Alternatywa dla homelinka przez wifi

slaveq

Pionier e-mobilności
Jak nie ma prądu to chyba żadnej bramy elektrycznej nie otworzysz? MyQ chyba nie eliminuje konwencjonalnego sposobu otwierania? :)
Tam powinno być standardowy pliot nie otworzysz jeśli nie ma prądu. MyQ nie otworzysz jeśli nie działa serwer LUB nie ma neta LUB nie ma pradu czyli wiadomo jak nie ma prądu to lipa ale masz kilka innych ogniw w łańcuchu.

chewbacca

Posiadacz elektryka
A już widać, że to będzie g***o, już jakieś opłaty miesięczne za otwieranie bramy i jedyna słuszna firma :(.
Jak ktoś się bawi w DIY smart home to pewnie zna Home Assistant. Tam jest integracja z MyQ. Jest też ciekawa wzmianka:
If you have a 819LMB or MYQ-G0303-SP, Home Assistant can speak HomeKit Accessory Protocol and control the device over the local network without the need to access to the cloud service. As a bonus, updates are push and near-instantaneous.
Traktowałbym to jako hint, że może to wcale nie jest takie gówno i w jakiś sposób będzie możliwa komunikacja z pominięciem serwerów MyQ. A przynajmniej na pewno będzie backup'owa opcja otwarcia bramy z telefonu (z w/w HA lub z Applowego Homekita, z którym MyQ się integruje) w razie braku internetu/łączności z serwerami).

slaveq

Pionier e-mobilności
Jak ktoś się bawi w DIY smart home to pewnie zna Home Assistant. Tam jest integracja z MyQ. Jest też ciekawa wzmianka:

Traktowałbym to jako hint, że może to wcale nie jest takie gówno i w jakiś sposób będzie możliwa komunikacja z pominięciem serwerów MyQ. A przynajmniej na pewno będzie backup'owa opcja otwarcia bramy z telefonu (z w/w HA lub z Applowego Homekita, z którym MyQ się integruje) w razie braku internetu/łączności z serwerami).
No pewnie HA na integrację pytanie czy Tesla ma integrację z HA bo jak znam życie to rozwiązanie będzie działać tak Tesla -> serwer myQ -> bramka myQ -> brama.

W tym scenariuszu, który wspominasz pewnie by to miało działać tak apka HA -> serwer HA -> protokół Homekit -> bramka myQ -> brama. Czyli nic to nie wnosi. Chyba, że czegoś nie rozumiem dobrze.

ELuk

Pionier e-mobilności
Ja mam u siebie bramę z napędem Hormann + sterownik Meros zintegrowany z Apple HomeKit i wszystko wisi na małym UPS APC 1500VA.
Możesz podać który sterownik Meros używasz? Ja od kilku lat używam Supla do sterowania bramami Hormana, ale tam nie ma łatwej dla mnie integracji z HomeKit, wiec automatyzacji nie mam. A to co piszesz byłoby dla mnie optymalne.

Robmal

Posiadacz elektryka
Kupione na Amazonie

Attachments

• 9E90ED08-8B2E-41A9-BC6F-DACF80528185.png
    9E90ED08-8B2E-41A9-BC6F-DACF80528185.png
    1,6 MB · Liczba wyświetleń: 22

chewbacca

Posiadacz elektryka
No pewnie HA na integrację pytanie czy Tesla ma integrację z HA bo jak znam życie to rozwiązanie będzie działać tak Tesla -> serwer myQ -> bramka myQ -> brama.

W tym scenariuszu, który wspominasz pewnie by to miało działać tak apka HA -> serwer HA -> protokół Homekit -> bramka myQ -> brama. Czyli nic to nie wnosi. Chyba, że czegoś nie rozumiem dobrze.
No tak. bardziej chodziło mi o to, że może skoro MyQ zrobiło integracje z homekit to też zrobi jakąś integracje bezpośrednio, specjalnie dla Tesli...? Czy coś... No generalnie lepiej poczekać zamiast już z góry hejtować :p

rawier

Posiadacz elektryka
Panowie, najpierw zobaczmy tę opcję w swoich samochodach 😀 MyQ jest powszechne na rynku za wielką wodą, i możemy się nie doczekać w najbliższej przyszłości tej opcji (ja wciąż czekam z utęsknieniem na Disney+). 😀 ja u siebie zamontowałem zakupiony na Allegro sonoff z wgranym oprogramowaniem zgodnym z HomeKit do sterowania napędem bramy… za cale 120 pln (co prawda przed inflacją, bo już ze dwa lata działa….)