Będziem (chyba) instalować magazyn energii

nabrU

Moderator
Kilka tygodni temu wpłaciliśmy zaliczkę na nowy dom i jak deweloper wszystko pozakańcza, prawnicy obu stron i bank pozałatwiają 'papiery', to może za jakiś miesiąc czy dwa będzie przeprowadzka. I jak to w takich chwilach bywa, żona myśli co na podłogę dać itp., a ja z kolei 'jak ładować dwa elektryki' plus 'czy iść w PV, magazyn energii czy obie rzeczy na raz bo tania energia to przeszłość’.

Kasy jak to w takiej chwili nigdy nie za dużo, więc padło, że chyba pójdziemy w magazyn energii na razie bez solarów. To pewnie dość nietypowe podejście z Waszego punktu widzenia, ale chętnie przeczytam co o tym myślicie. A dlaczego tak, o tym poniżej.

Gwoli wyjaśnienia dom to taki dość typowy angielski 3-kondygnacyjny 'townhouse' tym razem bez podjazdu z przodu (jak widać na zdjęciu), więc przed domem ładowania nie będzie, choć skrzynka z przyłączem 1F 100A i smartmeterem jest zaraz obok drzwi wejściowych). Mamy też z tyłu garaż (bez prądu na razie), który niejako przylega do ogródka więc padło, że ok 25 metrów kabla zbrojonego SWA 10mm2 wystarczy, aby podciągnąć prąd na około domu do garażu i mieć tam zainstalowaną ładowarkę 32A/7kW plus światło/prad. Czyli jedna sprawa prawie z głowy.

IMG-20221203-115950.jpg

Dach jak widać jest dwuspadowy z jedną połacią idealnie patrzącą na południe (no tak naprawdę to jakoś tak na azymut 190 stopni) i ze względu na wysokość i umieszczenie domu jako ostatni w szeregu - bez żadnego zacienienia. Można by rzec, że ideał do PV tyle, że powierzchnia tej połaci to jakieś 3 x 9 metrów. A to kokosów w kWp nie da, bo wymiar okazuje się nietypowy do typowych solarów, które mierzą zazwyczaj ok. 170 x 110cm, a te nietypowe (jak np. Perlight PLM-295MB-54 czyli 150x100cm) też jakoś na styk na ten dach włażą dając max. 5,3 kWp. (bo każdy panel tego typu to max. 295W).

Przy mojej lokalizacji i parametrach dachu/potencjalnej instalacji PV kalkulator PVGIS-5 wylicza, że rocznie powinienem uzyskać ciutke ponad 5900 kWh energii. Z tym, że to średnio jakieś 700kWh/m-c w maju, czerwcu i lipcu i trochę ponad 200kWh/m-c w grudniu czy styczniu. I to wszystko oczywiście średnio, bo pogodę ciężko przewidzieć, choć dewiację pogodową kalkulator też wylicza.

PVGIS-5_GridConnectedPV_50.890_-1.256_undefined_crystSi_5.3kWp_14_45deg_10deg.jpg

Zużycie energii w dotychczasowym domu za 2022 rok wyniosło 6558 kWh z tego w taniej taryfie (czyli w nocy) zużyliśmy 4525kWh, więc w droższej (dziennej) taryfie było to 2033kWh. Czyli 69% naszego zużycia to noc, gdzie ładowane są EV czy nastawiana pralka/suszarka czy zmywarka, aby obniżyć koszty Z tego według danych EVSE na ładowanie EV poszło 3744kWh czyli 82% zużycia w tańszej nocnej taryfie. Gdy nie ładujemy EV to dzienne zużycie energii to ok 8-9 kWh.

Co do mojej taryfy elektrycznej to w godzinach 21:30 – 02:30 (czyli przez 5h) płacę 8,25p/kWh, poza tymi godzinami 34,86p/kWh. Taryfa podpisana do połowy lipca 2023 potem będzie (jak znam życie) tylko drożej (choć zazwyczaj sporo drożeją ceny w szczycie).

Koszt tradycyjnie popularnego tutaj rozwiązania, czyli PV rzędu 5,3kWp to mniej więcej:

Panele PV: 18 x 295W Perlight Delta Mono PERC Triple Black – 2700 GBP
Inwerter hybrydowy 5kW to ok. 1500 GBP
Akcesoria, mocowania, kable, dodatki pewnie jakieś 750 GBP
Instalacja/robocizna pewnie ok 1000 GBP (u nas wymagane jest np. rusztowanie do takich prac więc na 3 kondygnacje tanio nie będzie)
Co daje prawie 6000 GBP.

Mam niestety wrażenie, że same solary nie mają sensu przy moim ‘use case’ (samochody ładowane w nocy lub za darmo w pracy) albo bez magazynu energii (baterii), ponieważ mój ZE nie ma wirtualnego magazynu energii w ofercie (jak w PL), tylko płaci (na dzisiaj) 4,1 pensa za każdy wyeksportowany kilowat (a przypomnę, że jego koszt w szczycie to dla mnie obecnie 35 pensów). Wygląda, że w lecie z solarów będę miał (średnio) dziennie ok 20kWh, których nie wykorzystam w pełni, a zimą wygląda, że średnio będzie to 8kWh dziennie (jak pogoda pozwoli, bo może być i zero)

Weźmy więc pod uwagę wyłącznie instalację magazynu energii o pojemności załóżmy 10kWh z inwerterem hybrydowym 5kWh gdzie koszt materiałów to jakieś 5800 GBP (przykłady poniżej):

https://www.bimblesolar.com/ongrid/hybrid-inverter-bundle-storage?product_id=2944

https://www.itstechnologies.shop/co...ter-complete-kit-to-charge-from-grid-or-solar

Dodajmy tańszy montaż (załóżmy 500 GBP) więc przy cenie 6300 GBP mam system, który w teorii powinien mi zapewnić ładowanie baterii w ciągu kilku godzin taniej taryfy (przy równoległym ładowaniu EV jeśli trzeba), a potem rozładowanie tych 8 czy 9 kWh na potrzeby domu po cenie taniej taryfy. W razie co zawsze można zainstalować solary później (lub dodać więcej baterii) i spiąć to wszystko do ‘kupy’.

Oczywiście mam zamiar uzyskać trochę wycen wszystkich rozwiązań i okaże się na ile moje wyliczenia są OK i na co mnie stać, ale zapraszam do dyskusji ;)

mALEK

Pionier e-mobilności
imo najlepsze narzedzie do kalkulacji przyblizonej wydajnosci instalacji.

pod warunkiem wprowadzenia poprawnych danych ;)

dla mnie, ten inverter to tak na granicy - 12 paneli , kazdy po 42V przy max naslonecznieniu, to jakiej 500V i 12A. invertet wg spec ma max 600V i nominal 360V oraz 11A na string. moze nie ta spec ogladam, ale ja bym nie czul sie z tym dobrze. no, ale to nie ja wystawiam na to gwarancje ;)

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Ja bym się bardziej czepiał mieszania pionowego i poziomego ustawienia paneli w jednym stringu. Tak się nie robi. Jeśli już to rozdziela się na dwa niezależne stringi z osobnym mppt.

nabrU

Moderator
imo najlepsze narzedzie do kalkulacji przyblizonej wydajnosci instalacji.

pod warunkiem wprowadzenia poprawnych danych ;)

Kalkulację z PVGIS masz na 1 stronie tego wątku ;)

dla mnie, ten inverter to tak na granicy - 12 paneli , kazdy po 42V przy max naslonecznieniu, to jakiej 500V i 12A. invertet wg spec ma max 600V i nominal 360V oraz 11A na string. moze nie ta spec ogladam, ale ja bym nie czul sie z tym dobrze. no, ale to nie ja wystawiam na to gwarancje ;)

Chyba jesteś w błędzie bo jest 6 paneli na każdy string. Kalkulacja poniżej - widać, że każdy string przy tym konkretnym inwerterze i panelach przyjmie od 4 do 12 paneli

1685798391135.png

Ja bym się bardziej czepiał mieszania pionowego i poziomego ustawienia paneli w jednym stringu. Tak się nie robi. Jeśli już to rozdziela się na dwa niezależne stringi z osobnym mppt.

Było to podnoszone z instalatorem i odpowiedź była, że przy braku przeszkód / zacieniania oraz tych samych typach paneli w pionie i poziomie, orientacja panela nie ma znaczenia. Więc przybliż proszę z jakiego (wg Ciebie) powodu taki mix jest niewskazany.
W zasadzie widać po grafice wstawionej wyżej, że można wrzucić 8 paneli na jeden string i 4 na drugi i falownik sobie z tym poradzi, tyle że te 4 panele to już na granicy parametrów falownika bedą pracować, a to chyba nie za dobrze.

W sumie ktoś mi daje 2 lata gwarancji na instalację (plus 10 lat na baterię, 5 lat na falownik i 20 lat na panele) więc chyba wie co robi.

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
W sumie ktoś mi daje 2 lata gwarancji na instalację (plus 10 lat na baterię, 5 lat na falownik i 20 lat na panele) więc chyba wie co robi.
Z instalacją się nic nie stanie, tylko będzie niższa produkcja. Inny kąt padania światła powoduje inną produkcję. Tak samo przestawienie pion/poziom powoduje inną produkcję. A pamiętaj, że w całym stringu będziesz miał takie natężenie jak natężenie najsłabszego ogniwa. Czyli w momencie gdy pionowe panele mogłyby dawać więcej to poziome będą je ograniczały, a w momencie gdy poziome mogłyby dawać więcej to pionowe będą je ograniczały. Gdy bawiłem się panelem na trawniku to różnica dochodziła do 10%. Sprawdź specyfikację falownika. Pamiętam, że niektórzy producenci piszą wprost żeby nie mieszać paneli pionowych i poziomych w jednym stringu.

nabrU

Moderator
Z instalacją się nic nie stanie, tylko będzie niższa produkcja. Inny kąt padania światła powoduje inną produkcję. Tak samo przestawienie pion/poziom powoduje inną produkcję. A pamiętaj, że w całym stringu będziesz miał takie natężenie jak natężenie najsłabszego ogniwa. Czyli w momencie gdy pionowe panele mogłyby dawać więcej to poziome będą je ograniczały, a w momencie gdy poziome mogłyby dawać więcej to pionowe będą je ograniczały. Gdy bawiłem się panelem na trawniku to różnica dochodziła do 10%.

Zobaczymy jak to zostanie zrobione podczas instalacji, bo jak widać mogę miec 8 paneli w 1 stringu i 4 panele w 2 stringu.

Sprawdź specyfikację falownika. Pamiętam, że niektórzy producenci piszą wprost żeby nie mieszać paneli pionowych i poziomych w jednym stringu.

Sprawdzałem 'Installation Manual' falownika i nie ma tam zastrzeżeń co do powyższego.

P.S. A może by takie coś (nowość od GivEnergy)???

- bateria 13,5 kWh,
- 7,2kW mocy chwilowej, 6kW ciągłej
- GiVGateway pozwala na automatyczne zasilanie domu w razie braku prądu
Cena 6493 GBP za AIO + GivGateway

Last edited:

nabrU

Moderator
OK, podpis na zamówieniu złożony, choć w końcu zdecydowałem się na samą instalację PV bez baterii (na razie). Będzie 12 x 400W (czyli 4,8kWp) plus falownik hybrydowy GivEnergy 5kW Gen3. Instalacja ma być w połowie lipca.
Zdecydowałem się poczekać z bateriami bo ich ceny maleją (przynajmniej u nas) a i opisany wyżej zestaw All-in-One od GivEnergy mnie kusi, a to nowość więc niech inni potestują. Sama fotowoltaika na początku plus dane produkcji / zużycia / eksportu da mi realne pojęcie jaka wielkość baterii byłaby najlepsza (oczywiście dane będą z miesięcy raczej optymalnych dla PV więc trzeba będzie wziąć poprawkę na zimowe dni).

nabrU

Moderator
Spoko, magazyn będzie jeszcze w tym roku (jest sporo innych wydatków, jak np. trzeba o następcy ID pomyśleć ;)). Jak to mówią: co się odwlecze to nie uciecze,
Beta testerem nie będę zbyt dobrym bo u nas ciutkę inne taryfy, zasady, instalacja elektryczna itp. Ale oczywiście będą wpisy w tym wątku.

nabrU

Moderator
No i mam od wczoraj PV (12 paneli Eurener MEPV120 po 400W czyli 4,8kWp plus falownik hybrydowy 5kW GivEnergy Gen 3).
Wszystko sprawnie zainstalowane i uruchomione tylko na razie eksport do sieci zlimitowany do 3,68kW bo instalatorzy dopiero po zakończeniu wystąpili z wnioskiem G99 do DNO (czyli lokalnego ZE) o zgodę na eksport więcej niż 16A / 3,68kW. Dzisiaj trochę słonka było i udało się wygenerować 16,6kWh z czego niestety za free do sieci poszło 12,3 kWh - czyli jak nic trza magazyn instalować (w garażu pod inwerterem już miejsce czeka na nie) albo ładować samochód.

IMG_20230720_185755.jpg

IMG_20230721_104320.jpg

@vwir
Instalatorzy jednak z głową i 2 stringi podzielili po 4 panele pionowe + 2 poziome na każdy.