Co tesla wniosła do waszego życia? Co się zmieniło?

miksell

Posiadacz elektryka
Może pytanie dość ogólne ale co tesla wniosiosła nowego do waszego życia? Co się zmieniło?

Halisep

Posiadacz elektryka
Pozwoliła mi wolniej, ale taniej, dojechać z punktu A do punktu B

miksell

Posiadacz elektryka
trochę to filozoficzne, nie zapominajcie to tylko samochód. Dla mnie świetny, cieszę się z niego ale to samochód.
To rzeczywiście pytanie filozoficzne.
Tesla jest samochodem. Przejeżdżasz z punktu A do punktu B... Co realnie się zmienia :)

elektryk

Pionier e-mobilności
Może pytanie dość ogólne ale co tesla wniosiosła nowego do waszego życia? Co się zmieniło?
Mi daje większą frajdę z jazdy i to mimo tego że przesiadłem się z BMW 330e które też frajdę z jazdy dawało.

Co ciekawe zużycie energii jest dużo niższe niż w BMW gdzie miałem napęd elektryczny od Toyoty.

Poza tym oprogramowanie to majstersztyk - UX jest bardzo dopracowany, widać że ktoś z głową to tam projektuje - przykładowo jak stracisz zasięg GSM w samochodzie to wtedy na ekranie pojawia się ikonka sieci GSM z przekreślonym zasięgiem, jak wróci to pojawia się ikonka z napisem LTE, a później sama znika bo bez sensu pokazywać cały czas że jest zasięg skoro przez większość czasu jest.

Jest też mnóstwo detali, które składają się w bardzo użyteczną całość - np. zawsze w prawym dolnym rogu mapy pokazuje w jakim miejscu (miasto/dzielnica) się znajdujesz i na jakiej ulicy - częste pytanie jak ktoś dzwoni czemu Cię jeszcze nie ma a tutaj od razu pod ręką info gdzie jesteś :)

Albo mnóstwo ukrytych funkcji które się z czasem odkrywa jak np. swipe w prawo na pasku wyszukiwania "Nawiguj" powoduje automatyczne nawigowanie do domu lub pracy w zależności od tego gdzie jesteśmy.

I jeszcze jedna ważna rzecz - mnóstwo systemów ostrzegających o zagrożeniu - jak nie patrzysz na drogę to Cię ostrzega o przechodniach/samochodach na które musisz uważać i to pokazuje super na wizualizacji drogi o co dokładnie mu chodzi i podświetla na czerwono osobę/samochód.

ELuk

Pionier e-mobilności
Od 20 lat jeżdżę najpierw BMW potem Mercedesami, Tesla to była chęć poznania czegoś nowego, innego, a 2 lata temu też czegoś wyjątkowego, no i była wtedy dostępna od ręki.
Znajomi pukali się w czoło jak dowiedzieli się, że kupiłem za takie pieniądze (wtedy jeszcze nie było inflacji) auto, nie widząc go na żywo, przez internet, bez fizycznego kontaktu z salonem i za gotówkę od firmy obecnej w Polsce od 3 miesięcy…
Ale wszystko się zmienia, dziś BEV już nie jest aż takim egzotykiem, tyle że Tesla dla wielu jest wrogiem publicznym nr 2,
zaraz po Apple… 🤣😎👍

Bronek

Pionier e-mobilności
Pomijając aspekt napędu i jazdy elektrykiem , to akurat Tesla zmieniła wiele z moich motoryzacyjnych nawyków, sposobu postrzegania samego samochodu jako nie tylko samochodu, a czegoś więcej . Zabawki?
Wyjątkowa rzecz , która jako techniczna w Świecie szybkich zmian technologicznych niemal wcale się jak na razie nie starzeje.
Ciekawi mnie moment drastycznej zmiany np komunikacji np. GSM /LTE na coś innego itp . Jak to będzie wtedy wyglądało . I chyba nie baterie itp będą powodem zeszrocenia tych aut, a kolejny skok technologiczny i zmiany systemowe.
Ale zanim się to stanie , to jeszcze się trochę pobawimy tym czyms zwanym u nas samochodem.