kborzy

Zadomawiam się
Dzień dobry,

Pierwszy raz będę brał taki leasing i ciężko mi określić czy oferta jest opłacalna.
Mam propozycję wynajmu nowego pojazdu w w wysokości 1300 brutto z assistance (i samochodem zastępczym) i serwisem , bez wkładu własnego na okres 2 lat. Do tych opłat dojdzie jeszcze ubezpieczenie.
Warunek taki, że na pojazd będzie brana dotacja ale to firma leasingowa bierze te dotację. Wartość ofertowa auta 130 tys. zł brutto. Auto chcę oddać na koniec umowy.

Specjalnie nie podaje marki auta czy firmy leasingowej , bo nie jest to aż takie konieczne.
Patrząc na parametry takie jak cena auta a cena czynszu miesięcznego jak ocenianie czy to dobry stosunek ?

Czy możecie się podzielić swoimi doświadczeniami, jaki poziom raty bruttop przy danej cenie auta udało się wam osiągnąć w wynajmie długoterminowym?

tomcho

Nowy na Forum
Troche mi to namieszało w głowie. Moje dotychczasowe myślenie było takie.
Biore auto z dotacją 30k netto czyli 36,6k brutto.
Całe 36,6k wpłacam dealerowi jako opłatę wstępną. Następnie za kilka miesięcy dostaje zwrot 30k złotych na konto. Finalnie zapłaciłem tylko VAT przy tej opłacie wstępniej. Mówie o sytuacji, gdzie nie biorę tego auta na działalność i nie odliczam VATu

mikxo

Fachowiec
Troche mi to namieszało w głowie. Moje dotychczasowe myślenie było takie.
Biore auto z dotacją 30k netto czyli 36,6k brutto.
Całe 36,6k wpłacam dealerowi jako opłatę wstępną. Następnie za kilka miesięcy dostaje zwrot 30k złotych na konto. Finalnie zapłaciłem tylko VAT przy tej opłacie wstępniej. Mówie o sytuacji, gdzie nie biorę tego auta na działalność i nie odliczam VATu
Ale w tym wpisie nie ma nic zaskakującego dla kogoś kto zapoznał się z zasadami programu, czy nawet wpisami na tym forum.
Twoje myślenie jest OK - płacisz kwotę brutto, a z dotacji dostajesz netto. A kwota dotacji nie może być wyższa niż opłata wstępna netto (niezależnie czy przysługują bonusy za dochód czy złomowanie).

boa

Posiadacz elektryka
Ale w tym wpisie nie ma nic zaskakującego dla kogoś kto zapoznał się z zasadami programu, czy nawet wpisami na tym forum.
Twoje myślenie jest OK - płacisz kwotę brutto, a z dotacji dostajesz netto.
Ale to wszystko jest akurat logiczne. Dotacja jest we wpłacie własnej. Jeśli wpłata własna / inicjalna jest niższa (netto) niż przysługująca dotacja, no to jest obcinana do wysokości wpłaty. To zresztą było wskazywane już na początku programu

lukech

Zadomawiam się
Z ciekawostek - Fordy Explorery w programie Ambasador po 800-900 z wliczonym OCAC już się na razie skończyły.

Citroeny e-C3 po 100-200 formalnie są nadal w dniach otwartych do końca miesiąca, ale w praktyce wszystkie fajniej wyposażone egzemplarze z bliskimi terminami dostaw już poszły u dealerów, zostały tylko do produkcji na sierpień/wrzesień i to golasy (You a nie Max).

Jakby ktoś jeszcze coś ciekawego spotkał to dawajcie znać :)

tomcho

Nowy na Forum
Zamówiony: e-c3 w wersji Max + pakiet zimowy + ładowarka 11kW + opony zimowe + wallbox
Rata ~430 brutto, ale jest tylko 30000 netto wpłaty własnej (nie kwalifikuje sie na 35k). Rate dodatkowo podwyższyła "opłata przygotowawcza" która doszła już przy samej finalizacji finansowania.
Odbiór w kwietniu, ale musze dymać po niego 300km.
Kontaktowałem się z wieloma salonami i nigdzie już nie było niczego szybko dostępnego (przynajmniej w południowej Polsce)

stahoo

Zadomawiam się
Cześć, będę rezygnował (a właściwie już rezygnuję) z zakupu Citroena eC3, w wersji MAX, wraz z pakietem Winter i ładowarką 11 kW. Kolor szary (Mercury Grey). Auto już skierowane do produkcji, ma być dostępne do końca kwietnia. Możliwe jeszcze do wyrwania w atrakcyjnej ofercie najmu (do końca marca). Ja dostałem ratę 80 zł + najbardziej wypasiony GAP za 150 zł brutto, przy wpłacie własnej 35000 zł netto i 20.000 km przewidywanego przebiegu rocznego. Dealer Auto-Gazda ze Śląska (Gliwice, Pszczyna, Bielsko). Jak ktoś jest zainteresowany przejęciem proszę o kontakt na priv, dam namiary na osobę, z którą można się kontaktować. Nie ukrywam, że znalezienie osoby chętnej ułatwi mi odzyskanie zadatku, bo dealer nie był zadowolony z mojej decyzji:) Choć nie powiedział definitywnie nie:)

Najnowsze dyskusje