Austria....hotele z możliwością ładowania EV

Bartłomiej S

Posiadacz elektryka
Można wpisać w komentarzach, a i tak nikt tego nie robi praktycznie.
Nikt tego nie robi bo właśnie nie ma miejsca pod to. Dodawałem kilka ładowarek na Plugshare i byłem chętny by opisać dostępna moc ale nie ma pola pod to. Musiałem zrobić to w opisie ładowarki. Natomiast wtedy użytkownicy nie mają możliwości wyfiltrowania sobie ładowarek po tej opcji. Plugshare jest fajny bo każdy może dodać ładowarkę, jest dużo ładowarek AC domowych i firmowych.

Natomiast u góry piszemy o funkcji, że mamy sprawdzoną ładowarkę głównie DC przy fajnej restauracji albo ładowarkę AC i dobrej jakości hotel.

Cav

Pionier e-mobilności
Natomiast u góry piszemy o funkcji, że mamy sprawdzoną ładowarkę głównie DC przy fajnej restauracji albo ładowarkę AC i dobrej jakości hotel.
Ludziom się nawet tutaj nie chce zapodać (zakładałem kiedyś specjalny wątek na to), poważnie myślisz, że będą Ci coś wpisywać w specjalnym narzędziu do tego?
Już lepiej szukać po ładowarkach w plugshare przy restauracjach i hotelach - jest większa szansa że znajdziesz jakieś opinie w komentarzu.

Nawet booking nie dba o jakość wpisów z ładowarkami i nie banuje hoteli za kłamstwa w tym zakresie.

Bartłomiej S

Posiadacz elektryka
Ludziom się nawet tutaj nie chce zapodać (zakładałem kiedyś specjalny wątek na to), poważnie myślisz, że będą Ci coś wpisywać w specjalnym narzędziu do tego?
Już lepiej szukać po ładowarkach w plugshare przy restauracjach i hotelach - jest większa szansa że znajdziesz jakieś opinie w komentarzu.

Nawet booking nie dba o jakość wpisów z ładowarkami i nie banuje hoteli za kłamstwa w tym zakresie.
By ludzie coś zapisywali muszą mieć do tego motywacje oraz wygodę w robieniu tego. Na motywacje wpływają 4 rzeczy: Ktoś wie co robi, ktoś ma w tym misje, dzięki temu coś zyskuje oraz jest to dla niego łatwe do zrobienia.

Dzisiaj nie ma narzędzia, które spełnia te 4 rzeczy więc ludzie tego nie robią. Co więcej nie ma narzędzia, które spełnia chociażby 3 rzeczy jednocześnie. Dlatego ludzie tego nie robią.

nabrU

Moderator

Tak jak @Cav napisał, to że w PL się używa Plugshare i np. zaznacza się, że się właśnie ładuję czy wstawia opisy nie oznacza, że ten soft jest tak samo traktowany czy popularny za granicą (a chodzi chyba o hotele zagraniczne). Jak już kiedyś pisałem na Forum, w UK np. nikt sobie Plugshare głowy nie zawraca, nie mówiąc już o jakimś raportowaniu itp. bo albo infrastruktura jest lepsza albo są lepsze apki/strony WWW, które takie dane dla danego kraju zapewniają.

Cav

Pionier e-mobilności
By ludzie coś zapisywali muszą mieć do tego motywacje oraz wygodę w robieniu tego. Na motywacje wpływają 4 rzeczy: Ktoś wie co robi, ktoś ma w tym misje, dzięki temu coś zyskuje oraz jest to dla niego łatwe do zrobienia.
Moim zdaniem Plugshare spełnia (choć nie idealnie, zawsze może być lepiej) wszystkie z powyższych czynników.
A każde dodatkowe narzędzie do tego samego, powoduje iż idea bierze w łeb (rozmywa się, a w rezultacie w końcu traci sens).

To tak jak wybudowanie kolejnego Lidla, Dino i Biedronki w odległości 100 m od istniejącego np. Intermarche.
Skutek jest taki, że wszystkie 4 sklepy będą kiepsko przędły - nie wiem jak to się może opłacać ich właścicielom, bo zdarza się to nagminnie.

Prześledź sobie sam popularność narzędzia podobnego do tego które postulujesz:

Naprawdę chcesz osłabiać to wszystko tworząc kolejnego klona o tym samym zakresie danych?

Last edited:

Michal

Moderator
Że są otwarte mapy, to ja wiem :)
Bardziej mnie interesuje skąd brać dane do wyświetlania na tych mapach. Jak pokażę tylko te punkty ładowania z UDT, to będzie trochę bida, bo ich dane są bardzo słabe. Niby nawet mają ceny, ale tam już zupełnie jest bałagan i nie wierzę w poprawność tych danych.

Mógłbym dorobić prezentację na mapie, ale, ale... Dziś do tej pory stronę odwiedziły 3 osoby albo boty. Wczoraj z 5. Przedwczoraj chyba jedna. Nie wierzę za bardzo, że to jest coś co dałoby się zmonetyzować w obecnej formie, nawet jeśli dodałbym mapę. Niech tam wchodzi nawet 100 osób dziennie, to i tak nie starczy mi na pokrycie serwera :p

Ps. Dodałem możliwość pokazania wszystkich nowych punktów ładowania w aplikacji - trzeba kliknąć liczbę pod miesiącem na dole w podsumowaniu (np. 560 w grudniu). Jedno ale - niestety robi się wtedy trochę bałagan, bo z danych powyżej wynika, że w grudniu doszło 20, a pod spodem pokazywanych jest 31, bo stacji ładowania jest 20, ale już złącz na nich 31 :p

Michal

Moderator
@Bartłomiej S , dodałem mapę w widoku nowych ładowarek po kliknięciu jakiegoś linku ;)
Na mapie punkty ładowania są zgrupowane w bazy, więc ich ilość zgadza się z tym co klikasz. Poszczególna baza może mieć więcej niż jeden nowododany punk ładowania (np. CCS i CHADEMO).
No i co dalej?

Last edited:

Bartłomiej S

Posiadacz elektryka
@Michal Wow, szybki jesteś.

Naprawdę fajnie to wyglada! Teraz klikając przykładowo w nowe ładowarki w styczniu widzimy je wszystkie na mapie. Dzięki temu dowiedziałem się, ze jest nowa ładowarka obok mnie (okolice Radomia) a nie ma jeszcze je na PlugShare!

Nie szukasz może pracy? U nas w firmie by się coś znalazło 😀