Aplikacja automat, która sprawdza ceny Tesli i wysyła powiadomienia - HowTo

marcinszczepanek

Posiadacz elektryka
Mam dylemat. Teoretycznie mam samochód od ręki za 250k (TMY LR z hakiem). Tylko z HW3. Czy myślicie, że warto poczekać na HW4? Na prawdę zastanawiam się co zrobić.
niema sensu. Zasze można na coś czekać, najpierw HW4, potem nowa buda, potem nowe kolory.... bierz co jest, sprawi Ci i tak dużo frajdy. HW4 ma tylko lepsze boczne kamery z tego co wyczytałem.

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Wezmę się za to w kolejnym kwartale 😉
Co do HW4 to raczej większa zmiana niż tylko boczne kamery.
Co do czekania - tak zawsze można na coś czekać, zobaczymy co przyniesie Q3.

Last edited:

Tuti

Zadomawiam się
Nic się nie zaczyna. To było auto, którego VIN był przypisany do mojego zamówienia. Niestety, czekając na decyzję BOŚ w sprawie dopłaty, nie udało mi się sprostać terminowi zapłaty, jaki wyznaczyła TESLA, i w piątek auto "zabrali".
W sobotę późnym wieczorem trafiło do Inventory z ponad 16to tysięcznym rabatem w stosunku do mojego zamówienia i zaraz zniknęło.
Skąd wiem, że to "mój"? Napiszę, jak tylko uda mi się w końcu odebrać auto.
Auto odebrałem. Teraz krótka historia ze "złą Teslą", która na swoich procedurach straciła, na moją korzyść.
W skrócie: koło 10 mają dostałem VIN, jakoś w okolicach 20 mają zaczęły się monity od Tesli (maile, sms-y) o zapłatę. Jakoś 23.05. zadzwonił pracownik Tesli i zapytał kiedy zapłacę, bo 30.05. chcą zrobić wydanie. Ze względów "podatkowych" chciałem zrobić płatność najwcześniej 1.06. (leasing) I odpowiednio później odebrać. Na to Pan się nie zgodził i powiedział, że czekają do końca tygodnia. Jako, że nie lubię takiego traktowania, a mój interes jest dla mnie ważniejszy niż interes wielkiej korporacji, to postanowiłem ich zignorować i zobaczyć jak to się dalej potoczy. W piątek były telefony od Tesli, których nie odebrałem, więc na koniec dnia przyszły maile, że zabierają VIN i blokują moje konto na 7 dni, a potem rozważą anulowanie zamówienia. Cóż, jakoś to przełknąłem i zacząłem sprawdzać Inventory "w poszukiwania zabranego mi auta".
W piątek wieczorem nie pojawił się, w sobotę przez cały dzień również. Kiedy z soboty na niedzielę szedłem już spać, postanowiłem jeszcze zajrzeć na Inventory, a tam pojawił się "mój" samochód - nie tylko to samo wyposażenie, ale też VIN dokładnie ten, który mi zabrali - do tego za prawie 17 tysięcy mniej niż moje zamówienie.
I wtedy zaczęła się szybka akcja - żona złożyła zamówienie, zapłaciła 1200 pln, dopiąłem leasing, zapłaciłem 1.06. (tak jak chciałem) i odebrałem auto tak szybko jak się dało.
Zapłata dla Tesli przesunęła się o tydzień względem ich żądań, a my zaoszczędziliśmy na tym 17 tyś.
Normalnie złego słowa nie mogę o Tesli powiedzieć - nie da się.
"I love this game"

Ps. Nie ma gwarancji, że to zawsze tak będzie wyglądało (zabieranie VIN'u i wrzucanie przecenionego auta na Inventory). Nam się niechcący udało. 🙂

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Niezła historia. Z ciekawości-Twoje 1200 zł dostałeś z powrotem?

Tuti

Zadomawiam się
Konfiguracja: TMY LR, biała, z hakiem, dodane jedynie białe wnętrze (pierwotnie 271.990 - sprzed podwyżki o 1 tyś.).
Na zwrot po anulowaniu dają sobie do 3 tyg. Mówili kilka razy, że oddadzą.

Vangass

Posiadacz elektryka
FYI dodałem EDIT4 - FAQ do pierwszego posta.
Też info o tym czy mogę sprawdzać inne strony poza PL - spoiler: tak mogę :p

Michal

Moderator
No i miałem dorabiać u siebie powiadomienia i teraz nie ma po co :p

Vangass

Posiadacz elektryka
Łooo dużo od wczoraj wieczora obniżek wpadło :).
I w PL i AT i NL :).
Fajnie potem widać, jak przychodzi powiadomienie co zniknęło ;-)