Awaria - kamery i inne

kamilthusz

Posiadacz elektryka
Czy ktoś jeszcze na forum czeka na nowy komputer? Czy wszystkie 150 osób w Polsce zostało zaopiekowane? Jaka była rekompensata?

A co do narzekania na teslę, to choć brak kierunkowskazów jest karygodny (ciekawe ile z osób, które się przyzwyczaiły, ma więcej niż ten jeden samochód, ewentualnie ferrari z podobnym rozwiązaniem), to porównać m3 do corolli to gruba przesada.

Też, jak @Magnus "zazdroszczę" ludziom, którym ten hałas i design nie przeszkadza, bo jazda toyotą to najtańsze co może być, jeśli nie ma się darmowego prądu. Bo brak utraty wartości.
Co do kierunków to żona złapała od pierwszej jazdy, nawet na rondzie, bez problemu. Mi chwilę zajęło przyzwyczajenie. Adaptacja niestety też występuje, tzn przez pierwszą chwilę w samochodzie który nie jest tesla skipuje piosenki zamiast wrzucić kierunki.

inter

Pionier e-mobilności
Mi w sumie prawie 3 dni nie wystarczyły. I nowy Y jednak ma tę dźwignię, więc widać że tesla czasem zrobi coś dobrze.
Szkoda, że dalej oszczędza 1$ na każdym samochodzie na czujnikach deszczu.
Ale czujnik deszczu, działa dla mnie OK.

Spencer

Zadomawiam się
Czy ktoś jeszcze na forum czeka na nowy komputer? Czy wszystkie 150 osób w Polsce zostało zaopiekowane? Jaka była rekompensata?

A co do narzekania na teslę, to choć brak kierunkowskazów jest karygodny (ciekawe ile z osób, które się przyzwyczaiły, ma więcej niż ten jeden samochód, ewentualnie ferrari z podobnym rozwiązaniem), to porównać m3 do corolli to gruba przesada.

Też, jak @Magnus "zazdroszczę" ludziom, którym ten hałas i design nie przeszkadza, bo jazda toyotą to najtańsze co może być, jeśli nie ma się darmowego prądu. Bo brak utraty wartości.
Chyba większość jeszcze czeka. Ja osobiście czekam od połowy listopada, serwis jest ciągle przekładany, aktualnie mam na koniec stycznia ale nie wiadomo czy będą komputery. (Katowice)

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
Wyjaśnienie przyczyn awarii i akcja serwisowa:
to grubo.
z opisu wynika jak źle zabezpieczona elektronika przed wyindukowanym napięciem w jakimś zewnętrznym osprzęcie. hm wydawało mi się że to podstawy elektroniki.
na początku zgadywałem że może to jakiś problem przecieku, zimnych lutów etc
tego software fixem nie załatwią szybko.

Last edited:

tanczmy

Zadomawiam się
to grubo.
z opisu wynika jak źle zabezpieczona elektronika przed wyindukowanym napięciem w jakimś zewnętrznym osprzęcie. hm wydawało mi się że to podstawy elektroniki.
na początku zgadywałem że może to jakiś problem przecieku, zimnych lutów etc
tego software fixem nie załatwią szybko.
No właśnie załatwili, zmieniając sekwencję bootowania. Przynajmniej tak wynika z raportu NHTSA: https://static.nhtsa.gov/odi/rcl/2025/RCLRPT-25V002-6930.PDF
On or shortly after December 18, 2024, at no cost to customers, affected vehicles began receiving an over-the-air (OTA) software update that changes the vehicle power up sequence to prevent the shorting failure condition to the primary and/or secondary power component. No further action is necessary from owners of affected vehicles that are equipped with software release 2024.44.25.3, 2024.45.25.6 or a later release if an affected vehicle has not experienced the shorting failure condition or stress that may lead to the shorting failure condition.

solik

Pionier e-mobilności
nie zeby cos ale wyobrazcie sobie taka akcje w grupie VAG gdzie zespol softwaerowy zmienia sie calosciowo co 2-3 lata :D a wiele komponentow pamieta passata b5

Narkil

Zadomawiam się
Wygląda na to, że oficjalnie problem został rozwiązany aktualizacją? Dobrze to rozumiem?

Tesla began rolling out an over-the-air (OTA) software update on Dec. 18, 2024, to fix the defect, and all owners impacted are set to receive notification letters on or shortly after Jan. 8, 2025.

Rorschach

Zadomawiam się
To może inaczej. Jaki jest sens pisania o tematach nie związanych z głównym wątkiem dla przypomnienia: awaria komputerów w tesli. Kilka stron pisania o toyocie itd.

Z newsów jakie mam z serwisu tesli, ruszyły zaproszenia na wymianę komputera. Moje oczekiwanie od 12 listopada kończy się 22 stycznia.