Co zrobić żeby rodziło się więcej dzieci?

Michal

Moderator
Straszne dane dzisiaj przeczytałem na wp.pl:
Screenshot_20250202-153339.png

Screenshot_20250202-153222.png

Gdzie ten efekt 500/800+?!?!

Powinni dać 5000 zł na dziecko przed 25 rokiem życia, 2500 na drugie przed 30, i tak dalej. Kwoty trzeba dostosować tak żeby sumarycznie takie same, a dzietność by się na bank poprawiła, gdyby matka nie musiała się martwić powrotem do pracy.
Statystyka jest prosta - im wcześniej kobieta urodzi pierwsze dziecko, tym więcej urodzi.w sumie.

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
A ogólniej:

Niedobrze jest wtedy, gdy ludzie chcą mieć dzieci, ale nie mogą lub się boją. Celne i skuteczne wspacie może być pomocne

Jeśli ktoś nie chce dzieci - to jego sprawa. To też wymaga wsparcia państwa, którego dziś brakuje.

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Statystyka jest prosta - im wcześniej kobieta urodzi pierwsze dziecko, tym więcej urodzi.w sumie.
Odpowiedź jest bardzo prosta ale tez bardzo niepoprawna politycznie.
Obecnie promujemy równe prawa, emancypacje i takie tam, ale to nie jest zgodne z naturą, w naturze kazda z płci ma określone zadania, gatunki istnieją bo samice i samce okreslonego gatunku wypełniaja swoje role bez patrzenia na to czy to sprawiedliwe czy nie.
Tak samo było u ludzi, samce zajmowały się polowaniem i walką, kobiety zajmowały się zbieractwem, wychowaniem dzieci, ogarnieciem jaskini.
Pozostałoscia po tych czasach jest to ze kobiety o wiele lepiej widza kolory (potrzebne do zbieractwa) mężczyźni byli silniejsi (walka i polowanie).
Wraz z równością płci która jest jak najbardziej sprawiedliwa role się zatarły, teraz chcemy dzielic obowiazki w połowie, czyli wszyscy robia wszystko ale po połowie bez względu na to czy sie do tego nadaja czy nie.

Kiedyś największa przyjemnością na jaka mogła liczyć kobieta było posiadanie dziecka, ten instynkt do dziś jest bardzo silny u większosci i dostaja duzego strzała róznych narkotyków jak tulą niemowle do piersi, jak widzą postępy dziecka w rozwoju, jak sie z nim bawią. Ten instynkt widac u dziewczynek bawiących się lalkami.
"Niestety" jednak cywilizacja zaoferowała kobietom inne rozrywki, takie jak podróże, kariery, zdobywanie rzeczy materialnych. Posiadanie dziecka dalej moze dawac szczęscie ale jest połączone z dużym wysiłkiem, poswieceniem, jest nieodwracalaną decyzja na lata. Podróze i posiadane materialnych przedmiotów, nawet jeśli daje mniej szczescia to jednak nie niesie tak wielu nieprzyjmenych skutków ubocznych związanych z "uwiazaniem rodzicielstwem".
Tak wiec kobiety majac wybór wybieraja te łatwiejsze mniej kosztowne i mniej nieodwracalne przyjemnosci, zamiast biologicznej przyjemnosci z posiadania dzieci.
Jeśli ktoś w to nie wierzy niech przenanalizuje jak to wyglada w różnych kulturach. Tam gdzie kobiety maja coraz wiecej wolnosci i prawa tam dzieci jest coraz mniej.
W kulturach w których kobieta traktowana jest jak przedmiot, nie ma praw, szans na kariere, szans na samodzielne życie, tam kobiety rodza duzo dzieci bo nie maja perspektyw na nic lepszego.

Tak więc odpowiedź jest bardzo przykra: Należałoby kobietom odebrac prawa, mozliwosci robienia karier zawodowych itp. Im wiecej sie tego odbierze tym więcej dzieci zaczną rodzić.

p.s. Prosze mnie nie atakowac za te wnioski. Nie jestem za tym by tak postąpić. Przedstawiam tylko smutną diagnozę jak lekarz pacjentowi ze ma nowotwór nie bedac temu nowotworowi winnym. Równouprawnione społęczeństwa zapadły na taki nowotwór objawiajacy sie niską dzietnością a ze prawa biologi i ewolucji są nieubłągane to te społeczeństwa beda wymierac natomiast rosnąc w liczebnosc będą te które postępują zgodnie z prawami natury i w których kobiety wypełniaja swoją rolę zgodną z bioologia i ewolucją

Last edited:
S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Tak więc odpowiedź jest bardzo przykra: Należałoby kobietom odebrac prawa, mozliwosci robienia karier zawodowych itp. Im wiecej sie tego odbierze tym więcej dzieci zaczną rodzić.
Spoko. Możesz zostać doradcą ministra w rządzie Konfederacji.
Zauważacie że dla niektórych kobieta to samo zło? Źródło samego zła?
Bardzo mi się spodobało takie powiedzonko: gdyby to faceci zachodzili w ciążę aborcja byłaby sakramentem :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Spoko. Możesz zostać doradcą ministra w rządzie Konfederacji.
Zauważacie że dla niektórych kobieta to samo zło? Źródło samego zła?
Bardzo mi się spodobało takie powiedzonko: gdyby to faceci zachodzili w ciążę aborcja byłaby sakramentem :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:
Weź przeczytaj jeszcze raz mój post ze zrozumieniem, posmiejesz sie z siebie, zeby było łatwiej wytłuszcze Ci to co przeoczyłeś

p.s.
Według danych z 2021 roku, trzy kraje o najwyższym współczynniku dzietności to:
  1. Niger – współczynnik dzietności wynosi 6,91.
  2. Mali – współczynnik dzietności wynosi 5,63.
  3. Burundi – współczynnik dzietności wynosi 5,10.
Według dostępnych danych, trzy kraje o najniższym współczynniku dzietności to:
  1. Korea Południowa – współczynnik dzietności wynosi 0,72 dziecka na kobietę.
    Malta – współczynnik dzietności wynosi 1,08 dziecka na kobietę.
    Hiszpania – współczynnik dzietności wynosi 1,16 dziecka na kobietę
Chyba nikt nie mysli ze Nigrze, kobiety maja darmowe złobki , socjal i szpitale w których sie godnie rodzi prawda? Ze meżczyźni są dla kobiet wsparciem i wyręczaja je w pracach domowych
Za to w Korei południowej to juz mozliwe.
Czyli im lepiej dla kobiet tym gorzej dla dzietnosci.

Last edited:
S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Ale ****A dla kobiet??? Czy to są samice do zapładniania? Wiem że dla niektórych są.
Weź się ogarnij.

solik

Pionier e-mobilności
coz, zeby miec dzieci trzeba miec z kim - dzisiaj zwiazki nie sa trwale, jak ktos kogos poznal 5+ lat temu to jeszcze w miare a mlodsze zwiazki to szkoda gadac

dodatkowe wszelakie gowno tresci na social mediach wciskajace ludziom rozne zaburzenia, wskazywanie cech ktore mozna przypisac kazdemu ze sa toksyczne i siedza kobiety (no, ale faceci pewnie tez) analizujac swoja druga polowke po czym uznaja, ze jest toksyczna i konczy zwiazek a potem etat na tinderze

kult wyrzucania na smieci jak sie zepsuje zamiast naprawiac, u mnie w bloku mysle ze co 2 osoba po 30 mieszka sama (po rozwodzie, w separacji lub single) a to osiedle nie starsze niz 6 lat