BP jednak woli ropę...

nabrU

Moderator

cooler

Pionier e-mobilności
Zdrowy rozsądek?
Kalkulacja finansowa.
Bez dopłat rynek EV zamiera (Niemcy), żaden biznes nie chce być zależny od widzimisię rządów poszczególnych krajów.
To pewnie jeden powód.
Drugi to zasięgi tych aut:

Trochę samonakręcająca się spirala:
- problemy z infrastrukturą w trasie powodują rozczarowaniem jazdą BEV w trasie = powrót do ICE w trasy (mój case)
- mniejsze zainteresowanie ładowaniem w trasie = mniejszy biznes, mniej inwestycji w infrastrukturę
- słaba infrastruktura oraz nie rosnące zasięgi samochodów (bo schodzą tylko te które służą tylko do miasta i okolic) = spadek sprzedaży BEV, bo sporo ludzi nie potrzebuje 2 czy trzech aut z czego jeden dedykowany na trasy
- słabasza sprzedaż BEV, które mogły by się ładować na tej infrastrukturze = dalszy brak inwestycji w infrastrukturę
i koło się zamyka.

Od dawna postuluję że rodzinne BEV-y powinny mieć minimum 150kWh przy zużyciu Tesli Model 3 LR RWD, bo wtedy faktycznie mogły by się stać samochodami uniwersalnymi, również w trasy, ale ponieważ nawet tu na forum zostałem zakrzyczany że jest już super i "więcej niż 640kB RAM nikomu nie potrzebne" (Bill Gates parę lat temu, dziś mamy miliardy razy więcej)" to producenci nie pracują nad lepszym zasięgiem i mamy to co mamy.

Dziś nawet osoby posiadające 2 BEV-y jak np @viallos kiedyś zachwycone BEV piszą nieśmiało że jest słabo i tego zasięgu by się przydało dużo więcej.
Ja też bym wrócił do BEV na trasy gdyby można było jechać z prędkością autostradową te 550km i ładować się kiedy już chcesz stanąć a nie kiedy musisz. Wtedy 30 minut przerwy było by akceptowalne

krzyss

Pionier e-mobilności
Jezu a ten swoje 😂
BEVy to najlepsze auta jakie stworzono !
Zrobilem tesla 120kkm przez 4 lata i na serwisy wydalem 3000.- PLN cudowne auta dajace mozliwosc spokojnej jazdy!
Mozesz sie zatrzymywac co 2-3h rozprostowac nogi. Poznac nowe technologie aplikacji i ludzi na ladowarkach stojac czasem w kolejkach.

Od czasow powstania motoryzacji nie wymyslono nic lepszego !!!

spacerowicz

Zadomawiam się
Skrót BP oznacza British Petroleum. Dopóki mają Petroleum w nazwie, dopóty paliwa kopalne będą główną misją firmy. I tyle w tym temacie. Meanwhile "UK electricity cleanest ever in 2024, with record 58% from low-carbon sources. (...) UK has more than halved amount of electricity generated from fossil fuels but gas still had largest share at 28%" za https://www.theguardian.com/environ...n-2024-with-record-58-from-low-carbon-sources

A jeśli chodzi o samochody rodzinne, to w rodzinie mam blisko od roku tylko jeden samochód, od dwóch miesięcy ładowałem się tylko w domu. Wcześniej średnio raz na miesiąc wpadał jakiś Supercharger albo inna ładowarka. Owszem, robię rozeznanie położenia ładowarek przed wyjazdem w nieznany teren, ale głównie żeby żona się nie denerwowała :). Ludzie jeżdżący co tydzień 700km nie potrzebują samochodów rodzinnych. To jakaś inna grupa użytkowników.

viallos

Pionier e-mobilności
Ale żes się mnie uczepił 😀. Zasięgu nigdy za wiele ... ale jak już pisałem jeżeli miałbym stanąć na 10 minut co 2h jadąc z prędkością 140km/h, czyli powiedzmy okolice 300km zasięgu również zimą, to byłoby pięknie. Do tego pewnie wystarczy 100kW, 800V i lepsza krzywa ... a najbardziej to infrastruktura. Wobec czego stawiam swoją 😀

Michal

Moderator
Jezu a ten swoje 😂
BEVy to najlepsze auta jakie stworzono !
Zrobilem tesla 120kkm przez 4 lata i na serwisy wydalem 3000.- PLN cudowne auta dajace mozliwosc spokojnej jazdy!
Mozesz sie zatrzymywac co 2-3h rozprostowac nogi. Poznac nowe technologie aplikacji i ludzi na ladowarkach stojac czasem w kolejkach.

Od czasow powstania motoryzacji nie wymyslono nic lepszego !!!
U mnie 110 kkm przez 4 lata 3 miesiące i nic nie wydałem, poza zmianą opon :p

KrzysztofFly

Moderator
U mnie 110 kkm przez 4 lata 3 miesiące i nic nie wydałem, poza zmianą opon :p
No nie mów, że w 3 nawet filtrów kabinowych nie wymieniałeś ;), odkurzałeś je? ;).