Cześć,
generalnie jestem zadowolony, na pewno wyprodukuję jakiś dłuższy post po kilku miesiącach użytkowania bo prowadzę sobie w Excelu statystykę zużycia na stale przeze mnie uczęszczanych trasach i będę mógł określić zużycie prądu przy różnych temperaturach, prędkościach oraz ewentualny spadek pojemności baterii.
Po pierwsze, po przejechaniu prawie 3 tys. kilometrów przez miesiąc nic się nie zepsuło. Zamieniłem letnie opony na całoroczne Continental AllSeasonContact 2 i nie mogę o nich powiedzieć złego słowa, aczkolwiek może raz jechałem w "śniegowych" warunkach.
Tak jak już wspomniałem na wstępie jestem zadowolony i nie żałuję wyboru, jest to mój pierwszy elektryk i jazda nim sprawia wielką frajdę, jak tylko czasem wsiądę do poprzedniego spalinowego samochodu, a jest to podobnej wielkości sedan ze skrzynią dwu sprzęgłową, to od razu coś mi przeszkadza w płynnej jeździe, wycie, zmiany biegów itp. Tak więc potwierdza się teza o tym, że kto raz miał elektryka to już nie chce powrotu do spaliny.
Na plus:
- bardzo wyróżniam się na drogach, ludzie się gapią na ten niespotykany samochód, każdemu z kim rozmawiałem z wyglądu bardzo się podoba.
- środek bardzo ładnie wykonany, miękkie skóry, generalnie estetyczność i wygoda super
- jazda jak to w elektryku, super, przyśpieszenie w okolicach 6 sekund, co nie jest jakimś wyśrubowanym wynikiem w śród elektryków, sprawia wielką radość.
- możliwość podgrzania samochodu zdalnie z aplikacji przed podróżą - bajka.
- bardzo dużo miejsca z tyłu, choć akurat nikogo tam nie wożę, ale kto wie co będzie w przyszłości
Na minus jest kilka takich rzeczy których, mówiąc szczerze się nie spodziewałem i psują całokształt oceny:
- wspomniałem o dużej ilości miejsca na tylnej kanapie, jest to jednak kosztem dosyć małego bagażnika. Wiadomo sedan, cudów nie ma, ale w poprzednim samochodzie, też sedanie, krótszym o 15 centymetrów, bagażnik był większy!
- o wiele gorzej świecące światła mijania i brak doświetlania zakrętów przy skręcie. W poprzednim samochodzie światła mijania też miałem ledowe i świeciły o wiele dalej i jaśniej. Przechodziły przeglądy oraz nikt nigdy mi nie dawał znać, że kogoś oślepiam, tak więc nie wiem o co tutaj chodzi i jak mogli zrobić taki paździerz.
- radio FM działa bardzo słabo, chyba nie przełącza częstotliwości podczas jazdy na nowe, bliższe nadajniki słuchanej stacji. Zdarza się, że trzeszczy itd. No po prostu działa o wiele gorzej niż w jakimkolwiek samochodzie który miałem przez ostanie 20 lat.
- Głośne nawiewy, samochód ma 6 poziomów pracy wentylatorów i już 2. jest za głośny i psuje przyjemność jazdy w ciszy. Klimatyzacja w trybie AUTO trzyma poziom wentylatorów na 3 i 4 biegu i jest to nieakceptowalne. Przestawiam więc ręcznie na bieg 1 w którym ich nie słychać. Muszę uczciwie przyznać, że jak do tej pory nie miałem problemu z parowaniem szyb lub temperaturą pomimo ustawienia na jedynkę więc zasadniczo zapomniałem o tym problemie.
- takie rzeczy jak spryskiwacze, przełączanie świateł dziennych na mijania lub mijania na drogowe działa gorzej niż w poprzednim samochodzie.
- brak możliwości podgrzania baterii przed ładowaniem. Objawią się to tym, że w temperaturach w okolicy 0, po podłączeniu do szybkiej ładowarki DC, przez pierwsze 10-15 minut, auto pobiera zaledwie około 10 kw, niezależnie od stanu SoC na podgrzanie akumulatorów. Dopiero potem przyśpiesza, krzywa trzyma się najczęściej w okolicach 50 kw ze skokami do 80 i 120 kw, ale tutaj jeszcze przygotuję szczegółowy raport. Reasumując przy 0 stopniach Celsjusza, ładowanie od 10 do 80% trwa około 50 minut. Trzeba też przyznać, że przy ładowaniu do 100% na DC trzyma 50 kw prawie do samego końca.
- środkowy ekran jest trochę za nisko i przy mojej ulubionej pozycji za kierownicą, a każdy ma inną, zdarza mi się uderzać kolanem od lewy dolny róg wyświetlacza.
Te minusy musiałem uczciwie wymienić, ale nie są to jakieś rzeczy dyskwalifikujące ten pojazd. Morda mi się uśmiecha jak tylko mam się nim przejechać więc jest ok i nie żałuję. Pomijając ten konkretny model to jazda buspasami w moim mieście robi robotę, szkoda, że prawdopodobnie tylko do końca tego roku.
Co do zasięgów to tak jak się spodziewałem, przy baterii 82 kw, przy obecnej aurze w okolicach zera stopni:
- jazda miejska spokojnie da się zrobić około 500 km
- jazda drogami międzymiastowymi takimi z ograniczeniem do 90, też spokojnie robi się 500 km
- jazda drogą ekspresową i autostradą niestety dramatycznie obcina zasięgi do 250-300 km
Jak tylko pozbieram więcej konkretnych danych o zużyciu itp to oczywiście zdam kolejny raport.