Awaria w zakładach Volkswagena

Lupus

Posiadacz elektryka
Ogranicza tylko na 2 tygodnie:
https://www.reuters.com/business/au...two-ev-car-models-due-drop-demand-2023-09-26/

Pewnie przeliczyli się z przewidywaniami na ID.3, ale mimo to założę się że nadal produkują więcej niż rok temu.

W pierwszej połowie 2023 sprzedali 50% więcej EV niż w pierwszej połowie 2022:
https://cleantechnica.com/2023/07/14/volkswagen-ev-sales-growing-50-in-2023/

Generalnie kontekst dyskusji polegał na tym, że Eko Piewca twierdził: "producenci tną produkcję" i podał link do informacji że jedna fabryka jednego producenta planuje zmniejszyć obroty.
Mimo że globalnie produkcja i sprzedaż EV rosną, a tempo tego wzrostu przyspiesza.

Last edited:

elektryk

Pionier e-mobilności
Oczywiscie globalna produkcja EV rosnie, szczegolnie skośnookich producentow, ale dla Europy to sa bardzo smutne dane... poniewaz kryzys VW to kryzys polskich poddostawców, naprawde trudno sie cieszyc z tego ze Europa bedzie jezdzila tylko Teslą bądź MG.

Nie lubie VW, ale jestem realistą...a historia pokazuje ze kryzysy gospodarcze w Niemczech maja bardzo szerokie (światowe nawet 😀, juz 2 x) reperkusje...
Przerzucą się z produkcji silników spalinowych dla osobówek na silniki do czołgów.

Trendu nie zatrzymamy, Niemcy niestety są sami sobie winni, jak się miłuje stare i odrzuca nowe to tak się kończy, zresztą nie dotyczy to tylko ich, Japończycy podobnie.

KrzysztofFly

Moderator
A ja tak sobie siedzę i myślę, że w świetle ostatnich masowych awarii "instrybutorów" u nas w kraju, to może wcale nie jest to jakaś awaria serwera w zakładach Volkswagena, może po prostu dostali instrukcję z góry, jak mają ograniczyć produkcję ;), tak aby w świat nie poszedł jakiś "dziwny komunikat" który wykorzysta w swoich wiadomościach na tutejszym forum @Eko Piewca ;)

pmlody

Pionier e-mobilności
VAG to nie tylko ID.3 (choć nie jest to auto segmentu B). Ma ciutkę więcej modeli niż Tesla :p
I wszystkie równie wspaniałe :unsure:

nabrU

Moderator
I wszystkie równie wspaniałe :unsure:

Jesteś oczywiście obiektywny, bo jeździłeś wszystkimi przez przynajmniej kilka miesięcy aby wyrobić sobie sensowną opinię :p

pmlody

Pionier e-mobilności
Jesteś oczywiście obiektywny, bo jeździłeś wszystkimi przez przynajmniej kilka miesięcy aby wyrobić sobie sensowną opinię :p
Nie wytrzymałbym kilku miesięcy. Ale tak, wszystkimi dostępnymi testowymi od skody przez audi po vw. Łącznie z id bzzz

nabrU

Moderator
Podaj proszę ile jeździłeś każdym z nich, bo jazda nawet kilka dni nie da Ci podstaw do właściwej oceny. Ja na przykład mam TM3 prawie dwa miechy i dalej uważam, że to za mało na sensowną i obiektywną opinię.

nabrU

Moderator
No widzisz, rzucasz po prostu frazesy.
A gdybyś chciał, opisałbyś każdy z tych samochodów ze swojej perspektywy (skoro tak bardzo dużo o nich wiesz) i przynajmniej dołożył jakąś cegiełkę to tego Forum, która przydałaby się innym, aby nie popełnili 'błędu' kupna EV od VAG ;)

pmlody

Pionier e-mobilności
No widzisz, rzucasz po prostu frazesy.
A gdybyś chciał, opisałbyś każdy z tych samochodów ze swojej perspektywy (skoro tak bardzo dużo o nich wiesz) i przynajmniej dołożył jakąś cegiełkę to tego Forum, która przydałaby się innym, aby nie popełnili 'błędu' kupna EV od VAG ;)
Dlaczego błędu? Na pewno są ludzie, którzy są zadowoleni z zakupu :unsure: ty byłeś?