błąd ładowania/ błąd zasięgu

Masta20PL

Zadomawiam się
Zawsze ładuję w pracy prędkość do 11kwh do 80%. W ndz wyjeżdżam w sumie pierwszy raz z rodziną tym autem w trasę ponad 200km. Pomyślałem w środę naładuję 100%. gdzieś tam jechałem coś tam coś tam w czwartek była taryfa ujemna to jeszcze raz doładowałem do 100% w domu mobilna ładowarką 4kwh. W pt jechałem do sklepu do przedszkola na chwilę do pracy nie wiem ile ubyło ale powiedzmy że około 10%. Dziś w tanich godzinach chciałem jeszcze raz doładować ze stanu około 90% do 100% mobilną ładowarką w domu. Zauważyłem, że przy 100% rekuperacja nie działała.

Była wpięta w gniazdko, otwieram gniazdko w apce tesli ustawiam ładowanie 100% i mam 100% w aucie 488km zasięg (wczesniej na 100% pokazywało 481km) w czasie 1 sekundy ;p mysle jakis blad patrze w aucie tak samo zmieniam suwak z 80% do 100% i nic, jade autem 1km zrobic by sie zresetowalo czy cos. Rekuperacja działała bardzo dobrze, kilometry spadły, spadł 1% mam 99% i teraz nie chce się doładować, mam suwak 100% podpinam ładowarkę komunikat, że naładowało. Auto po najnowszym sofcie.

Ktoś tak miał?

Nie wiem czy jechać drugim autem jutro ;p raz, że zasięg oszukuje i teraz nie wiem czy 10% to będzie 0% czy w trasie spadnie mi w sekunde z 30% na 20%. Czy się naładuję po drodze?

nabrU

Moderator
Jedź spokojnie, pewnie nic się nie dzieje, bo błędnie oczekujesz że samochód ma się ładować jak ma 99% (a może według BMS ma 100%).

nabrU

Moderator
Trochę chaotycznie to opisałeś i tyle. Ile obecnie ma procent i zasięgu samochód na ekranie? Jak masz obawy pojeździj nim dzisiaj tak, aby zużyć 10 czy 20% i podładuj an jutro ponownie do 100% (jak musisz) przez noc.