Bonus Tesla przy wymianie -13 000 zł

SpaJder

Zadomawiam się
No nie wiem, zgodnie z tytułem wątku dyskutujemy tu o bonusie za oddanie auta przy zakupie nowego.

I w nawiązaniu do tego tytułu wspomnę, że identyczne bonusy widzę w tesla NL oraz DE (4k EUR)
View attachment 30648

chociaż identyczne to raczej nie koniecznie, bo wtedy u nas powinno być 16k tego bonusu.

I też bliżej tematu wątku. Jak szybko po wypełnieniu formularza trade-in dostaliście maila ze wstępną wyceną?

Bo u mnie:
  • Formularz wypełniłem w czwartek późnym wieczorem;
  • W piątek dostałem SMS'a czy się pytam dla samego zapytania, czy chcę coś kupić;
  • Jak odpisałem, że może i bym coś kupił tylko chciał bym wiedzieć wstępnie ile dadzą za moje auto to zaraz do mnie zadzwonił koleś i w sumie jedyne co mi przekazał to to, że ten bonus nie łączy się z innymi promocjami (jakbym nie potrafił czytać tego co piszą na stronie). Obiecał że prześlą tą wycenę ale;
  • do dziś cisza.

Ja formularz wypełniłem w piątek rano. Cały czas cisza. Od pracownika Tesli dowiedziałem się, że wyceny trwają długo, przynajmniej parę dni.
Problem jest taki, że równocześnie zamówiłem samochód z inventory (w tranzycie) więc nie wiem czy to się pospina...

Był lepszy wątek do tego, ale gdzieś mi przepadł.

Wracając do tematu niższej ceny w kontekście materiału - mam wrażenie, że niektórzy przeceniają wpływ zmiany wykończenia na boczkach drzwi z tkaniny na ten zamsz (*) (ha, widzieliście, nie napisałem alcantara! ;) ). To, ile za to się dopłaca to jedno, a to, ile kosztuje to producenta, to zupełnie inna para kaloszy. Jestem prawie pewien, że różnica w koszcie nie przekracza 10-15%. W skali całego samochodu, to pewnie będzie 10-20 USD.

*) widziałem w wielu filmach na yt z US czy EU, że nazywają to "suede" - czyli zamsz.

Przypomnę temat wątku:

Bonus Tesla przy wymianie -13 000 zł​

co alcantare ma do tematu wątku?

chess_m

Posiadacz elektryka
Ja formularz wypełniłem w piątek rano. Cały czas cisza. Od pracownika Tesli dowiedziałem się, że wyceny trwają długo, przynajmniej parę dni.
Problem jest taki, że równocześnie zamówiłem samochód z inventory (w tranzycie) więc nie wiem czy to się pospina...
Mi (na ponaglenie) pan obiecał że do końca tygodnia powinienem dostać tą wycenę podając że od piątku dostali 50 wniosków i ludzie od wycen sie nie wyrabiają. Chciaż z drugiej strony jaką mogą mieć rozkminę przy wstępnej wycenie tesli?

Myślę, że skoro zamówiłeś to sie powinni ogarnąć na czas. Inna sprawa to jak ci twoje auto wycenią.

Ja przyjąłęm inną strategię. Najpierw wycena a potem ewentualne zamówienie. Chodzi mi po głowie zamiana mojej 3 na nowego 3 HL RWD albo może LR RWD ale bez jakiejś napinki.

Pytanie jaką dostanę wycenę. Nie spodziewam się kokosów bo zdaję sobie sprawę, że oni na tych trrade-in transakcjach chcą zarabiać, ale jesliby ta wycena była rozsądna to może razem z bonusem była by wystarczającą zachętą do zmiany?

SpaJder

Zadomawiam się
Mi (na ponaglenie) pan obiecał że do końca tygodnia powinienem dostać tą wycenę podając że od piątku dostali 50 wniosków i ludzie od wycen sie nie wyrabiają. Chciaż z drugiej strony jaką mogą mieć rozkminę przy wstępnej wycenie tesli?

Myślę, że skoro zamówiłeś to sie powinni ogarnąć na czas. Inna sprawa to jak ci twoje auto wycenią.

Ja przyjąłęm inną strategię. Najpierw wycena a potem ewentualne zamówienie. Chodzi mi po głowie zamiana mojej 3 na nowego 3 HL RWD albo może LR RWD ale bez jakiejś napinki.

Pytanie jaką dostanę wycenę. Nie spodziewam się kokosów bo zdaję sobie sprawę, że oni na tych trrade-in transakcjach chcą zarabiać, ale jesliby ta wycena była rozsądna to może razem z bonusem była by wystarczającą zachętą do zmiany?

zamówiłem najpierw (a później wycena) tylko dlatego, że z inventory a normalnie trzeba czekać do września - chciałbym jeszcze w wakacje nim pojeździć.

Powiedziałem handlowcowi, że jeśli wycena mojego samochodu nie będzie satysfakcjonująca to nawet gdybym miał jakiś tani samochód na szybko kupić i odsprzedać Tesli aby uzyskać bonus 13 000 to będę chciał tak zrobić. Inna sprawa, że przy takim tempie ich pracy to nie wiem czy cokolwiek z tego wyjdzie. Na moje wszelkie pytania od piątku nie reagują (praktycznie od wpłacenia zaliczki) więc czekam na rozwój sytuacji. Wczoraj ponowiłem pytania mailem i smsem - cisza.

chess_m

Posiadacz elektryka
A to tylko Tesle wchodzą do odkupu?

Słyszałem, że ludzie zgłaszają 10 letnie Octavie w dizelku.
Normalnie geniusz :ROFLMAO:. Że też ja o tym nie pomyślałem
Pierwszy wynik z otomoto w mojej okolicy za 1800 PLN
i w tesli skasjuję jeszcze dyszkę z tytułu bonusu.
A swoją 3 na luzaku do otomoto.

SpaJder

Zadomawiam się
Normalnie geniusz :ROFLMAO:. Że też ja o tym nie pomyślałem
Pierwszy wynik z otomoto w mojej okolicy za 1800 PLN
i w tesli skasjuję jeszcze dyszkę z tytułu bonusu.
A swoją 3 na luzaku do otomoto.
Pod warunkiem, że Tesla akceptuje każdy samochód. Tak jak pisałem, próbowałem się w piątek czegoś konkretnego dowiedzieć, ale nie udało się.

chess_m

Posiadacz elektryka
Pod warunkiem, że Tesla akceptuje każdy samochód. Tak jak pisałem, próbowałem się w piątek czegoś konkretnego dowiedzieć, ale nie udało się.
Tyż prowda.

A na poważnie to niespecjalnie mam ochotę, czas, na takie wygibasy. Bardziej potraktowałem ten bonus jako zachętę do manewru typu przyjeżdżam swoją Toyotą/VW (wstawić dowolną markę)
do salonu i wyjeżdzam nowym autem zostawiając obecne auto w rozliczeniu.

Wiadomo że odkup będzie < niż cena do osiągnięcia na otomoto ale prostota takiego rozwiązania ma swoje zalety a bonus to po prostu dodatkowa zachęta.

Może zaproponuję przekierować duskusję na inne tory:

Zakładając, mamy obecne ceny na inventory i ten bonus, jakie widzicie wady i zalety zamiany posiadanego M3/MY na nowy.

na szybko:
+ wentylowane zydle,
+ chyba lepsze wyciszenie,
+ gwarancja leci od początku,
+ lepsze, bardziej komfortowe zawieszenie

- brak badylków (przynamniej w M3),
- brak czujników, szczególnie przód
- miększe, mniej pewne zawieszenie
- posiadany egzemplarz jeść nie woła i się nie sypie a w nowym można mieć pecha

Czy M3 2025 ma taki sam czy już mocniejszy komp w porównaniu do M3 po lift
(21-22)
Inne różnice.

Tak ogólnie przy założeniu, że dostaniemy jeszcze dotację 18,7k jest sens dopłacić ~40-50k zamieniając
posiadaną teslę na nową?

U mnie pojawił się jeszcze motyw upgrade to M3 LR RWD lub nawet ADW ale wiadomo że wtedy dopłata wzrośnie o ok 18k lub 28k

chess_m

Posiadacz elektryka
Do 'minusów' wymiany dodaj, że albo TACC albo AP w TMY
dobra uwaga jesli ktoś ma/chce TMY.

ja rozważam TM3 vs TM3 HL. TMY jest dla mnie już za duża i nie potrzebuję jej ładowności.