kborzy

Zadomawiam się
Dzień dobry,

Pierwszy raz będę brał taki leasing i ciężko mi określić czy oferta jest opłacalna.
Mam propozycję wynajmu nowego pojazdu w w wysokości 1300 brutto z assistance (i samochodem zastępczym) i serwisem , bez wkładu własnego na okres 2 lat. Do tych opłat dojdzie jeszcze ubezpieczenie.
Warunek taki, że na pojazd będzie brana dotacja ale to firma leasingowa bierze te dotację. Wartość ofertowa auta 130 tys. zł brutto. Auto chcę oddać na koniec umowy.

Specjalnie nie podaje marki auta czy firmy leasingowej , bo nie jest to aż takie konieczne.
Patrząc na parametry takie jak cena auta a cena czynszu miesięcznego jak ocenianie czy to dobry stosunek ?

Czy możecie się podzielić swoimi doświadczeniami, jaki poziom raty bruttop przy danej cenie auta udało się wam osiągnąć w wynajmie długoterminowym?

zbychopata

Nowy na Forum
Również za kilka chwil będę się interesował wzięciem pierwszego nowego samochodu. Zastawaniam sie co bardziej sie oplaca leasing czy najem ? Zalezy mi na tym aby dofinansowanie pokrylo w 100% wplate wlasna. Z tego co widze to jalepiej uderzyc do Citroena. Najlepiej od razu do dealera czy jakis posrednik ?

lukech

Zadomawiam się
Również za kilka chwil będę się interesował wzięciem pierwszego nowego samochodu. Zastawaniam sie co bardziej sie oplaca leasing czy najem ? Zalezy mi na tym aby dofinansowanie pokrylo w 100% wplate wlasna. Z tego co widze to jalepiej uderzyc do Citroena. Najlepiej od razu do dealera czy jakis posrednik ?
Od razu do dealera z ofertą na jdg. Już jest tego mniej niż w marcu i nie ma miesiąca otwartego, ale gdzieś jeszcze w Polsce powinien się znaleźć taki egzemplarz :)

Czuję, że Inster i Grande Panda za jakiś czas będą miały też ciekawe oferty, ale póki co nie.

Oprócz Citroena są jeszcze Fordy Explorery w programie Ambasador (też coraz mniej) ale to nieco drożej (choć porównując cena do jakości to super).

Bandtio83

Posiadacz elektryka
Od razu do dealera z ofertą na jdg. Już jest tego mniej niż w marcu i nie ma miesiąca otwartego, ale gdzieś jeszcze w Polsce powinien się znaleźć taki egzemplarz :)

Czuję, że Inster i Grande Panda za jakiś czas będą miały też ciekawe oferty, ale póki co nie.

Oprócz Citroena są jeszcze Fordy Explorery w programie Ambasador (też coraz mniej) ale to nieco drożej (choć porównując cena do jakości to super).
A powiedz mi z tym słynnym Ambasadorem, to ma być z arvala, co się stanie jak auto np spali się w 4 miesiącu trwania kontraktu, co z kwotą wpłaty własnej? Przecież wpłacam 37 tys na okres trwania całego kontraktu, to czy po zamknięciu po 4 miesiącu zwrócą mi jakaś część? Gdzie to jest napisane w arvalu? Pomijam że dotacje trzeba będzie oddać... W abonamencie właścicielem auta jest firma która go wypożycza, wszystkie obowiązki i czynności realizuje on. Jak ubezpieczenie wypłaci cała kwotę fakturową za auto to wypłaci im, a co z wpłatą własną?

lukech

Zadomawiam się
A powiedz mi z tym słynnym Ambasadorem, to ma być z arvala, co się stanie jak auto np spali się w 4 miesiącu trwania kontraktu, co z kwotą wpłaty własnej? Przecież wpłacam 37 tys na okres trwania całego kontraktu, to czy po zamknięciu po 4 miesiącu zwrócą mi jakaś część? Gdzie to jest napisane w arvalu? Pomijam że dotacje trzeba będzie oddać... W abonamencie właścicielem auta jest firma która go wypożycza, wszystkie obowiązki i czynności realizuje on. Jak ubezpieczenie wypłaci cała kwotę fakturową za auto to wypłaci im, a co z wpłatą własną?
Ja Arvala nigdy nie miałem więc dokładnie Ci nie powiem. Był tu na forum w innym wątku ten temat podnoszony.
Czysto teoretycznie to powinno dać się rozliczyć niemal bezstratnie jeśli się ma GAP. Owszem, dotację trzeba będzie w takim przypadku w większości zwrócić, ale i wpłata własna w podobnej proporcji powinna być zwrócona. Tyle teoria. Praktyka - zależy od umów, polis i szczegółów :)

Bandtio83

Posiadacz elektryka
Ja Arvala nigdy nie miałem więc dokładnie Ci nie powiem. Był tu na forum w innym wątku ten temat podnoszony.
Czysto teoretycznie to powinno dać się rozliczyć niemal bezstratnie jeśli się ma GAP. Owszem, dotację trzeba będzie w takim przypadku w większości zwrócić, ale i wpłata własna w podobnej proporcji powinna być zwrócona. Tyle teoria. Praktyka - zależy od umów, polis i szczegółów :)
:)
No ja nigdzie nie znalazłem takiej informacji, nie wiem też dlaczego w teorii powinni ci zwrócić. Dzwoniłem na infolinie i pan nie potrafił mi odpowiedzieć na to pytanie co moim zdaniem było niepokojące bo to powinna być podstawa.
GAP działa inaczej, GAP chroni cię przez stratą finansową wynikająca z utraty wartości po pierwszym roku, przykład jak kupisz auto:
a) samochód o wartości 200 tys - kradną ci w 5 miesiącu, AC zwraca ci 200 tys
b) ten sam samochód kradną ci w 18 miesiącu, ubezpieczalnia liczy ze wartość auta jest np 150 tys, zwracają ci 150 tys i jesteś stratny bo za 150 nie kupisz tego auta bo ono nadal w cenniku jest po 200tys, w tym wypadku GAP wypłaca ci różnice czyli to 50 tys wiec masz 150 + 50 tys

Firmy leasingowe itp chcą abyś miał GAP bo może się okazać że w 18 miesiącu gdy ci ukradną auto to ty im zapłaciłeś wpłata własna + x raty (bez dodatków) i to wychodzi np w sumie 40 tys, czyli firma leasingowa otrzymuje: 150 z AC + 40 tys od ciebie w ramach wpłat = 190 tys, no wiec księgowy mówi halo, otrzymaliśmy 190 tys a auto kosztowało 200 tys, kto ma zapłacić to 10 tys? (a przecież oni mieli zarobić więcej niż to 200 tys bo odsetki itp) W tym momencie firma zwraca się do ciebie i mówi: proszę dopłacić 10 tys + jakies odsetki bo przecież to nie było za free wiec może 12 tys, a ty mówisz: "NIEMAM i co mi zrobicie" (a w EV problem większy bo dotacje na wynajem mogą brać osoby których nie było na to stać na nowy samochód). Dlatego firmy chcą aby był GAP, ty go opłacasz i z GAP im zwrócą kasę, firma zawsze na swoje wyjdzie.
No ale co ma zrobić klient? Firma może powiedzieć np: nie oddamy ci wpłaty własnej bo to bierzemy bo to miał być nas zysk, albo my sobie wewnętrznie liczymy inaczej wartość auta, ty w sumie nie jesteś stroną z ubezpieczalnią itp wiec nic nie wiesz (bo taka zaleta najmu, nic cię nie obchodzi bo oni się tym zajmuja) Czy takie coś jest pradowpodobne? Oczywiście że tak, wystarcz spojrzeć to z perspketywy firmy prowadzącej najem i założyć że "przecież nie robimy tego za free, musimy zarobić wiec to oczywiste". A ty przyjmujesz perspekrywe wynajmującego "przecież nic nie mogę być stratny" .
Bez zapisów w umowach itp to można gdybać, ja nic takiego nie znalazłem..

lukech

Zadomawiam się
Słusznie prawisz i ryzyko dobrze uchwyciłeś, ale chyba nie do końca poprawnie tłumaczysz korzyści z posiadania GAP dla klienta.
Najem długoterminowy technicznie w wielu przypadkach to taka sama umowa jak leasing operacyjny. Różnią się parametry finansowe (wpłata, raty, wykup).

W 2-letnim najmie mamy więc dwa przypadki tej szkody całkowitej:
1. Szkoda całkowita w pierwszym roku - załóżmy, że samochód kosztował 200k. Wpłata własna to było 37k. Dotacja 30k. OCAC zwraca 200k. Czy firma leasingowa ma prawo do zachowania 200k z ubezpieczenia i jeszcze 37k twojej wpłaty własnej? No nie, więc musi podzielić się tym odazkodowaniem.
2. Szkoda całkowita w drugim roku - załóżmy, że samochód kosztował 200k. Wpłata własna to było 37k. Dotacja 30k. OCAC zwraca 150k. GAP zwraca 50k (tu haczyk: zależy czy masz GAP fakturowy, który zwraca do wysokości faktury a nie wartości aktualnej). Czy firma leasingowa ma prawo do zachowania 150k+50k+37k? No nie, więc musi się podzielić odszkodowaniami.

Ten system z GAPem jest identyczny w leasingu operacyjnym i najmie długoterminowym. Zgadzam się jednak, że umowy i polisy trzeba czytać :)

Bandtio83

Posiadacz elektryka
Słusznie prawisz i ryzyko dobrze uchwyciłeś, ale chyba nie do końca poprawnie tłumaczysz korzyści z posiadania GAP dla klienta.
Najem długoterminowy technicznie w wielu przypadkach to taka sama umowa jak leasing operacyjny. Różnią się parametry finansowe (wpłata, raty, wykup).

W 2-letnim najmie mamy więc dwa przypadki tej szkody całkowitej:
1. Szkoda całkowita w pierwszym roku - załóżmy, że samochód kosztował 200k. Wpłata własna to było 37k. Dotacja 30k. OCAC zwraca 200k. Czy firma leasingowa ma prawo do zachowania 200k z ubezpieczenia i jeszcze 37k twojej wpłaty własnej? No nie, więc musi podzielić się tym odazkodowaniem.
2. Szkoda całkowita w drugim roku - załóżmy, że samochód kosztował 200k. Wpłata własna to było 37k. Dotacja 30k. OCAC zwraca 150k. GAP zwraca 50k (tu haczyk: zależy czy masz GAP fakturowy, który zwraca do wysokości faktury a nie wartości aktualnej). Czy firma leasingowa ma prawo do zachowania 150k+50k+37k? No nie, więc musi się podzielić odszkodowaniami.

Ten system z GAPem jest identyczny w leasingu operacyjnym i najmie długoterminowym. Zgadzam się jednak, że umowy i polisy trzeba czytać :)
Ale dlaczego uważasz że firma niema prawa zachować tej twojej wpłaty? Ja dzwoniłem do arvala, pan nie umiał mi powiedzieć co będzie z wpłatą, wysłał mi regulamin w którym nie znalazłem informacji że "nadwyżka będzie rozliczana". Rozumiem że powinno być to jakoś rozbite i rozliczane ale czy tak będzie? Ktoś na forum pisał tylko że jak znajomemu ukradli samochód to musiał dopłacić tylko 1000zł i się rozstali (ale nie znamy informacji jaka była wpłata itp)

lukech

Zadomawiam się
Ale dlaczego uważasz że firma niema prawa zachować tej twojej wpłaty? Ja dzwoniłem do arvala, pan nie umiał mi powiedzieć co będzie z wpłatą, wysłał mi regulamin w którym nie znalazłem informacji że "nadwyżka będzie rozliczana". Rozumiem że powinno być to jakoś rozbite i rozliczane ale czy tak będzie? Ktoś na forum pisał tylko że jak znajomemu ukradli samochód to musiał dopłacić tylko 1000zł i się rozstali (ale nie znamy informacji jaka była wpłata itp)
Tylko dla przypomnienia: miałem już dwa leasingi, ale Arvala nie. W tamtych tak było. W Arvalu nie potwierdzam i nie zaprzeczam :)
W Arvalu ta oferta jest prezentowana bardziej jako abonament niż leasing więc może mieć też inne kruczki. Różnica to też wykup polisy. W Arvalu OCAC jest ujęte w ratach za samochód. W wielu innych firmach OCAC wykupuje korzystający, jest ubezpieczającym, nawet jeśli za promocyjny 1 zł.

aadamuss

Posiadacz elektryka
Warto dprawdzic czy nie ma gdzieś zapisu, że coś tam np. wplata wlasna "nie podlega rozliczeniu" bo później to faktycznie nic nie podlega rozliczeniu tylko nie dopłaca sie do interesu.

Najnowsze dyskusje