Bagażnik dachowy Model Y

eimi

Pionier e-mobilności
Może 2% różnicy z samymi belkami.

kwanio

Nowy na Forum
Moim zdaniem minimalnie i w granicach błędu. Główna różnica to hałas. Zazwyczaj po powrocie z wyjazdu jeszcze trochę jeżdżę z belkami bo mi się nie chce zdejmować i nie zauważam różnicy.
A możesz podzielić się informacją - jaki jest spadek zasięgu z BOX-em - szacunkowo z doświadczeń?

Jaceq

Pionier e-mobilności
A możesz podzielić się informacją - jaki jest spadek zasięgu z BOX-em - szacunkowo z doświadczeń?
Moim zdaniem nie ma tragedii. Co prawda nie robiłem szczegółowych pomiarów ale tak stawiam, że tak około 15-20%. Może nawet mniej. Na luzie dałem radę dojechać zimą do Austrii poprzednim TMY RWD (nie-long-range) robiąc postoje co około 180-200 km na ładowanie przy prędkości autostradowej. Wyniki na pewną będą się różnić dla różnych box-ów. Mój jest dość płaski oraz bardzo nisko leży na belkach, kilka cm. nad dachem.

eimi

Pionier e-mobilności
Zależy od prędkości. Przy 140 to będzie i z 20% mniej, ale przy europejskim 110 to już pewnie tylko 10%

Analogiczna sytuacja jest z platformą i rowerami

rompik

Nowy na Forum
Moim zdanie same belki nie maja praktycznie zadnego wplywu.
A sam box obniza zasieg w bardzo umiarkowanym stopniu - co mnie bardzo zdziwilo.

W Tesli nie mam ani belek ani box'a (nowe auto i jeszcze nie bylo mi to potrzebne). Ale w drugim elektryku (Kona) uzywalem boxa i zrobilem kiedys test na obwodnicy Wroclawia - w sumie 4 razy (90km i 120km z boxem i bez).
- 90km/h --> zuzycie wzroslo o 4.5%
- 120km/h --> zuzycie wzroslo o 7.1%

Sam box do najlepszy nie nalezy (dostalem go bo znajomy nie mial co z nim zrobic). Pojemnisc 470L (wymiary: 165x95x41). Dosc glosny.

Uako

Nowy na Forum
Belki jedyna różnica powyżej 80km/h już je słychać. Zużycie - różnice są niezauważalne. Z boxem Hapro Trivor +10-15% przy prędkościach 100-120km/h. Same belki + bagażniki rowerowe thule na dachu też niezauważalne. Jak dla mnie najgorszy jest hałas, dlatego chwilowo belki leżą w garażu ;)

Jaceq

Pionier e-mobilności
Bo tak się zastanawiam nad zakupem belek. Po starym aucie został mi box, ale na razie robi za szafkę w garażu.
Mam podobne odczucia jak koledzy - box na dachu ma zaskakująco niski wpływ na zużycie. Gorszy jest hałas. Głównie z tego powodu zakładam go tylko wtedy kiedy muszę, tzn. na wyjazd na narty. W innych przypadkach ogromna przestrzeń bagażowa TMY w zupełności wystarcza.

Pabloss

Posiadacz elektryka
Tak zgadzam się, Y ma duuuużo miejsca, dlatego pytałem o belki, bo jak się zdecyduje i je kupie to założę i nie będę ich ściągał tylko z nimi jeździł cały rok.

viallos

Pionier e-mobilności
Tak zgadzam się, Y ma duuuużo miejsca, dlatego pytałem o belki, bo jak się zdecyduje i je kupie to założę i nie będę ich ściągał tylko z nimi jeździł cały rok.
Zakładanie to chwila. Jazda autostradą z samymi belkami nie ma sensu bo są głośne ... powiedziałbym ze jest głośniej z samymi belkami niż belki + box. Jak się kręcę po mieście pomiędzy wyjazdami to nie ściągam. Ale jak mam trasę i nie potrzebuję boxa to już tak.