Chyba chcę zamówić, ale nigdy nie miałem leasingu...

umcus

Pionier e-mobilności
Tak, ale to nie jest chyba duży koszt w skali leasingu? Pewnie zmiana harmonogramu to kilkaset złotych.
Najlepiej zobacz w tabeli opłat. Może być kilkaset, może być np. 2kpln. Tak czy siak, jestem przeciwnikiem niepotrzebnego nabijania kabzy instytucjom finansowym. Lepiej sobie zaplanować np. 3 lata i tego się trzymać.

CyanAppl16

Posiadacz elektryka
Leasing to nie kredyt. Nie możesz sobie dowolnie nadplacać Każda zmiana harmonogramu to dodatkowe koszty zazwyczaj.
Niby jest tak:
Zmiana terminu spłaty rat leasingowych 0
Zmiana harmonogramu spłaty rat leasingowych 0
Skrócenie lub wydłużenie trwania umowy leasingu 0
Przedterminowe zakończenie umowy leasingu na wniosek Korzystającego 2000 PLN

aadamuss

Posiadacz elektryka
, to w ten sposób w ciągu 3 lat wrzucisz w koszty 99% wartości samochodu, a dodatkowo nie będziesz musiał go później z firmy sprzedawać i płacić od składki zdrowotnej od ceny sprzedaży ;).
Jak to rozumieć?

umcus

Pionier e-mobilności
, to w ten sposób w ciągu 3 lat wrzucisz w koszty 99% wartości samochodu, a dodatkowo nie będziesz musiał go później z firmy sprzedawać i płacić od składki zdrowotnej od ceny sprzedaży ;).
Jak to rozumieć?
Normalnie. Pod warunkiem, że jesteś na skali, nie ryczałcie i mówimy stricte o wartości samochodu (czyli netto, nie brutto), a ostatniej raty (wykupu) nie wrzucisz w koszty firmowe (wtedy robisz darowiznę na członka rodziny, a ten po pół roku sprzedaje samochód). VAT to insza inszość.

wxwx78

Zadomawiam się
Ja jestem na ryczałcie wiec jedyne co mogę odliczyć to 50% vat. Ale nie bedę wciągał auta w amortyzacje przez 5 lat. Wiec leasing najlepszą opcją. Albo wynajem (ale tu wtedy ciężko o taką konfigurację jaką się chce <trochę offtopic>)

Last edited:

Pedr

Posiadacz elektryka
Niby jest tak:
Zmiana terminu spłaty rat leasingowych 0
Zmiana harmonogramu spłaty rat leasingowych 0
Skrócenie lub wydłużenie trwania umowy leasingu 0
Przedterminowe zakończenie umowy leasingu na wniosek Korzystającego 2000 PLN
W tej chwili wiele firm leasingowych oferuje takie zmiany w ramach jednej opłaty rocznej. A do czego to się przydaje - np. jeśli pojawia się potrzeba wygenerowania kosztów celem obniżenia podatku np. pod koniec roku. Ja z tego korzystam.

CyanAppl16

Posiadacz elektryka
W tej chwili wiele firm leasingowych oferuje takie zmiany w ramach jednej opłaty rocznej. A do czego to się przydaje - np. jeśli pojawia się potrzeba wygenerowania kosztów celem obniżenia podatku np. pod koniec roku. Ja z tego korzystam.
Która z tych zmian pomaga wygenerować koszt pod koniec roku?