awaria ładowarki pokładowej

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ale ponieważ auto ma u mnie dożywocie, to zaczynam poważnie myśleć nad elektryfikacją - jest sporo miejsca pod podłogą i pod maską, jakbym wepchnął tam 100kWh - mogło by być miło. Może do tego czasu Toyota dowiezie coś podobnego w prądzie?
Będę kibicował takiem projektowi! Pożenisz dwa auta na T i będzie super wygodnie i z efektywnym napędem:D

p0li

Pionier e-mobilności
Taka ewolucja wsteczna. Ale ponieważ auto ma u mnie dożywocie, to zaczynam poważnie myśleć nad elektryfikacją
widze z e nie tylko ja mam takie glupie pomysly :)

niestety - tylko pomysly, bo wiem ile to kosztuje :(

mimx

Fachowiec
Wczoraj wieczorem zadzwonił doradca serwisowy z ASO. Diagnoza: padł "sterownik"*, wysłali zamówienie na nowy do centrali, szacowany czas dostawy to 3 tygodnie. Oczywiście nie ma szans na (darmowy) zastępczy. Miałem wyjazdowe plany wakacyjne EV, start 19.08, 2 tygodnie. Wygląda na to, że trzeba będzie rozruszać TSI DSG w zastępstwie :rolleyes:
Tak trochę pro forma, napisałem do centrali Kia z prośbą o przyspieszenie tego lub udostępnienie zastępczaka na czas wyjazdu. Spodziewam się, że będzie im bardzo przykro, ale nie będą w stanie pomóc w żaden sposób.

*) nie był łaskaw wyjaśnić jaki

deniro

Zadomawiam się
Wczoraj wieczorem zadzwonił doradca serwisowy z ASO. Diagnoza: padł "sterownik"*, wysłali zamówienie na nowy do centrali, szacowany czas dostawy to 3 tygodnie. Oczywiście nie ma szans na (darmowy) zastępczy. Miałem wyjazdowe plany wakacyjne EV, start 19.08, 2 tygodnie. Wygląda na to, że trzeba będzie rozruszać TSI DSG w zastępstwie :rolleyes:
Tak trochę pro forma, napisałem do centrali Kia z prośbą o przyspieszenie tego lub udostępnienie zastępczaka na czas wyjazdu. Spodziewam się, że będzie im bardzo przykro, ale nie będą w stanie pomóc w żaden sposób.

Takie coś potrafi obrzydzić entuzjazm nawet do całej marki. Ja tak miałem po przygodach z mazdą w dieslu :). Jak widzę te forum to ciekawe kiedy moje Niro ev rozczaruje.

cooler

Pionier e-mobilności

Na usta ciśnie się tylko jedno popularne słowo na k... I tyle z super gwarancji popularnej marki. Tesla potrafiła w 2 tygodnie ściągnąć z USA cały kompresor oraz supermanifold (czyli główne komponenty pompy ciepła), jak mi padło ogrzewanie zimą (choć wiem że inni czekali dłużej gwoli uczciwości), zapewniając mi model X na ten czas, a ma raptem sprzedanych kilkaset samochodów kwartalnie. Przecież taki producent jak KIA, sprzedający setki aut miesięcznie, powinien mieć magazyn w PL, oraz flotę aut zastępczych...

Jaja jakie czytam na forach o jakości serwisu KIA powodują że trzymać sie będę z dala od tego koncernu. Plus ich zabezpieczenia antykradzieżowe...

Last edited:

nnnnn

Pionier e-mobilności

To naprawdę nadaje się do UOKIK i sądu. Zebrać ludzi z których Kia robi sobie jaja i pozwać ich zbiorowo. Pewnie dałoby się znaleźć paragraf. Ty akurat masz drugie auto, ale ktoś inny mógłby mieć sporą stratę ze względu na zachowanie Kia.

Michal

Moderator
Jeśli za ten brak blokady kradzieżowej nikt ich nie pozywa, to rozciągnięty serwis i brak auta zastępczego wydaje się bzdetem :p
Zostawiasz gdziekolwiek auto i nie wiesz, czy nadal tam będzie jak wrócisz... kilkadziesiąt razy w miesiącu masz stres. Masakra... Cieszę się, że nie kupiłem e-Niro, bo miałem je na celowniku w 2020.

mimx

Fachowiec
To naprawdę nadaje się do UOKIK i sądu. Zebrać ludzi z których Kia robi sobie jaja i pozwać ich zbiorowo. Pewnie dałoby się znaleźć paragraf. Ty akurat masz drugie auto, ale ktoś inny mógłby mieć sporą stratę ze względu na zachowanie Kia.

Dam jeszcze szansę na odpowiedź centrali ;)

Póki co:

Szanowny Panie
Dziękujemy za przesłaną korespondencję.
Uprzejmie informujemy, że wiadomość została przekazana do odpowiedniego działu i jest w trakcie analizy.
O odpowiedzi poinformujemy najszybciej jak to będzie możliwe.
Z wyrazami szacunku,
KIA

cooler

Pionier e-mobilności
widze z e nie tylko ja mam takie glupie pomysly :)

niestety - tylko pomysly, bo wiem ile to kosztuje :(
Jeżeli masz twarde dane takiej konwersji to napisz na priv lub na forum, żeby inni też się z tym mogli zapoznać. Mam 2 auta które chętnie bym przekonwertował, oczywiście jeżeli będzie miało to sens. Ciekaw jestem także strony formalnej: przerabiam auto i idę do wydziału komunikacji - zmieńcie mi tablice na zielone bo to od dziś elektryk?

lookash_c

Pionier e-mobilności
Jeśli za ten brak blokady kradzieżowej nikt ich nie pozywa, to rozciągnięty serwis i brak auta zastępczego wydaje się bzdetem :p
Zostawiasz gdziekolwiek auto i nie wiesz, czy nadal tam będzie jak wrócisz... kilkadziesiąt razy w miesiącu masz stres. Masakra... Cieszę się, że nie kupiłem e-Niro, bo miałem je na celowniku w 2020.
Mam e-Niro i nie mam stresu, tzn. nie inny niż przy każdym innym aucie. Ukradną to ukradną, będzie inny... Akurat nasz egzemplarz jest "nudny", tzn. nic się nie dzieje przez 2 lata i 62kkm. Ale 3 tygodnie czekania na część - słabo.