Bez ściemy... czyli nasze realne zuzycie kWh...

consigliero

Pionier e-mobilności
Swego czasu potrafiłem wsiąść do auta w Krakowie i po 12 godzinach jazdy wysiąść w Winterthur. Jeździłem oplem kadetem, ale ruch na drogach był dużo mniejszy co sprzyjało utrzymywaniu dobrej średniej. Jak ja się cieszę że w pewnym momencie przestałem to robić. Od tego momentu traktuję autostrady jako zło konieczne. Jeszcze taka drobna uwaga, jeżeli ktoś uważa że te eski i autostrady powstały głównie dla kierowców samochodów osobowych, to moim zdaniem się myli. Lata temu ideałem dla kierowców ciężarówek byłyby autostrady bez samochodów osobowych.

JareG

Pionier e-mobilności
Jak ktoś chce zwolnić to może jest to rozwiązaniem.... a jak ktoś chce przyspieszyć a być przy tym bezpieczniejszy. Zdaję się że bezpieczeństwo na drogach wzrasta wraz z rozwojem infrastruktury i powstawaniem nowych dróg typu Ski i autostrady.
Ja widziałem na własne oczy, co zostaje z auta (i kierowcy) po spotkaniu z łosiem.. na autostradzie (a tego typu zdarzenia tak ogólnie to widziałem kilka razy). Rozwój infrastruktury tu nie pomoże.
(...) Sam jestem ciekaw na ile Tesla jest w stanie zmusić mnie do zmiany nastawienia. Może jakiś doktorat ktos powinien o tym zrobić jak samochody elektryczne poprawiły bezpieczeństwo na naszych drogach poprzez zmianę stylu jazdy ich właścicieli.
To nie Tesla kogoś zmusi (chociaż może i faktycznie, zapewne producenci będą montować ograniczenia w autach i to takie, których nie będzie można wyłączyć), tylko system (jak tylko będzie taka potrzeba, to na autostradach i eskach bardzo łatwo będzie kontrolować prędkość), policja albo tacy, co to nie lubią popierdalaczy :D

Pozdrawiam

Bronek

Pionier e-mobilności
Latem wieczór Niedziela, Włochy.... Niemcy... Polska. Wszystkie pasy zajęte jazda raczej poniżej 70 w porywach do 90 km/h , a do tego na MOPach full. Fakt kamper, to jest inaczej lekko, ale nie było gdzie stanąć.
Kilka lat wcześniej w Niedzielę był raj

viallos

Pionier e-mobilności
Latem wieczór Niedziela, Włochy.... Niemcy... Polska. Wszystkie pasy zajęte jazda raczej poniżej 70 w porywach do 90 km/h , a do tego na MOPach full. Fakt kamper, to jest inaczej lekko, ale nie było gdzie stanąć.
Kilka lat wcześniej w Niedzielę był raj
I tego się boję w przeciągu najbliższych lat ... już sobie wyobrażam te kolejki i bijatyki pod SuC jak wszyscy będą lecieli na wczasy do Chorwacji swoimi elektrykami. :)

consigliero

Pionier e-mobilności
Wczoraj nie było tak źle zarówno w jedną jak i druga stronę, na S7 ruch umiarkowany tylko sam wjazd do Warszawy i wyjazd był trudniejszy . Do i od Grójca do Suchedniowa gdzie zjechaliśmy na boczne drogi całkiem spokojnie. Jedno ładowanie do Warszawy w Grójcu a z powrotem w Promnej na Greenway. W drodze powrotnej wyłączyłem nawigację OEM bo ona ma taki algorytm że nie pozwala jechać do domu wiedząc że trafimy tam z baterią poniżej 20 % i będzie nam dokładać drogi aby zaliczyć dodatkowe ładowanie. Powrót do domu trochę jak na narkotykach, bo jak źrenice rozszerzone to problem ze światlem się robi. No i udało mi się we właściwym momencie spojrzeć na licznik. Oba miejsca do ładowania puste i niech tak zostanie

Attachments

• DF41B61F-E673-4347-A8E0-572FE73BBCCF.jpeg
    DF41B61F-E673-4347-A8E0-572FE73BBCCF.jpeg
    183,5 KB · Liczba wyświetleń: 55
  • C9B986B5-3F28-4AA4-92EE-67594CF2E0EE.jpeg
    C9B986B5-3F28-4AA4-92EE-67594CF2E0EE.jpeg
    175,8 KB · Liczba wyświetleń: 59
  • F47064AC-9FDC-4411-AFD0-3A122B9D5438.jpeg
    F47064AC-9FDC-4411-AFD0-3A122B9D5438.jpeg
    187,7 KB · Liczba wyświetleń: 58

solik

Pionier e-mobilności
Może jakiś doktorat ktos powinien o tym zrobić jak samochody elektryczne poprawiły bezpieczeństwo na naszych drogach
Chyba daleko posuniety wniosek, w Krakowie jak jedzie jakas Tesla to najszybsza na drodze / obwodnicy a z kolei Leafy to zawalidrogi.

oczywiscie zgeneralizowane ale powyzsze wnioski rowniez, elektryki to normalne auta tylko maja inny naped

nnnnn

Pionier e-mobilności
Chyba daleko posuniety wniosek, w Krakowie jak jedzie jakas Tesla to najszybsza na drodze / obwodnicy a z kolei Leafy to zawalidrogi.

oczywiscie zgeneralizowane ale powyzsze wnioski rowniez, elektryki to normalne auta tylko maja inny naped
Nie do końca, są użytkownicy Tesli co jadą sobie spokojnie Zakopianką i siedzą CI na tyłku poganiając światłami, przynajmniej ja mam takie doświadczenia.

Najnowsze dyskusje