BMW X3 30e 2025 czy Volvo XC60 T6 2025 - co wybrać?

Calvert1971

Zadomawiam się
…kiedy się posiada garaż, wallbox poniżej 11 KW, głównie jeździ po mieście na krótkie dystanse i co jakiś czas robi wypad w trasę do 700 km w jedną stronę? Na pełnego BEVa raczej nie namówię żony 🙂 dlatego pytam o pluginy. Ewentualnie może jakieś inne propozycje?

Calvert1971

Zadomawiam się
Całkiem fajna jest Mazda Cx-60 PHEV - tylko koniecznie przed zakupem sprawdzić czy juz poprawili w roczniku 2025 zawieszenie, bo było zbyt twarde i hałasowało.
Jak jezdziłem latem to 55-60km na prądzie w mieście robiła.
Chcę też sprawdzić, mam salon Mazdy pod bokiem ale chyba do tej pory nie dojechały im „testówki” z poprawionej serii produkcyjnej.

elektronik-elektryk

Nowy na Forum
Tak, zwłaszcza ten wallbox się wtedy przyda.
A po co ci kłopoty? Oglądasz TVN turbo? W szczególności program "Jeździć i obserwować" a w nim Pana Bartka z/spod Warszawy? Polecam. Przykładowo z BMW 330e. Nie rozumiem za bardzo takich ludzi jak ty. Jaki jest sens? To co początkowo zaoszczędzisz wydasz z kilkukrotną nawiązką potem ... za baterie. Obłęd.

Olecki

Pionier e-mobilności
A po co ci kłopoty? Oglądasz TVN turbo? W szczególności program "Jeździć i obserwować" a w nim Pana Bartka z/spod Warszawy? Polecam. Przykładowo z BMW 330e. Nie rozumiem za bardzo takich ludzi jak ty. Jaki jest sens? To co początkowo zaoszczędzisz wydasz z kilkukrotną nawiązką potem ... za baterie. Obłęd.
Masz dane ile kosztuje taka bateria i jak często się psuje czy po prostu kolejny bajkopisarz- gawędziarz? A tak poza konkursem większość producentów daje w PHEV taką samą gwarancję na baterię jak w BEV czyli mniej więcej 8 lat /160 kkm, także dla pierwszego właściciela raczej nie będzie to problem, chyba że piszemy o ulepie po trzeciej szkodzie całkowitej.
Akurat przy PHEV jest kilka punktów niespecjalnie przemawiających na ich korzyść ale akurat bateria do nich nie należy.

hevvrajczyk

Zadomawiam się
Przeglądasz internet? W szczególności TVN24, a w nim panią Paulinę, która z niewyjaśnionych przyczyn zginęła w płonącym spalinowym Mercedesie A klasa. Jaki jest sens? Trochę się nacieszysz dużym zasięgiem, a potem auto się spali bez powodu. Obłęd
link

Dowód anegdotyczny, mówi to panu coś?

Calvert1971

Zadomawiam się
Wiesz….to nie to, że ja tu chce sie jakos popisać czy coś…ale przeczytaj jeszcze raz tytul wątku i zastanów się, czy na pewno oszczędność to jest coś, na czym mi najbardziej zależy.
Chce mieć auto elektryczne na co dzień , a hybrydowe od okazji - a nie chcę mieć dwóch aut.

Ja miałem ICE, żona wybrała 2 lata temu plugina. Chodziło mi po głowie EV, nie byłem pewny. Wypożyczyłem na wakacjach na tydzień, i już wiedziałem. Może to jest rozwiązanie dla Ciebie.

A temat bmw/volvo. Raczej jedno z nich Ci pasuje albo żadne, to są auta dla innych klientów. Idź do salonu, poproś na weekend albo na 2-3 dni - na 100% dostaniesz, jak nie to do innego i się przekonaj co Ci leży.

PS. Wyszły też nowe q5 hybrydowe. Ani to BMW ani Volvo - sportback ładny, trzeba przyznać

Last edited:

Calvert1971

Zadomawiam się
Ja miałem ICE, żona wybrała 2 lata temu plugina. Chodziło mi po głowie EV, nie byłem pewny. Wypożyczyłem na wakacjach na tydzień, i już wiedziałem. Może to jest rozwiązanie dla Ciebie.

A temat bmw/volvo. Raczej jedno z nich Ci pasuje albo żadne, to są auta dla innych klientów. Idź do salonu, poproś na weekend albo na 2-3 dni - na 100% dostaniesz, jak nie to do innego i się przekonaj co Ci leży.

PS. Wyszły też nowe q5 hybrydowe. Ani to BMW ani Volvo - sportback ładny, trzeba przyznać

Nie ma jeszcze nowych poliftingowych Q5 w hybrydzie plugin w ofercie do konfiguracji, przynajmniej nie w Polsce.

Co do testowania - Volvo owszem ale BMW X3 w pluginie jest praktycznie nieosiągalne w salonach jako testówka. Przynajmniej w żadnym z trzech w moim mieście.

Last edited: