abes99

Posiadacz elektryka
Potrzebna porada od bardziej doświadczonych ;)
Wygląda na to, że w majówkę czeka mnie trasa przez Czechy i Niemcy, jakieś 2kkm. Mam średni abo w Greenway (z RFID) i coś tam już u nich ładowałem (z jakieś 1k wydane), więc jest szansa że roaming policzą po ludzku.
Pytanie - zostać tylko z Greenway zwiększając abo na najwyższy czy szukać innej karty? Może Kia Charge? Albo to Elli za 99 euro? :unsure:

Cav

Pionier e-mobilności
Potrzebna porada od bardziej doświadczonych ;)
Wygląda na to, że w majówkę czeka mnie trasa przez Czechy i Niemcy, jakieś 2kkm. Mam średni abo w Greenway (z RFID) i coś tam już u nich ładowałem (z jakieś 1k wydane), więc jest szansa że roaming policzą po ludzku.
Pytanie - zostać tylko z Greenway zwiększając abo na najwyższy czy szukać innej karty? Może Kia Charge? Albo to Elli za 99 euro? :unsure:
Musisz policzyć sam, bo podałeś za mało danych.

Ile Ci wyjdzie ten GW w Twoim abo w roamingu za 1 kWh?

Kia Charge z pakietem za 30 zł, wyjdzie Ci 1,90 mniej więcej.
Koszty na firmę odliczasz?

abes99

Posiadacz elektryka
Poniżej cennik GreenWay, teoretycznie spełniam wszystkie warunki, żeby mieć ceny w roamingu takie jak w PL. Różnica w abo między średnim a najwyższym spłaca się po załadowaniu ok. 180kWh. Pytanie do praktyków, czy faktycznie tak to działa i nie ma z nimi problemów za granicą (mam kartę RFID)?

Na start obu tras będę naładowany z domowego AC, więc z grubsza licząc (+jakieś odchyłki od trasy) będę potrzebował załadować jakieś 300-400kWh. Kosztów na firmę nie wrzucam.

Kia Charge Advanced (30pln/mc) nie ma za bardzo podanych konkretnych cen w roamingu. Zależnie od stacji, w Niemczech od 0,49 eur, w CZ od 12 koron. Czyli nic nie wiadomo tak naprawdę. A pakiet IONITY byłby całkiem fajny, ale z tego co rozumiem to muszę wziąć abo na 12 miesięcy, a to mi tak średnio potrzebne. :unsure:

Edit: EnelX jeszcze rozważam, 320kWh za 99 euro wygląda sensownie i działa na IONITY. Awaryjnie jak braknie mogę użyć GreenWaya ze średnim abo. Pytanie, czy zdąży karta dojść, bo apka ma dość słabe recenzje? :unsure:

Attachments

• GreenWay.jpg
    GreenWay.jpg
    171,9 KB · Liczba wyświetleń: 17
Last edited:

Cav

Pionier e-mobilności
Kia Charge Advanced (30pln/mc) nie ma za bardzo podanych konkretnych cen w roamingu. Zależnie od stacji, w Niemczech od 0,49 eur, w CZ od 12 koron.
Skad te ceny?
0,49 Eur to raczej oplata za sesje przy tanszych abo...

abes99

Posiadacz elektryka
Skad te ceny?
Z .pdfa z tej strony (pobierz pełny cennik):
Wygląda na to, że we wszystkich taryfach są te same ceny w roamingu zagranicznym, podane jako startowa od x/kWh...

Arrczi

Fachowiec
Z .pdfa z tej strony (pobierz pełny cennik):
Wygląda na to, że we wszystkich taryfach są te same ceny w roamingu zagranicznym, podane jako startowa od x/kWh...
Czekam na podsumowanie bo w wakacje też wyjazd Czechy, Austria, Słowenia i Chorwacja. Też mnie ciekawi ile za granicą wyjdzie KIA Charge bo w regulaminie jak byk za sesję od 48 do 52 c. W GreenWay nie będę się bawił bo w PL nie ładuję regularnie tylko okazjonalnie, KIA to tylko 30 zł/miesiąc.

abes99

Posiadacz elektryka
No i gdzie tam masz ceny za 1 kWh?
Czytaj uważniej....
Mea culpa :oops:
To w takim razie gdzie sprawdzić ceny w roamingu? :unsure:

Cav

Pionier e-mobilności

Ale lepiej: