Autopilot - rondo, kiepskie działanie na rondzie

danielm

Pionier e-mobilności
A to jak zrozumiec definicje autopilota, to tylko zblokowany gaz ?

Autopilot jednostki pływającej​

Jest to urządzenie służące do utrzymywania stałego kursu jednostki pływającej. Pilot automatyczny porównuje wskazania żyrokompasu lub (przez odpowiedni układ) kompasu magnetycznego i w przypadku zboczenia z kursu przekazuje odpowiednie impulsy do mechanizmu sterowego.

Automatyczny pilot (autopilot)urządzenie służące do wykonywania określonego zestawu zadań umożliwiających automatyczne sterowanie obiektem (statkiem, samolotem, śmigłowcem itp.) oraz rakietami (głównie ziemia-powietrze).
Autopilot porównuje zmienne wejściowe otrzymane od pilota lub układu nawigacyjnego z wartościami rzeczywistymi (uchyb) i na tej podstawie wytwarza sygnał sterujący zapewniający odpowiednią stabilizację lub manewrowanie statkiem powietrznym.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja rozumiem o co chodzi, tylko wlasnie o niuanse sie rozbija, bo autopilot nie umie dobrze sterowac. Np. Nie czyta znakow, nie omija przeszkod na drodze itp. To tempomat z utrzymaniem predkosci i ewentualnie umie ja obnizac ze wzgledu na inne pojazdy na drodze. Sam nie popilotuje bo sie rozbije.

Bronek

Pionier e-mobilności
U mnie sam wyprzedza i parkuje . Owszem trzeba u nas mu to zatwierdzić ale robi to samodzielnie . Zatrzymuje sie tez na większości skrzyzowań i świateł , widzi pieszych i zwalnia i staje itd ... Owszem wymaga kontroli i czasem ingerencji ale sporo robi . Awaryjne hamowania przeżyłem , unikanie samochodu co zajeżdżał też . itd ....
Niestety mamy ograniczenia prawne plus wiadomo co kraj to obyczaj .
Ale ja tam jestem zadowolony , jadę na luzie akurat w mojej okolicy się sparawdza nawet ze swoimi ułomnościami.

domingo

Fachowiec
Ja rozumiem o co chodzi, tylko wlasnie o niuanse sie rozbija, bo autopilot nie umie dobrze sterowac. Np. Nie czyta znakow, nie omija przeszkod na drodze itp. To tempomat z utrzymaniem predkosci i ewentualnie umie ja obnizac ze wzgledu na inne pojazdy na drodze. Sam nie popilotuje bo sie rozbije.
Moim zdaniem niuans jest taki, że w Tesli adaptacyjny tempomat z utrzymaniem pasa ruchu nazwali nazwą marketingową "Autopilot", to samo się w Volvo nazywa "Pilot Assist". Jak ma sam "popilotować" to jest do tego wyższy level. A w samolotach i chyba jednostkach pływających to autopilot działa tak, że ustawiasz mu co ma za Ciebie robić i on to robi (trzeba go jednak pilnować), sam z siebie nigdy nie będzie wiedział co ma robić. Tego poziomu zautomatyzowania też jest kilka poziomów, może np. tylko utrzymywać wysokość (samolot), tylko utrzymywać kurs (łódź) i nazywać się autopilotem.

domingo

Fachowiec
Mnie chodziło o to, że nawet jak nie potrafi podążać trasą, tylko trzymać kurs, heading, czy jak to się tam w statkach robi to też się nazywa autopilot. Bo dyskusja była trochę o tym, że co to za autopilot co nie jeździ po rondach. ;)