Aplikacja do ograniczania ładowania z fotowoltaiki

Michal

Moderator
Do pompy ciepła można też pierdzielnąć duży bufor zamiast grzać bezpośrednio podłogę / grzejniki.
Ja mam właśnie taki plan z buforem 1000L od ogrzewanie kominkowego z płaszczem wodnym. Powinno dać się mocniej go nagrzewać (np. ustawiając docelową temperaturę 65 C) gdy świeci słońce / prąd jest tańszy i zużywać to ciepło kiedy nie świeci / prąd jest droższy (zmniejszając ustawienie docelowe na 45 C).

Bronek

Pionier e-mobilności
Wszystko, zależy od... A tu nie przewidzisz pogody, cen i zasad. Do tej pory zasady były stabilne. Teraz trudno planować. Może nie być taniego prądu a bufor w zimie zbyt duży to też nie jest czasem dobre rozwiązanie.
Im dalej w las tym więcej drzew.
Gaś był prosty i bezproblemowy o ile był tani. Reszta to kombinacje Mam podłogówkę w połowie, (1 bufor) i do tego bufor 2 baniak ok 150l, buforem nr 3 jest też 300l wody użytkowowej.
Dla dwojga aż za nadto. Tu masa rozwiązań i do tego specyficznych dla każdej z rodzin itd...

Last edited:

Michal

Moderator
Taki duży bufor 1000 kg, przy temperaturze podniesionej o 20C potrafi trzymać ~21 kWh energii cieplnej. Czy to dużo? Niby nie, bo przy pompie ciepła o COP powiedzmy 3, to już tylko jakieś 7kWh energii elektrycznej, choć po stratach ciepła pewnie bliżej 5 kWh, ale chodzi mi o to, że dość tanim kosztem (~5000 zł) można mieć coś udającego baterię o pojemności energii 5 kWh, a trzymającą tylko ciepło do grzania domu.

Bronek

Pionier e-mobilności
Pamiętajcie,, że dom nagrzany to też bufor
1m3 plus izololacja, kwestia warunków
Ps ja wiem empirycznie w pierwszym roku gdzie jeszcze nie przetestowałem wielu opcji, zużyłem 5 MWh do 6 MWh przy pompie 11kW mocy
Jest to dla mnie 2ynik finansowo zadawalqjący bo gazu używałem podobnie a gazu nie 2ydobywam a prąd produkuję wystarczająco plus tankowanie. Instalacja ok 15kWp licząc straty na magazyn 30% po staremu by u mnie zapewniła niemal samowystarczalność, ale przedłużyła o 2-3 lata amortyzację

Last edited:

Michal

Moderator
Ile miejsca zajmuje taki bufor 1m3, sama woda to wiem a całe urządzenie?
Tutaj wychodzi 1,57 m3, przy czym to jest walec, więc zajmie praktycznie bardziej 2m3, bo i tak miejsca nie wykorzystasz w przestrzeniach.

Jak ktoś ma podłogówkę, to można tam chyba wtedy nawet różnicę temperatur zrobić bliżej 30C, co powinno dać bliżej 30 kWh energii cieplnej i 7 kWh faktycznej oszczędności energii elektrycznej w każdym okresie z wyższymi cenami. W innym podobnym znalazłem info o stratach postojowych ~130 W, ale brakuje tam informacji o tym przy jakiej różnicy temperatur jest podana ta wartość... Można chyba założyć, że przy około 60C, co wydaje się bardzo małą wartością strat (wychodzi jakieś 10% na dobę). Pytanie jeszcze ile energii stracisz na przetwarzanie tego ciepła. U mnie trafi ono po prostu od razu na kaloryfery.

Podłączenie tego też wydaje się mega proste, bo podłączasz po prostu PC pod wejście i wyjście z bufora na grzejniki i jeśli grzejniki chodzą (chodzi ich pompka obiegowa), to powinna "chętniej" brać wodę bezpośrednio podgrzaną z PC, a jak już pomieszczenia się nagrzały, i obieg się zamknął albo przymknął to nadmiar powinien lecieć do bufora i ogrzewać bufor. Bez żadnej elektroniki i kombinacji. Ja sobie to tak wykombinowałem przynajmniej :p

Last edited:

nnnnn

Pionier e-mobilności
Jak dla mnie kombinacje bardzo w porządku, sam o tym myslałem ze względu na częste wyłączenia PV z powodu wysokiego napięcia. Ale raz: grzanie tego zwykłą grzałką byłoby nie opłacalne, dwa nie mam nigdzie możliwości postawić takiego ponad tonowego klocka.

Michal

Moderator
Ja akurat mam już taki zbiornik (chyba 800L + stalowa obudowa) i stąd takie przemyślenia. Grzałką, to rzeczywiście mało opłacalne, ale już PC wydaje się dość sensowne. Ja na pewno będę się nad tym pochylał przed sezonem grzewczym, bo obecne rozwiązanie z PC powietrze - powietrze (potocznie klimatyzator) do grzania domu słabo się sprawdziło nawet mimo słabej zimy.

Bronek

Pionier e-mobilności
Tylko o ile gdy git planeta świeci to ok ale nie robi tego zawsze. Bez Taniej Taryfy przewymiarowany bufor może być kłopotem o ile nie będzie sterowany lub połączony np z ogrzewaniem wody użytkowej.
Druga sprawa to lato. Gorace lato to nadmiarze ciepła więc przechowywanie energii w takiej postaci jest tez do przemyślenia. Może wtedy basen?

Last edited: