*ANKIETA* Czy masz problem z wibracjami kierownicy w nowej Tesli Highland?

Czy spotkałeś się z drganiami kierownicy przy określonej prędkości(tylko tesla model 3 Highland)?

• Tak, mam drgania kierownicy, problem nierozwiązany

Votes: 16 20,3%
  • Tak, były drgania, rozwiązałem problem(napisz jak!)

Votes: 4 5,1%
  • Nie, nie mam takiego problemu.

Votes: 59 74,7%

• Total voters
    79
  • Poll closed .

krzyss

Pionier e-mobilności
A swoja droga, ktos z was probowal spuscic powietrze do 1,5bara i sie przejechac ?
Moze to takie zawieszenie jest ze wiecej przenosi z drogi, a upuszczenie powietrza do testu pozwoli oponom wiecej wybierac.

Jeffero

Zadomawiam się
A swoja droga, ktos z was probowal spuscic powietrze do 1,5bara i sie przejechac ?
Moze to takie zawieszenie jest ze wiecej przenosi z drogi, a upuszczenie powietrza do testu pozwoli oponom wiecej wybierac.
Do 1,5 bara na 18" kołach? Zalecane to jakoś 3,1-3,2, więc rozumiem spuścić do 2,7, ale przy 1,5 bałbym się uszkodzenia.

inter

Pionier e-mobilności
Do 1,5 bara na 18" kołach? Zalecane to jakoś 3,1-3,2, więc rozumiem spuścić do 2,7, ale przy 1,5 bałbym się uszkodzenia.
Zalecane 2.9!

kiszony23

Zadomawiam się
Niekiedy pomaga napompowanie opon do 4.5-5bar i wygrzanie całych kół. Z reguły u nas takie koła lądują w komorze lakierniczej na 4-5h w temperaturze około 50 stopni. Raz się udaje uratować opony, a raz się nie udaje.

Sam osobiście w swojej 3HL LR to robiłem i niestety drgania nadal mam. W moim przypadku wymiana opon, całych kół nie przyniosła pozytywnego rezultatu. Problem jest głębiej zlokalizowany. Przyczyn może być wiele.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ale tu chodzi o sprawdzenie… nic sie nie stanie jak chwile tak pojezdzisz.

Slaww

Fachowiec
Model: Tesla model 3 highland LR
Rok produkcji: listopad 2023
Opony: michelin e-primacy
Felga: fabryczne tesli photon
Rozmiar felgi: 18"
Opis: drgania przez pierwsze kilkadziesiąt kilometrów, ustąpiły samoistnie. Po około 10k kilometrów błąd w menu serwisowym sugerujący wymianę SCCM (steering column control module) - zgłoszone do serwisie, zakwalifikowano wymianę SCCM.

Pedr

Posiadacz elektryka
Model: Tesla model 3 highland LR
Rok produkcji: listopad 2023
Opony: michelin e-primacy
Felga: fabryczne tesli photon
Rozmiar felgi: 18"
Opis: drgania przez pierwsze kilkadziesiąt kilometrów, ustąpiły samoistnie. Po około 10k kilometrów błąd w menu serwisowym sugerujący wymianę SCCM (steering column control module) - zgłoszone do serwisie, zakwalifikowano wymianę SCCM.
A to ciekawe. Ja też mam ten błąd ale większość osób tu twierdzi, że skoro jest tylko w menu serwisowym, powinniśmy to ignorować. Daj znać jak będzie po wymianie. Co do drgań, to u mnie są wyczuwalne, ale jak już tu gdzieś pisałem, przez pierwsze 3 miesięcę, kiedy miałem inne opony niż Micheliny, było idealnie.

Slaww

Fachowiec
A to ciekawe. Ja też mam ten błąd ale większość osób tu twierdzi, że skoro jest tylko w menu serwisowym, powinniśmy to ignorować. Daj znać jak będzie po wymianie. Co do drgań, to u mnie są wyczuwalne, ale jak już tu gdzieś pisałem, przez pierwsze 3 miesięcę, kiedy miałem inne opony niż Micheliny, było idealnie.
U mnie wyskoczył komunikat o problemach ze wspomaganiem kierownicy (na ekranie „jazdy”), zrobiłem zdjęcie wysłałem do serwisu. Szczegóły sprawdzałem w menu serwisowym - sccm. Dodam, że wspomaganie cały czas działa. Jadę pod koniec czerwca - dam znać.

Kszychu

Pionier e-mobilności
U mnie wyskoczył komunikat o problemach ze wspomaganiem kierownicy (na ekranie „jazdy”), zrobiłem zdjęcie wysłałem do serwisu. Szczegóły sprawdzałem w menu serwisowym - sccm. Dodam, że wspomaganie cały czas działa. Jadę pod koniec czerwca - dam znać.
U mnie nie było informacji w czasie jazdy, tylko w menu serwisowym. Zauważyłeś drgania po pojawieniu się tego błędu?

Slaww

Fachowiec
Nie zauważyłem drgań w momencie gdy wyświetlił się komunikat.

Może jednak to jest wina tych michelin’ow które kwadratowe się od transportu morskiego robią? Faktycznie na autostradzie po odbiorze samochodu były drgania przez jakiś kawałek drogi, ale potem ustały.
Ja letnie opony po przejechanych około 80km zmieniłem na zimowe.
Na zimowych od początku bez drgań. Letnie fabryczne opony też bez drgań po zmianie.