Austria....hotele z możliwością ładowania EV

XYZ

Fachowiec
Przydałaby się lista sprawdzonych lokalizacji w danych krajach. Hotele z ładowarkami lub miejsca gdzie przy ładowarkach można coś zjeść a nie siedzieć w aucie jak ciołek.
Za Czeskimi Budziejowicami jest SuC i restauracja z dobrym jedzeniem.
No właśnie.....fajna byłaby taka mapa np. trasa Polska -Italia przez Czechy-Austria oraz Niemcy-Austria.
Tylko sprawdzone lokalizacje typu Hotel/Ładowarka.

Michal

Moderator
@Michal a jakby podpiąć pod ev.Warszawa.pl mapę z openstreetmap i lokalizacje stacji ładowania z dobrymi udogodnieniami np. Polecamy hotel lub restauracja?
Jak podpiąć? Skąd brać takie informacje? Jestem otwarty na takie pomysły, tylko trochę nie wiem jak do tego podejść.
Miałbym samemu dorobić mapę, a niej możliwość dodawania ładowarek i ich oceny? Kto będzie dbał o jakość tych danych?
Nie rozumiem jaki masz na to pomysł - rozwiń proszę.
Czy chodzi Ci o to co robi plugshare albo openchargemap?

Last edited:

Bartłomiej S

Posiadacz elektryka
Jak podpiąć? Skąd brać takie informacje? Jestem otwarty na takie pomysły, tylko trochę nie wiem jak do tego podejść.
Miałbym samemu dorobić mapę, a niej możliwość dodawania ładowarek i ich oceny? Kto będzie dbał o jakość tych danych?
Nie rozumiem jaki masz na to pomysł - rozwiń proszę.
Czy chodzi Ci o to co robi plugshare albo openchargemap?
Wiedzy stricte programistycznej nie mam, natomiast ogólne doświadczenie delikatne.
1. Mapa openstreetmap jest open sourcowa więc można ją wykorzystać do własnych aplikacji www oraz desktopowych. Nie mam natomiast wiedzy jak to zrobić. API swoje ma więc wszelkie dane mapowe można pobierać, natomiast nie mam wiedzy jak to zwizualizować. Chyba cały podkład mapowy(kafelki mapowe) trzeba pobrać i postawić na swoim serwerze. Natomiast adresy itp pewnie lecą po API, gdyby wykorzystywać mechanizm wyszukiwania obiektów. Podkład mapowy się aktualizuje co pół roku średnio.
2. W swojej bazie danych już przetrzymujesz od UTD informacje o ładowarkach i ich adresie. Co więcej masz informacje o mocy danej ładowarki czyli coś czego w sumie nie ma nawet na plugshare (osobiście mnie to wkurza w tej aplikacji). Monitorujesz również kiedy pojawia się nowa ładowarka więc możliwość zwizualizowania tego na mapie np. filtr nowe ładowarki w tym miesiącu byłby zajebiście przydatny. Jako użytkownik elektryka przywykamy do tego co jest i informacja, ze w naszej okolicy pojawiło się coś nowego jest fajną sprawą.
3. Podsumowując jakość danych będzie zapewniania przez obecny mechanizm, którym pobierasz informacje o ładowarkach.

Głównym celem natomiast jest wyfiltrowanie ładowarek, które znajdują się przy zweryfikowanych hotelach i restauracjach. Tutaj nie mam pomysłu jak powinien wyglądać proces ''weryfikowania'' tego. Z pewnością na początek manualny poprzez rekomendacje na forum elektrowozu.

Fajnym tematem na monetyzacje tego jest możliwość reklamowania się hoteli i restauracji.
Oznaczyłem Ciebie bo zauważyłem, że hobbistycznie lubisz tworzyć w tym temacie więc chciałem się podzielić ideą i wizją.

vwir

Pionier e-mobilności
Co więcej masz informacje o mocy danej ładowarki czyli coś czego w sumie nie ma nawet na plugshare (osobiście mnie to wkurza w tej aplikacji).
Jest, tylko nie dla wszystkich punktów. Widzę dla Greenway, GO+Eauto, PowerDot. Nie ma dla Orlen. Innych nie sprawdzałem.

Przykład:
1675246633657.png

Bartłomiej S

Posiadacz elektryka
Jest, tylko nie dla wszystkich punktów. Widzę dla Greenway, GO+Eauto, PowerDot. Nie ma dla Orlen. Innych nie sprawdzałem.

Przykład:
View attachment 8677
No właśnie o to mi chodzi, że nie ma dla wszystkich. Musi być specjalnie podpisana umowa z plugshare jeżeli jesteś operatorem sieci ładowarek. Jest to dodatkowo płatna integracja. Bardziej reklamują Twoją sieć, masz dostęp do raportów o oblężeniu danej okolicy itp

p0li

Pionier e-mobilności
otwarte mapy sa - moze takie cos dorobic jako warstwa np w projekcie UMP?

Bartłomiej S

Posiadacz elektryka
otwarte mapy sa - moze takie cos dorobic jako warstwa np w projekcie UMP?
No właśnie OpenStreetMap jest otwartą mapą również i to globalną. Na bieżąco są aktualizacje nawet zagranicą jak coś się wydarzy. Nie znam szczerze szybciej dodającej mapy nowe drogi i zjazdy.

Cav

Pionier e-mobilności
Głównym celem natomiast jest wyfiltrowanie ładowarek, które znajdują się przy zweryfikowanych hotelach i restauracjach.
Informacje w plugshare są niewystarczające?
No to jak komuś się nie chce tam wpisać, to wątpię, żeby chciało mu się w jakimś egzotycznym nikomu nie znanym narzędziu.