Obejrzałem relację DG z jego 1000km challenge - chyba na hit się nie zapowiada. DG jak zwykle komentuje że jest zadowolony, chociaż z testu wynika, że duża bateria starcza na trochę ponad 200km jazdy autostradą.
Byłem dzisiaj w Bydgoszczy na jeździe testowej BYD Sealion 7, jeździłem też (jak DG) tą najbogatszą wersją z dużym akumulatorem. Pierwsze wrażenia - pozytywne, całkiem przyjemnie wygląda z zewnątrz, w środku też się może podobać. Materiały robią bardzo dobre wrażenie. Jeździłem nim około godzinę, jazda miejsko-podmiejska. Raczej bez szaleństw, w mieście lekko zakorkowane, poza miastem kawałek, jednak w dużym ruchu, w sumie jedno dynamiczne wyprzedzanie, reszta raczej zgodnie z ruchem. Temperatura na zewnątrz w okolicy 0 stopni, mimo wszystko wyszło dosyć duże zużycie (22,6kWh/100km), myślę, że Teslą zrobiłbym w tych samych warunkach około 20% mniej.
Wrażenia z jazdy, bardzo przyzwoite, zawieszenie bardziej miękkie od Tesla Y LR, rzekłbym, że pomiędzy e-C4 a Y, miałem okazję pojeździć nim po strefie przemysłowej, na nawet bardzo dziurawej i pofalowanej nawierzchni i moim zdaniem jest ok. Dynamika, w moim odczuciu trochę gorsza, mój Y zbiera się lepiej (mam Boost w swoim Y), aczkolwiek musiałbym pojeździć nim trochę dłużej i się z nim bardziej oswoić., tak jak wspomniałem wcześniej, był duży ruch i wykonałem tylko jeden manewr szybkiego wyprzedzania. Prowadził się pewnie i ogólnie pozostawił po sobie przeświadczenie, że mógłbym takim jeździć.
Samochód duży, minimalnie większy od Y, jednak ilość miejsca w obu bagażnikach mniejsza, co nie oznacza, że jest źle. Mam w swoim garażu jeszcze Stelvio i sam główny bagażnik uważam, ze jest porównywalny.
Do tego w trakcie jazdy 3x resetował się system i wyłączyły się ekrany 😳 Za to materiały premium i można ekran obracać.
Z tego co pamiętam, to nawet cztery mu się zresetował. Podobno był to problem w sofcie i wersja którą ja jeździłem miała już zaktualizowany software, nie mam porównania do starego, jednak sprzedawca twierdził, że nawet chodzi dużo płynniej. Ekran faktycznie można obracać, jednak to raczej taki bajer, aby się pochwalić "chłopakom na wsi", moim zdaniem zupełnie nie jest to potrzebne.
no i te ładowania na ionity - zaczyna ok 130 kW a po jakimś czasie [ok 40-50%] wskakuje na 200 mimo, że teoretycznie bateria nagrzana ale tego nikt nie wie bo brak wskaźnika czy nagrzewał czy nie 🤣
... wszystko da się poprawić aktualizacją ale to nie jest prototyp a takie bugi, że aż oczy bolą
Też to zauważyłem i uważam, że to jest jakiś problem w sofcie, więc jest nadzieja, że się to kiedyś zmieni (a może nawet już się zmieniło), pożyjemy zobaczymy.