Ciemne strony UK

arc

Fachowiec
Ogólnie z tego co przeglądałem w UK jest takie coś jak https://knowmyrights.org.uk/voluntary-interviews

Osoba przepytywana (jeśli się na to zgodzi, a nie musi) nie jest oskarżona. Policja ma swoje obowiązki, a przepytywany prawa (w tym do przerwania w dowolnym momencie). Sama rozmowa musi być nagrywana. Nie jest to więc coś niezwykłego na co nagle wpadła Partia Pracy.

Czy może być nadużyte? Może, ale to raczej ryzykowne.

Michal

Moderator
Taa, lega artis jako fact check xD, znana fabryka trolli, to na pewno bardzo "wiarygodne" źródło

Kto by się spodziewał, że ruski troll z ruskiej farmy troli będzie cytował ruskie media udające polskie media? No kto...

p.j.s

Fachowiec
Policja nie zapukała sobie do kogoś bo się im ich opinia nie podoba. Nie prześladują ludzi żeby ich uciszyć etc. Ktoś, nie ważne kto i nieważne na co (pewnie krytykowany polityk mający ból dupy albo sąsiad o innych poglądach), złożył skargę a policja dopełniając obowiązków skontaktowała się z oskarżoną.
No właśnie niestety, ale tak to wyglądało.

To się nazywa tzw. efekt mrożący. Pani zapowiedziała że już nigdy nic nie skomentuje w internecie. Są osoby, które się nie przejmą taką wizytą, ale jest też sporo takich, które dla świętego spokoju przestaną pisać że coś im się nie podoba. I TU WIDZĘ ZAGROŻENIE.

A tak przy okazji wydaje mi się że u nas odpowiednikiem takiej wizyty policjanta byłoby "spisanie danych obywatela przepytywanego na ulicy do notesiku policjanta". Nie wiem czy to jeszcze funkcjonuje - pewnie przez RODO już chyba nie.

Proponuję zakończyć dyskusję na ten temat - to nie forum dla biednych obywateli, ale o samochodach i nie tylko elektrycznych.

PS. Bardzo spodobało mi się że kilka osób pytało o źródła takiej wiedzy - to pokazuje że coraz więcej ludzi świadomie analizuje, czyta i sprawdza wiarygodność. Brawo Wy!! (y)

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Kto by się spodziewał, że ruski troll z ruskiej farmy troli będzie cytował ruskie media udające polskie media? No kto...
No litosci, wziąłem pierwszy lepszy link z brzegu. Co za róznica jakie media o tym pisza skoro to prawda?

p.s. Zawsze mnie to zastanawia, czy niektórzy faktycznie wierza ze są na forum ludzie opłacani przez Putina, który zamiast kupowac więcej dronów dla armii płaci Polakom za to zeby pisali na jakichś niszowych forach posty które nie są w pełni zgodne z medialnym nurtem?
Mam nadzieje ze jednak rozsądek nie zanikł i to jednak tylko taki rodzaj "obelgi naszych czasów"

Last edited:

Fenrise

Pionier e-mobilności
p.s. Zawsze mnie to zastanawia, czy niektórzy faktycznie wierza ze niektórzy ludzie na forum są opłacani przez Putina, któy zamiast kupwac więcej dronów dla armii płaci Polakom za to zeby pisali na jakichś niszowych forach posty które nie są w pełni zgodne z medialnym nurtem?
Mam nadzieje ze jednak rozsądek nie zanikł i to jednak tylko taki rodzaj "obelgi naszych czasów"
Zaiste. Rosja, mimo całej swojej nikczemności zna i od dziesięcioleci praktykuje soft power. Rezultaty można podziwiać w coraz bardziej prorosyjskiej Afryce. Elementem rosyjskiego soft power jest także prowadzenie prorosyjskiej czy antyzachodniej propagandy przy użyciu organizacji nazywanych potocznie "farmami trolli". Te oczywiście skupiają się najbardziej na platformach masowych takich jak Facebook, X, TicTock, YouTube (ze względu na zasięgi), ale także aktywnie działają na stronach polskich mediów w sekcjach komentarzy.

Propaganda anty-COVID19, anty 5G, a w ostatnich czasach najważniejsze - zniechęcanie społeczeństwa do pomocy Ukrainie. Szczególnie ostatnio panuje propagowanie wizerunku "Niewdzięcznego Ukraińca", jakoby Ukraina nie okazywała wdzięczności polakom za pomoc po wybuchu wojny, a do tego jeszcze domagała się socjalu i innych benefitów. Krążą zdjęcia co droższych samochodów na ukraińskich blachach w centrach dużych miast, z sugestią że Ukraińcy żyją sobie w najlepsze na koszt Polaków.
Ma to na celu oczywiście budowanie negatywnego obrazu Ukraińców i wywołanie podziałów, a w najlepszym scenariuszu zatrzymanie polskiego wsparcia dla Ukrainy zarówno logistycznego jak i dyplomatycznego.

Termin "zdrowy rozsądek" czy "chłopski rozum" nabrał pejoratywnego znaczenia po tym, gdy populiści zaczęli nadużywać tego stwierdzenia w celu legitymizowania swoich "prostych i logicznych" tez i rozwiązań na skomplikowane i złożone problemy. Które to tezy i rozwiązania w rzeczywistości nie mają prawa zadziałać lub wiążą się z wywołaniem poważnych, szkodliwych i kosztownych konsekwencji. Vide działania departamentu DOGE w Ameryce czy wojna celna z Kanadą.
Wychodzi ze nikt nie wie czym sa "wiadome względy" :D
Odpowiedziałem już na poprzednich stronach:

"A dlaczego najwięcej o "wolności słowa" płaczą Ci, którzy sieją fake-newsy i szkodliwą propagandę - to proste. Jakiekolwiek regulacje utrudniają im pracę."

Beep21

Posiadacz elektryka
Zauważyłem ze jak coś nie pasuje to wtedy ze to czarownice... sorry... ruskie trole i z głowy.
Że co? Wrzucasz niby potwierdzenie czegoś z portalu o którym wiadomo że jest farmą troli i prujesz się że Ci to ktoś wytyka? Serio, bez jaj

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Zaiste. Rosja, mimo całej swojej nikczemności zna i od dziesięcioleci praktykuje soft power. Rezultaty można podziwiać w coraz bardziej prorosyjskiej Afryce. Elementem rosyjskiego soft power jest także prowadzenie prorosyjskiej czy antyzachodniej propagandy przy użyciu organizacji nazywanych potocznie "farmami trolli".
Soft power to McDonalds, KFC, Hollywood, Google, Microsoft, Youtube. To USA ma największy softpower na świecie i nikt im nie moze dorównać. Jeśli jakiś afrykanin pierwszy raz zajrzy do neta to jakiegoś ruska moze spotkać po kilku miesiącach, ale wcześniej przez cały czas będzie widział amerykańskie filmy, amerykańskie i zachodnioeuropejskie przekazy, błyskotki, reklamy, laski itp. Rusek absolutnie nie istnieje.
Do tego handel światowy opiera sie na amerykańskim dolarze, obsługiwany jest przez amerykański system, który stoi na amerykańskich serwerach opartych na amerykańskcih procesorach i amerykańskich systemach operacyjnych.
Ruska absolutnie nie ma. Wszystko jest kontrolowane przez USA, na kazdym z poziomów od infrastruktury zaczynajac na oprogramowaniu kończąc.
przy użyciu organizacji nazywanych potocznie "farmami trolli".
Świetny przykład amerykańskiego soft power to te farmy troli, piszą o nich wszyscy, ale nie dementuje tych fejków prawie nikt. U nas wielką afere o ruskie trole zdementowały zaledwie jeden mały portal:
I to jest piękny dowód kto rzadzi, wszystkie media powieliły fejka, o sprostowaniu nikt z wielkich nie napisał, dlatego fake o rosyjskich trolach pozostał w mocy i funkcjonuje w najlepsze.
Nawet jeśli rusek ma jakieś trole czy próbuje coś z tym zrobić to po prostu nie ma szans bo druga strona kontroluje internet, kontroluje system i w razie potrzeby go zmoderuje tak jak chce.
Szczególnie ostatnio panuje propagowanie wizerunku "Niewdzięcznego Ukraińca"
Propagande niewdzięcznego Ukraińca ostatnio wdrożył Trump, pewnie wszyscy juz widzieli. No i pojawiaja sie głosy ze to troll Putina :p
Niestety dla tak twierdzących są inne przykłądy bo wcześniej o Zelenskim mówił to samo Biden:
Wcześniej mówili szefowie państw zachodnich:
Tutaj skończę i poczekam jak w świetle powyższych artykułów wyjasnisz swoją teze ze brak wdziecznosci Zelenskiego to wytwór rosyjskiej propagandy.
Możliwości w tym momencie są dwie:
1. Biden, Trump i przywódcy zachodni są ruskimi trolami szerzacymi dezinformację.
2. Jednak ruskie trole nie istnieją i ktoś ich sobie wymyslił, tak jak kiedyś wymyslano sobie czarownice