Czy 230V 16A wystarcza?

sigg

Posiadacz elektryka
Hej,

z tego co czytam w USA bardzo dużo ładowarek domowych to wcale nie jest 11kW, ale właśnie znane u nas gniazdko 230V (co dla nich i tak jest upgradem, bo standardowo w domu mają 110V) - i oni to traktują już jako Level 2.

Takie gniazdko jest w stanie dać 3.4kW, czyli około 20km na godzinę/240km na noc (12h).

Biorąc pod uwagę, że przeciętne auto w Polsce pokonuje mniej niż 50km dziennie, to taka moc ładowania wydaje się w pełni wystarczająca, szczególnie, że ładowanie się sumuje i nawet jeśli przyjedziemy do garażu z 0% baterii, naładujemy się do 240km w nocy, następnie przejedziemy 40km i znowu podepniemy się na noc, to będziemy mieli już naładowane 440km zasięgu.

O ile ktoś nie ma zwyczaju wracać z trasy na pustej baterii by następnego dnia wyjeżdżać z samego rana znowu w trasę, to taka moc wydaje się w pełni wystarczająca.

Jestem właśnie na etapie wyboru rodzaju gniazdka i z moich wyliczeń pomiędzy 3.4kW z 230V a 11kw z siły różnica w materiałach i montażu to około 2500zł (80 metrów kabla). Ja osobiście rzadko kiedy jeżdżę więcej niż 30km dziennie, a jeśli już to robię, to potem auto i tak stoi w garażu i często nawet nie jest przez 1-2 dni ruszane. W jakiejś ekstremalnej sytuacji, gdzie wracam z 0% i musze wyjechać mam niedaleko ładowarki 350kW, więc mógłbym się bez problemu podładować.

Czy ktoś z was korzysta z takiego ładowania? Czy wam to wystarcza?

Adonis

Zadomawiam się
Czerwona okrągła wtyczka ma symbol np. 16A-6H, to znaczy max. pobór prądu przez 6 godzin.
W moim garażu dobudowałem zabezpieczenie nadnapięciowe i różnicowe.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Czerwona okrągła wtyczka ma symbol np. 16A-6H, to znaczy max. pobór prądu przez 6 godzin.
W moim garażu dobudowałem zabezpieczenie nadnapięciowe i różnicowe.
Nie :) Nie ma limitu czasowego dla wtyczek 16/32A 3-fazowych i jednofazowych
Oznaczenie 6H oznacza położenie bolca ochronnego. Jak na tarczy zegarka.
1719230572601.png

krzyss

Pionier e-mobilności
Jakiś konkretny model?
Mam nowa Delte do sprzedania ;)
A realnie jest tego sporo. Musisz tylko wziac taki co ma mozliwosc zredukowania mocy i ladowania jedna faza.
Jest trgo sporo.

adamusek

Posiadacz elektryka
Biorąc pod uwagę że to nie dom z fotowoltaiką to pewnie można i żyć z tym 1f 230V. Też tak ładowałem przez 2 lata i żyję. Ma to pewien plus - z tego co tutaj czytałem to zaczynają się pojawiać kradzieże wallboxów w garażach podziemnych. A takiego 1f 230V wrzucisz do bagażnika i po temacie. Co jest plusem i minusem, bo wyciąganie go za każdym razem z bagażnika to trochę upierdliwe jest.
Co do kradzieży są zamykane puszki na wallboxy, także można sobie poradzić.

r00tku

Posiadacz elektryka
Ładowanie z 1F ma też te wadę, że ma większe straty niż ładowanie wiekszą mocą. Auto podczas ładowania jest wybudzone, a to pobiera trochę prądu. Na wolniejszej ładowarce auto jest wybudzone przez dłuższy czas.

Na gniazdku 1F 13A mam efficiency (różnica między energią zużytą a dodaną) na poziomie 88-92%, a na 3F 16A - 93-98%.

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Jest trzecia opcja, położyć kabel pod złącze 1F32A i wtedy ładujesz się z 1F 7,4kw. Ja jednak szedł bym w 11kw. Sam musisz przemyśleć pod swoje zastosowanie, nie wiem jakim ułamkiem kosztu inwestycji jest te 2,5k. Na pewno przy ładowaniu z 1F będą większe straty oraz przygotowanie do jazdy będzie siorbało z baterii jeśli to Tesla, jak inni, nie wiem.

adamusek

Posiadacz elektryka
Ja również dałbym kabel pod 3f 22kw różnica w cenie nie taka duża a masz spokój na lata.
Ładowałem się 7kw 1f teraz doszło auto 3f 11kw a jeszcze na tym kablu poleci carport 7kwp.

vwir

Pionier e-mobilności
Jest trzecia opcja, położyć kabel pod złącze 1F32A i wtedy ładujesz się z 1F 7,4kw. Ja jednak szedł bym w 11kw. Sam musisz przemyśleć pod swoje zastosowanie, nie wiem jakim ułamkiem kosztu inwestycji jest te 2,5k. Na pewno przy ładowaniu z 1F będą większe straty oraz przygotowanie do jazdy będzie siorbało z baterii jeśli to Tesla, jak inni, nie wiem.
Z tego co pamiętam to pisał, że ma przydział 11kW na 3 fazach. Czyli zapewne zabezpieczenie przedlicznikowe 25A.