Ciekawie idzie rozwój wodoru w Norwegii :D

Michal

Moderator

luki

Pionier e-mobilności
Czyli jeden moduł ~600kWh energii, ale ~300 cieplnej i ~300 elektrycznej (w uproszczeniu)? Może być nie głupie, gdyby to ciepło jeszcze wykorzystać dodatkowo do wymiennika pompy ciepła

zibizz1

Pionier e-mobilności
30-40k Euro za wersje 1200l na 30 bar innej firmy co mieści 3kg wodoru i daje 100kWh
Z 58kWh energii z PV dostajemy 1kg wodoru który ma energię 33,3kWh z czego 50% daje się odzyskać jako energię elektryczną
We do not know the required investment, but a rough estimate quickly yields an amount of between 30,000 and 40,000 euros for just the hydrogen part and the batteries. An amount of around 20,000 euros is needed for just the Solenco Powerbox of say 10 kW. A competing comparable system from HPS, the Picea, costs €54,000 excl. VAT.
Wydaje się że lepiej że jak ktoś już sie w to pakuje to lepiej wziać ten kompresor na 300bar(kilka tys EUR), wiecęj butli (5x800L tez kilka tys EUR per moduł) i mieć 3000kWh pojemności. Za ~300k PLN można przejsć na 100% offgrid

adamusek

Posiadacz elektryka
30-40k Euro za wersje 1200l na 30 bar innej firmy co mieści 3kg wodoru i daje 100kWh
Z 58kWh energii z PV dostajemy 1kg wodoru który ma energię 33,3kWh z czego 50% daje się odzyskać jako energię elektryczną

Wydaje się że lepiej że jak ktoś już sie w to pakuje to lepiej wziać ten kompresor na 300bar(kilka tys EUR), wiecęj butli (5x800L tez kilka tys EUR per moduł) i mieć 3000kWh pojemności. Za ~300k PLN można przejsć na 100% offgrid
taniej założyć 50kwp paneli jak ktoś ma miejsce 405W są po 220zł brutto za 27k mamy 50kwp paneli plus falownik ok 15k i aku wystarczy jakiś nieduży 10kw i można hulać - ja w zimie z 14,5 kwp mialem prawie 250kw produkcji więc z 50kwp byłoby pod 1000kw (ja mam tylko poludnie tutaj można dać wschod zachód jeszcze). Zostanie na wiatrak ;)

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Elektryczne tak samo - gdyby nie sowite dofinansowania zakupu elektrycznych autobusów, miasta by nie były tak skore do ich zakupu.
No ja się dziwię fanom elektryków ze sie tak nabijaja z "wodorowych", przecież "na jednym wózku jedziecie"
Ponizej nawet nie wiem czy to faktycznie elektryki, ale jeśli tak to tutaj mozna by dać uśmiechnięte zdjęcie jakiegoś fachowca od aut wodorowych zamiast Muska:

zibizz1

Pionier e-mobilności
No ja się dziwię fanom elektryków ze sie tak nabijaja z "wodorowych", przecież "na jednym wózku jedziecie"
Ponizej nawet nie wiem czy to faktycznie elektryki, ale jeśli tak to tutaj mozna by dać uśmiechnięte zdjęcie jakiegoś fachowca od aut wodorowych zamiast Muska:
NETA, GEELY, ZEEKR, VOYAH ja sie nie dziwię że takie egzotyczne :) auta nie poradziły sobie w takich warunkach.

daniel

Señor Meme Officer
Ale co to jest? Polish flowers? To nie jest forum ogrodnicze.

Last edited:

p0li

Pionier e-mobilności
dzis trafilem na podsumowanie tematow zwiazanych z technologiami wodorowymi - pomijajac manieryzm prowadzacego - temat ciekawie acz niewyczerpujaco opracowany:

tak na szybko to zabraklo rozwoju transportu morskiego przechodzacego na wodor oraz pierwszych prob z samolotami (przynajmniej 3 firmy sie w to bawia, Airbus otworzyl niedawno centrum badawczo-rozwojowe niedaleko Hambugra)

nabrU

Moderator
Povagowani.... @p0li proszę Cię, nie linkuj tego goowna tutaj...