia prędkości podczas cofania, ale nie polecam, bo i tak nie działa, jak masz brudną kamerę w klapie bagażnika.

vwir

Pionier e-mobilności
U mnie już się zainstalowała. Po instalacji dostaniesz pytanie, czy ma się też zainstalować opcja rozpoznawania ograniczenia prędkości podczas cofania, ale nie polecam, bo i tak nie działa, jak masz brudną kamerę w klapie bagażnika.
WTF... To z jaką prędkością to auto potrafi cofać, że przekroczy ograniczenia prędkości? ;)