Ciekawostki przy ładowarkach ;-)

nabrU

Moderator
Można i coś takiego spotkać ;). Cena już od 332 tyś. GBP :p

1731500279253.png

cooler

Pionier e-mobilności
Cenę podałem tak dla orientacji. Sam RR pisze:

Coś dla @cooler (nie wiem czy cena pasi ;))
View attachment 21775
:)
Jeszcze się zastanowię, bo z moich obliczeń wyszło że aby dało się jeździć Model 3 jak moimi spalinowymi to potrzebuje 174kWh użytkowej pojemności. Więc 101.7 to tak jakby trochę za mało :(

Last edited:

nabrU

Moderator
Więc 101.7 to tak jakby trochę za mało :(

Wiesz, nie tylko pojemność baterii jest ważna w Twoich założeniach, ale też jak pojazd z niej korzysta. Jak wymyślą taki EV co zużywa 2 razy mniej prądu to i te 87kWh (174/2) Ci wystarczy...

daniel

Señor Meme Officer
Wiesz, nie tylko pojemność baterii jest ważna w Twoich założeniach, ale też jak pojazd z niej korzysta. Jak wymyślą taki EV co zużywa 2 razy mniej prądu to i te 87kWh (174/2) Ci wystarczy...
Tylko fizyki się nie oszuka. Im szybciej jedziesz tym większe opory. Musiałby jechać baardzo powoli.

nabrU

Moderator
Nie za bardzo zrozumiałeś moje intencje @daniel. Załóżmy że kiedyś wymyślą silnik co pobiera 2x mniej energii przy takich samych parametrach jego mocy i Cx nadwozia. Czy wtedy potrzebna Ci jest ciągle duża bateria?

Dziwnym trafem skupiamy się w naszych rozważaniach na Forum na zwiększaniu baterii, a wystarczy tylko zmierzać do zoptymalizowania zużycia energii, którą ta bateria dostarcza.

daniel

Señor Meme Officer
Nie za bardzo zrozumiałeś moje intencje @daniel. Załóżmy że kiedyś wymyślą silnik co pobiera 2x mniej energii przy takich samych parametrach jego mocy i Cx nadwozia. Czy wtedy potrzebna Ci jest ciągle duża bateria?
Wydaje mi się, że to jest fizycznie niemożliwe skoro już teraz 90% mocy idzie na tłoki, a tylko 10% w gwizdek.
Gdyby zmniejszyć straty dwukrotnie to dla silnika zużywającego oryginalnie 20kWh/100km to po 2x ulepszeniu będzie zużywał 19.
W samochodzie są jeszcze inne tarcia, które marnują energię. Można pracować nad aerodynamiką, łożyskami itp, ale nadal do rozpędzenia 1000kg do 100 km/h w ciągu 5 sekund potrzebna jest X ilość energii. Potem hamujemy rekuperacyjnie, ale nie odzyskamy 100%.
Może drogi zabudujemy tunelami i odpompujemy trochę powietrza ze środka, a będziemy jeździć na poduszce magnetycznej? ;)

Last edited:

Michal

Moderator
Mały SMR mógłby doładowywać baterię cały czas. Zasypywałoby się podajnik uranem jak węglem do pieca.
u nas to jak nie ma koksownika w układzie, to nie pojedziesz... Czy to dizelek dymiący jak koksownik, benzynka FSI, gdzie do 50L wachy trzeba dolewać 1L oleju żeby to jeździło... Zawsze coś musi działać jak stary dobry piec węglowy...