Chyba chcę zamówić, ale nigdy nie miałem leasingu...

endorama

Zadomawiam się
Im więcej czytam o leasingu, tym bardziej przekonuję się do tego, że chyba warto poczekać i kupić za gotówkę.
Nie ma się czego bać, ja mam już któreś auto kupione w ten sposób. Najbardziej opłaca się wpłacić 45% i na 3 lata z 1% wykupem, wtedy koszty są niższe i auto szybko amortyzujesz. Jak kupisz za gotówkę, amortyzujesz 5 lat. Jeśli na kosztach i szybszej amortyzacji Ci nie zależy, a masz gotówkę to czemu nie:) ale jeśli masz tyle to raczej się z ratami nie spóźnisz

CyanAppl16

Posiadacz elektryka
Poszukałem trochę opinii o Standander Consumer Multirent i jak przeczytałem, że płatność do 15 a 10 wysyłają monit płatny 100zł to i potem jeszcze kilka takich monitów i już +400zł do raty to się odechciewa.

CyanAppl16

Posiadacz elektryka
Nie ma się czego bać, ja mam już któreś auto kupione w ten sposób. Najbardziej opłaca się wpłacić 45% i na 3 lata z 1% wykupem, wtedy koszty są niższe i auto szybko amortyzujesz. Jak kupisz za gotówkę, amortyzujesz 5 lat. Jeśli na kosztach i szybszej amortyzacji Ci nie zależy, a masz gotówkę to czemu nie:) ale jeśli masz tyle to raczej się z ratami nie spóźnisz
Tak, tylko też chcę mieć spokój, a nie paść ofiarą jakiegoś naciągania za wszystko bezpodstawnie.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Nie wierz we wszystko co piszą i przeczytaj umowę leasingową bo tam masz napisane na co sie umawiasz.

Poszukałem trochę opinii o Standander Consumer Multirent i jak przeczytałem, że płatność do 15 a 10 wysyłają monit płatny 100zł to i potem jeszcze kilka takich monitów i już +400zł do raty to się odechciewa.

Tak, chyba temrin do 15 maja a 10 czerwca wysylaja monit za 100zl.

Sa pewnie różnego rodzaju negatywne doświadczenia (w każdym banku mialem sytuacje po których powinienem zamknąć konto ale nie mógłbym wtedy nigdzie mieć konta) głównie są to błędy i zaniedbania pracowników.

Zawszę możesz wybrać inny leasing.

KrzysztofFly

Moderator
Ja na Teslę mam leasing w SCM i nie narzekam na nich. Co do monitu, to zapewne jest tak jak pisze @zibizz1, więc jeśli będziesz płacił w terminie, to nikt Cię o nic nie będzie ścigał, a tym bardziej bezpodstawnie za takie działania obciążał. Ja sam mam termin płatności za faktury z leasingu 15-tego każdego miesiąca, a zlecenie stałe ustawiłem sobie na 10-tego, więc nie muszę o niczym myśleć i pamiętać.
Po prostu jakikolwiek leasing/kredyt, to nie jest dobra opcja dla ludzi których drugie imię to "płacę po terminie".
Podobnie jak @endorama mam już któryś kolejny samochód w leasingu i jeśli możesz w swojej działalności robić koszty, to w ten sposób w ciągu 3 lat wrzucisz w koszty 99% wartości samochodu, a dodatkowo nie będziesz musiał go później z firmy sprzedawać i płacić od składki zdrowotnej od ceny sprzedaży ;). Więc jeśli możesz wrzucić auto w koszty, a tym bardziej kupić go w promocyjnym leasingu, to nie opłaca się kupować go za gotówkę.

CyanAppl16

Posiadacz elektryka
Właśnie zastanawiam się czy 45% i 3 lata, czy 18,5% i 5 lat.
Rata wychodzi taka sama, ale w pierwszym przypadku pozbywam się więcej z konta, ale ostatecznie leasing jest dużo tańszy, druga opcja jest bardziej bezpieczna, a tak na prawdę i tak pewnie spłacę w 2 lata. Chociaż, jeżeli od razu zamierzam spłacić w 2 lata to lepiej wpłacić te 18,5%, bo to bez znaczenia, wyjdzie na jedno.