Cupra Tavascan, Audi Q4 czy może coś innego

skarzyski

Nowy na Forum
Dzień dobry. Rozpocząłem poszukiwania pierwszego elektryka i proszę Was o pomoc w dokonaniu wyboru. Chcę go wynająć na JDG z dofinansowaniem na 25 miesięcy. Nie siedzę w temacie, nie jestem jakimś znawcą w temacie auto-moto. Szukam auta w budżecie do 250 tysięcy złotych z jakąś większą baterią i zasięgiem i na tą chwilę te dwa modele podane w temacie wpadły mi w oko. Na Cupre dostałem ofertę za wersję Endurance (czyli tą najniższa) za ok. 1500 zł brutto miesięcznie wraz z ubezpieczeniem i autem zastępczym i serwisem oraz 20K km rocznie. Gdybym chciał lepszą wersję tej Cupry, z lepszym wyposażeniem to już oferta idzie znacznie w górę i nie robi się tak atrakcyjna. I stąd pytanie do tych co się znają i siedzą w temacie. Czy Audi Q4 jest lepiej wyposażone w standardzie od tej Curpy, bo ofertę mam w podobnej cenie? Czy może powinienem się rozglądać za jakąś inna marką. Czy to w ogóle dobry moment by kupować teraz właśnie elektryka? Ponoć jeszcze nie za duży wybór w tym temacie jest na polskim rynku. Czy możliwe jest że na takie Cupry czy Audi wejdą jeszcze jakieś promocję? Na tego Tavascana 2 miesiące temu była ponoć super oferta. Pozdrawiam.

KrzysztofFly

Moderator
Czy może powinienem się rozglądać za jakąś inna marką.
No tutaj, to wbiłeś kij w mrowisko ;).
Czy to w ogóle dobry moment by kupować teraz właśnie elektryka? Ponoć jeszcze nie za duży wybór w tym temacie jest na polskim rynku.
Nigdy nie będzie dobry moment, bo zawsze za chwilę będzie jakaś kolejna premiera, kolejne udoskonalenia znanych już modeli, większe akumulatory, szybsze ładowanie. Jednak jeśli będziesz na to zwracał uwagę, to nigdy nie kupisz samochodu.
Moim skromnym zdaniem, aktualnie dostępne na rynku modele, są już na tyle przyzwoite, że można śmiało w kierunku elektromobilności iść. A tym bardziej, jeśli myślisz o wynajmie, bez konieczności wykupu ;).
Czy możliwe jest że na takie Cupry czy Audi wejdą jeszcze jakieś promocję? Na tego Tavascana 2 miesiące temu była ponoć super oferta. Pozdrawiam.
Tego nikt nie jest w stanie przewidzieć, jednak z tego co pamiętam, to akurat koncern VW dwa ostatnie lata z rzędu pod koniec roku gonił gramy CO2, co skutkowało bardzo dobrymi promocjami (zapewne jak przeszukasz forum, to znajdziesz historyczne wpisy). Sęk w tym, że aktualnie elektryczne samochody koncernu sprzedają się bardzo dobrze, więc nie wiadomo czy w tym roku będą także mieli ciśnienie na zmniejszenie średniej emisji CO2, czy wystarczy im to co się sprzedało w ciągu roku.

art

Zadomawiam się
Pamiętaj, że jedno i drugie doposażone jest znacznie droższe, więc pilnuj limitu na Nesze eAuto, bo jak przekroczysz to 30 net w plecy. Zakładam, że dilerzy tyle chcą na dzień dobry.