Akumulator rozrusznika rozładowany przez zewnętrzne urządzenie elektryczne.

Lucky Luke

Nowy na Forum
Tak jak w tytule, od 3 dni e-soul wita mnie takim komunikatem. Umówiłem się do serwisu na przyszły tydzień, ale mam obawy czy tyle wytrwa aku. Dodam że nie mam w aucie podpiętych żadnych urządzeń i nic poza standardowym wyposażeniem. Ktoś miał podobnie?

Slawoos

Zadomawiam się
Miałem tak pewnego poranka, po sprawdzeniu aku 12v okazało się że ma około 30% naładowania. Wieczorem "nakryłem" auto jak sobie doładowywał aku z trakcyjnej (ostatnia od prawej dioda miga). Doładowałem aku tradycyjnie i póki co komunikat zniknął. Mam w opcjach zaznaczone dbanie o akumulator ale jak widać niekoniecznie to uzdrawia sytuację.

VanB

Zadomawiam się
W mojej benzynowej Optimie taki komunikat pojawiał się jak serwis krzywo założył alarm i rozładowywał aku 12V.
Jak serwis zeznał komunikat pojawia się jak napięcie na aku spadnie za bardzo. Tylko nie do konkretnej wartości ale jak delta między momentem zgaszenia a odpalenia jest większa niż X.
Więc tu pewnie jest podobnie. Albo Ci pada aku 12V albo włączyłeś sobie jakiś ekstra odbiornik typu kamerka, który nie przechodzi w stan uśpienia.

Lucky Luke

Nowy na Forum
Dzięki za odpowiedzi. Kompletnie nic nie jest podpięte da auta. Też podejrzewam że pada aku tylko coś za szybko. Ciekawe ile mi policzą za nowy...

JareG

Pionier e-mobilności
Dzięki za odpowiedzi. Kompletnie nic nie jest podpięte da auta. Też podejrzewam że pada aku tylko coś za szybko. Ciekawe ile mi policzą za nowy...
Nic Ci nie policzą, bo po prostu nic z tym nie zrobią.. tak było u mnie. Dopóki Ci aku definitywnie nie zdechnie, to oznaki że niedługo może to nastąpić ich nie interesują - mozna tłumaczyć do upadłego, i jak do ściany. Tak było w KIA. Jak na razie aku nie zdechło, choć ostatnio nie rozłożyło lusterek jak przechodziłem obok (i nie chciało się otworzyć z guzika) - na szczęście otworzyło się po wciśnięciu przycisku na pilocie..

Pozdrawiam

Sierek

Fachowiec
Nie policzą nic, bo stwierdzą, że aku jest OK. Miałem dwa razy przygodę z brakiem możliwości uruchomienia auta rano. Akumulator 12V miał ca 6V. Za drugim razem ściągnąłem assistans i zgłosiłem do KIA wymianę aku. Stwierdzili, że aku jest OK i wymiana nie przysługuje. Spytali czy zamykam auto na noc, bo podobno bez tego systemy się nie wyłączają i wyczerpują aku. Oczywiście w garażu nie zamykałem auta.
Dla mnie to bzdurna teoria.

JareG

Pionier e-mobilności
Nie policzą nic, bo stwierdzą, że aku jest OK. Miałem dwa razy przygodę z brakiem możliwości uruchomienia auta rano. Akumulator 12V maił ca 6V.
Jak ja swojego podpiąłem pod tester, to pokazywał jakieś idiotyzmy (typu 110% sprawności). A jednocześnie moja ładowarka po podpięciu pod pacjenta pokazuje mi, że to trupek z połową sprawności..
Aku powinien mieć od 12 do 13V mniej więcej. Jak ma mniej niż 12, to niedobrze. Jak ma mniej niż 10V to tragedia.. a jak ma poniżej 8V to trup/beton. A Twój miał 6V..
Za drugim razem ściągnąłem assistans i zgłosiłem do KIA wymianę aku. Stwierdzili, że aku jest OK i wymiana nie przysługuje. Spytali czy zamykam auto na noc, bo podobno bez tego systemy się nie wyłączają i wyczerpują aku. Oczywiście w garażu nie zamykałem auta.
No ja nie zamykam aut nawet pod wiatami.. i też mi gadali o tym zamykaniu. Teraz e-Soula (w garażu) zamykam :D
Dla mnie to bzdurna teoria.
Próbowałem też od nich (tzn. od ASO) wydobyć info, co w przypadku gdy auto zdechnie - czy jest jakiś tryb do holowania (jak w Tesli), coś jak wrzucenie N. Żeby mieć szansę na wciągnięcie grata na holownik. I cały czas mnie informowali, że e-Soul zawsze będzie miał tyle prundu, żeby wjechać/dać się załadować na lawetę 🤣

BTW: Pisałeś o tym, że Ci aku 12V padł - to ten przypadek wyżej, że mimo wszystko nie wymienili..?

Pozdrawiam

ATnet

Posiadacz elektryka
Jedyne co mi przychodzi do głowy to wzywać assistance, zadać samochodu zastępczego i ośmieszać ich pod każdą reklama na FB... Samochody maja ok, ale obsługa posprzedażną to syf malaria....

Sierek

Fachowiec
BTW: Pisałeś o tym, że Ci aku 12V padł - to ten przypadek wyżej, że mimo wszystko nie wymienili..?

Pozdrawiam
Tak, w innym wątku opisałem ten pierwszy przypadek. Za drugim razem się lekko wkurzyłem i wezwałem assistance. Serwis stwierdził, że aku jest OK.

Swoją drogą to powinien być już trup. Tymczasem ze 2 miesiące był spokój. Kupiłem monitor baterii, ale bluetooth nie sięga do garażu i powiadomienia nie przychodzą na czas, gdy zaczyna spadać niebezpiecznie napięcie. Wykres z dzisiaj (coś po północy podładowywał):

Screenshot_2022-02-12-10-42-58-38_50dec7016723fbfaf1a0791a16168120.jpg