PiotrS

Posiadacz elektryka
Jakie aplikacje, karty warto mieć przy wyjeździe za granicę?

Interesują mnie głównie Czechy i Austria.
Również Chorwacja, ale tam, zdaje się, rządzi Elen?

Czy da się sprawdzić zagraniczne ceny Kia Charge w wyższych taryfach przed zakupem droższego abonamentu?

pluto

Pionier e-mobilności
Może to coś pomoże:

krzyss

Pionier e-mobilności
Jakie aplikacje, karty warto mieć przy wyjeździe za granicę?

Interesują mnie głównie Czechy i Austria.
Również Chorwacja, ale tam, zdaje się, rządzi Elen?

Czy da się sprawdzić zagraniczne ceny Kia Charge w wyższych taryfach przed zakupem droższego abonamentu?
W Chorwacji Elen aplikacja
A ogolnie karta Shell recharge, i nasz GreenWay sporo roamingu obsluguje.
Ja ostatnio do Chorwacji jechalem na darmowkach w Austrii ich jeszcze troche jest, ale to oczywiscie jak Ci sie nie spieszy

PiotrS

Posiadacz elektryka
GrenWay w płatnym abonamencie wygląda fajnie przy dłuższej trasie.
W filtrze miałem wyłączone ładowarki w roamingu i myślałem, że Czechy i Austria nie są obsługiwane.

Cav

Pionier e-mobilności
GrenWay w płatnym abonamencie wygląda fajnie przy dłuższej trasie.
W filtrze miałem wyłączone ładowarki w roamingu i myślałem, że Czechy i Austria nie są obsługiwane.
A nie jest tak, że ten roaming w GW ma ograniczenie ilościowe?
W sensie że możesz w tej cenie pobrać prąd w ilości proporcjonalnej do tej, którą wcześniej pobrałeś w Polsce?

PiotrS

Posiadacz elektryka
Zasady mają takie (jak dla mnie bardzo OK):

3.1 Oczekujemy, że Twoim zamiarem jest korzystanie z sieci GreenWay w Polsce, a nie dążenie do uzyskania dostępu do sieci naszych partnerów roamingowych oraz GreenWay za granicą po niższych cenach niż wynika to z ich cenników. W związku z tym stosujemy zasady określone w Polityce Uczciwego Korzystania mająceą zastosowanie dla planów cenowych Energia Plus i Energia Max.

3.2 Za naruszenie Polityki Uczciwego Korzystania uznajemy sytuację, jeżeli w dowolnym półrocznym okresie korzystania z planu Energia Plus i Energia Max ilość usług ładowania (w kWh) wykorzystywanych przez Ciebie w sieciach partnerów roamingowych lub sieci GreenWay za granicą przekroczy ilość usług ładowania w naszej sieci o co najmniej 200%. Dla użytkowników zarejestrowanych w programie cenowym Energia Plus lub Energia Max krócej niż 6 miesięcy, w związku z wypowiedzeniem umowy lub zmianą programu cenowego na Energia Standard, powyższy okres jest odpowiednio krótszy.

3.3 Zgodność z Polityką Uczciwego Korzystania będzie weryfikowana przez nas na podstawie łącznej ilości pobranej energii elektrycznej, w tym także przez każdego ze wskazanych przez Ciebie kierowców lub korzystania z dowolnego nośnika RFID.

3.4 W przypadku naruszania zasad Polityki Uczciwego Korzystania, mamy prawo naliczyć dodatkową opłatą w wysokości 50 % w stosunku do rozliczonych opłat za usługi ładowania za granicą, które naruszają zasadę określoną w pkt. 3.2.

Cav

Pionier e-mobilności
A dla mnie w ogóle to nie jest ok.
Nie ładuję w Polsce na płatnych ładowarkach, więc praktycznie od razu doliczą mi 50% do ceny (bo 200% od zera to nadal 0).
Więc jak dla mnie ten roaming to zwykła ściema, przynajmniej jeśli chodzi o koszty.
Zwłaszcza że wyjdzie już drożej niż zwykłe ceny na tych zagranicznych ładowarkach.

To jest dobre TYLKO dla tych, którzy na GW ładują często.

PiotrS

Posiadacz elektryka
Mieszkasz blisko granicy?
W moim przypadku mam 300-400 km do granicy. Trzeba dojechać i wrócić.
Poza tym jakiś wyjazd na wakacje, wyjazd w interesach i coś tam będzie się w PL tankować.

No ale te 50%, jak dodasz do 1,29 zł to też nie jest jakiś kosmos.

Może ktoś napisze jak to wygląda w Kia Charge w płatnych abonamentach?

Cav

Pionier e-mobilności
Mieszkasz blisko granicy?
W moim przypadku mam 300-400 km do granicy. Trzeba dojechać i wrócić.
Mój zasięg akurat na to pozwala (latem).
No a po drodze mam jeszcze darmowe ładowarki, niewiele, ale jednak są.

Więc zamiast ukrywającego tą gigantyczną dopłatę po regulaminach Greenwaya, wolałbym kartę jakiegoś uczciwego operatora, który zapewni możliwość w miarę taniego ładowania bez żadnych dodatkowych warunków, w tym również u innych operatorów.

Zna ktoś takiego?

krzyss

Pionier e-mobilności
W zalaczeniu standardiwy cennik KIA.
Zaawansowany sprawdz sobie sam bo i tak bys musial konto zalozyc. Jest troszke taniej, ale zeby miec Ionity za 1,35 trzeba roczny anonament za 80.- miesiecznie.

Attachments

• 751F6EEB-374F-4B02-91BE-2059111C4DA2.png
    751F6EEB-374F-4B02-91BE-2059111C4DA2.png
    735,8 KB · Liczba wyświetleń: 27