Aktualizacje PowerUp

vwir

Pionier e-mobilności
Aktualizacje Forda są jak przykrótka kołderka - gdzieś naprawią, ale gdzieś coś popsują.
Nie mam zamiaru bronić Forda, ale trudno mi (może poza Teslą) znaleźc markę, która robi to lepiej niż Ford. Nie żeby Ford był cudowny, tylko inni są tak dramatycznie beznadziejni. Smart też nie jest lepszy od Forda. O markach takich jak VW, Audi (poczytajcie tutaj na forum o nowym Q6) czy Stellantis nawet nie wspomnę.

miken

Zadomawiam się
Nie mam zamiaru bronić Forda, ale trudno mi (może poza Teslą) znaleźc markę, która robi to lepiej niż Ford. Nie żeby Ford był cudowny, tylko inni są tak dramatycznie beznadziejni. Smart też nie jest lepszy od Forda. O markach takich jak VW, Audi (poczytajcie tutaj na forum o nowym Q6) czy Stellantis nawet nie wspomnę.

Te aktualizacje to dramat... Bo wypadałoby się, ze skoro trafiają do nas z wielomiesięcznym opóźnieniem, w USA szybko wychodzą niedoróbki, to do nas już trafi poprawiona wersja danego PU, ale nie... Ich przejście: Wiemy, że spapraliśmy, ale naprawimy to kolejną aktualizacją... Kontaktując się z Fordem dowiecie się, że "aktualizacje nie są objęte gwarancją" a na pytanie, co jeśli aktualizacja rozwali synca i będę musiał pojechać do serwisu, usłyszałem, że naprawa na mój koszt, bo oni zainstalowali aktualizację...

Oczywiście można wyłączyć automatyczne aktualizacje, ale oni instalują też w tle takie o ktorych nie masz pojęcia...

Wiem, że inni nie są w tym obszarze lepsi... Niestety wiem... 🤪

wemar

Fachowiec
Nie mam zamiaru bronić Forda, ale trudno mi (może poza Teslą) znaleźc markę, która robi to lepiej niż Ford.
Irytuje mnie to, że psują to, co działało dobrze. A czy Ford robi to lepiej czy gorzej od innych, to powiem tak - jak na razie nie mogę znaleźć sensownej alternatywy po MME.

miken

Zadomawiam się
Nie wiem, czy będziesz z tego zadowolony - system pobiera też dane z nawigacji, na wypadek, gdyby znaki nie były czytelne, a w nawigacji dane potrafią mieć bardzo dziwne i nieaktualne dane.

Aktualizacje Forda są jak przykrótka kołderka - gdzieś naprawią, ale gdzieś coś popsują. Po 6.14 nie działa mi właściwie kamera cofania w opcji szerokokątnej. To znaczy działa, ale uruchamia się z takim opóźnieniem, że zdążę wyjechać z parkingu.
Wiem... Już adaptacyjny tempomat przy włączonej funkcji rozpoznawania znaków potrafi mi nawet teraz 2 lata po ukończeniu budowy A1 nagle zmieniać prędkość na 70... 40... Albo w drugą stronę... A zgłoszenie błędów jest przez stronę internetową Here maps... Bardzo to praktyczne i przydatne podczas jazdy...

Śledzę na niemieckim forum, jak to wygląda, bo tam szybciej te aktualizacje dolatują i co aktualizacja to jakiś fuck up... Jeden gość ma samochód od miesiąca w jakimś centralnym serwisie w Kolonii, bo badają co się stało i dlaczego samochód nie wstał po aktualizacji...

Szczęśliwie dostał zastępczego mach-e...

Ale jakby nie było, my tym jeździmy, ufając, że dojedziemy do celu...

vwir

Pionier e-mobilności
Irytuje mnie to, że psują to, co działało dobrze. A czy Ford robi to lepiej czy gorzej od innych, to powiem tak - jak na razie nie mogę znaleźć sensownej alternatywy po MME.
Ja też. MME zostaje w rodzinie. Moim głównym zarzutem nadal pozostaje wielkość auta. Gdyby jakieś mniejsze auto, na przykład Smart #3 miał baterię 68kWh z Mach-E to poważnie bym rozważył zmianę. Ale jako iż nie ma to nie mam tego problemu ;)

vwir

Pionier e-mobilności
Volvo EX30, dla mnie za małe, ale poza tym jest bardzo fajne.
Nie jest fajne. W ogóle nie jest fajne. Gdy widzę głupkowate oszczędności w stylu przyciski otwierania okna na panelu środkowym to mnie odrzuca. Miałem, używałem, szlag mnie trafiał. O braku zegarów przed oczami nie wspomnę. A cena jest już kompletnie oderwana od rzeczywistości.

Dawid1991

Zadomawiam się
Kilka dni temu pojawiła mi się dostępna aktualizacja. Jakaś stara bo widziałem no forum, że Wam już dawno wskoczyła. Komunikat, że auto będzie unieruchomione na 45 min. Długo. Kliknąłem aktualizuj teraz. I zaczęło się instalować. Ale niestety nie zakończyła się instalować... Teraz od kilku dni brak komunikatu w apce, a w aucie brak możliwości ponownego naciśnięcia aktualizuj. Ikona nie podświetla się. Auto już stało na noc pod ładowarką i zaplanowałem na 1 w nocy aktualizację i nic. Trochę to irytujące. Może to akumulator 12V, ale jeżeli tak to czemu zaczęło aktualizować i przerwało.
Tak więc była to aktualizacja 24-PU0105-CMR-FX. Nie wiem czy się powiodła się czy nie, ale po kilku dniach wskoczyła 6.14 i w tym samym dniu 23-PU0314-DCM-LAT. Narazie wszystko działa. Najważniejsze, że po aktualizacji 6.14 znów mogę rozmawiać przez Android auto...😀

miken

Zadomawiam się
Taka aktualizacja wpadła mi wczoraj:

1000069059.png

Teraz czekam na 10.1, które włącza ev routing w Mapach Google, którym daje dostęp do parametrów samochodu, tj. zużycie energii, SoC i innych...

W 10.1 powinniśmy dostać BlueCruise... 🤞
5 miesięcy po terminie... 🤪

vwir

Pionier e-mobilności
Taka aktualizacja wpadła mi wczoraj:

View attachment 26323

Teraz czekam na 10.1, które włącza ev routing w Mapach Google, którym daje dostęp do parametrów samochodu, tj. zużycie energii, SoC i innych...

W 10.1 powinniśmy dostać BlueCruise... 🤞
5 miesięcy po terminie... 🤪
Ja pierdolę... Bardziej kryptycznie nie da się napisać release notes? Przecież to informacja mówi mniej więcej: "wiem, ale nie powiem". Zaktualizowaliśmy aby udoskonalić. Wprowadziliśmy udoskonalenia poprawiające. Miłego dnia.