kborzy

Zadomawiam się
Dzień dobry,

Pierwszy raz będę brał taki leasing i ciężko mi określić czy oferta jest opłacalna.
Mam propozycję wynajmu nowego pojazdu w w wysokości 1300 brutto z assistance (i samochodem zastępczym) i serwisem , bez wkładu własnego na okres 2 lat. Do tych opłat dojdzie jeszcze ubezpieczenie.
Warunek taki, że na pojazd będzie brana dotacja ale to firma leasingowa bierze te dotację. Wartość ofertowa auta 130 tys. zł brutto. Auto chcę oddać na koniec umowy.

Specjalnie nie podaje marki auta czy firmy leasingowej , bo nie jest to aż takie konieczne.
Patrząc na parametry takie jak cena auta a cena czynszu miesięcznego jak ocenianie czy to dobry stosunek ?

Czy możecie się podzielić swoimi doświadczeniami, jaki poziom raty bruttop przy danej cenie auta udało się wam osiągnąć w wynajmie długoterminowym?

Vicek

Użytkownik
Jak to 330zł, chyba że wkład własny max dofinansowanie 40k? I ciekawe ile realnie z tym ubezpieczeniem, bo może każą wziąć własne albo mają ogromną dopłatę za obsługę zewnętrznego.
Bardziej bym się zainteresował warunkami zwrotu auta, bo wartość rezydualną policzyli na ponad 88 kPLN po 2 latach. W Peugeocie 2008 raptem 5 kPLN więcej a auto warte na wstępie ponad 160 kPLN.
Ja na razie odpuściłem.

Widzę tu jakiś pomysł Stellantisa na zalanie rynku swoimi maluchami i chyba to jest dobra droga.
Każdy musi policzyć pod siebie, ale wkład własny na początek to VAT od dotacji i ubezpieczenie. Potem 24 raty. Łącznie jakieś 20 000 PLN za dwa lata jazdy nowym autem miejskim.

mattmd

Zadomawiam się
Bardziej bym się zainteresował warunkami zwrotu auta, bo wartość rezydualną policzyli na ponad 88 kPLN po 2 latach. W Peugeocie 2008 raptem 5 kPLN więcej a auto warte na wstępie ponad 160 kPLN.
Ja na razie odpuściłem.

Widzę tu jakiś pomysł Stellantisa na zalanie rynku swoimi maluchami i chyba to jest dobra droga.
Każdy musi policzyć pod siebie, ale wkład własny na początek to VAT od dotacji i ubezpieczenie. Potem 24 raty. Łącznie jakieś 20 000 PLN za dwa lata jazdy nowym autem miejskim.
No ok to niezła oferta, ale wcale nie za darmo.
20k i za 2 lata znowu walka, a dotacji już nie będzie.
W sensie nie krytykuje, tylko się sam zastanawiałem ale dla mnie wcale to nie jest coś co finasowo w mieście wygrywa z np małym spalinowym.

nnnnn

Pionier e-mobilności
20k za 2 letni wynajem i sprawdzenie czy elektryk jest dla Ciebie. Nie wydaje się to być ekstremalnie drogo. Nie sprawdzi Ci się elektryk to po dwóch latach wracasz do ICE.

solik

Pionier e-mobilności
ale dla mnie wcale to nie jest coś co finasowo w mieście wygrywa z np małym spalinowym.
tylko co masz male fajne spalinowe bez 2/3 cylindrow w automacie dobrym?

warto przypomniec ze za rok koncza sie przywileje EV, ciekawe czy je przedluza

ogolnie narazie nie ma nic ciekawego na wynajem z EV, zieloni i inni posciagali na place Ioniq 5 ale RWD, mleasing mial BMW i4 i koniec wyboru

Vicek

Użytkownik
W sensie nie krytykuje, tylko się sam zastanawiałem ale dla mnie wcale to nie jest coś co finasowo w mieście wygrywa z np małym spalinowym.
Nowym? IMO za kila lat, przy tych tendencjach cenowych małe benzyny do miasta będą na wymarciu.
Zresztą wystarczy, że wielcy bracia tak ustawią cenniki, że nowych nikt nie będzie kupował.
Jedyny zakład na następne 2-3 lata to jak będą wyglądały ceny. Ludzie chyba mają trochę zakrzywiony obraz latami pandemii, gdzie auta drożały po wyjeździe z salonu.
Ale jeśli nowych programów dopłat nie będzie to i używki będą w cenie.

Elon

Zadomawiam się
Za 2 lata to możemy się w grobie przewracać ;-)

Zmieniać na nowe auto co 2 lata to jest ogromna przyjemność a nie zmartwienie.

A Kto obrotny to zdąży jeszcze zgarnąć drugą dotację na sam koniec edycji.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Kolega dostał ofertę na Avengera 2025 (środkowa wersja wyposażenia), przy maksymalnej wpłacie 40k netto. Do tego GAP 115 miesięcznie
1739225850717.png

Akurat dwa lata żeby przetestować czy elektryk mu się sprawdzi.

mikxo

Fachowiec
Tu też całkiem spoko oferta na Avengera w wersji Summit (najwyższa wersja), jak ktoś weźmie dotację na JDG.
Bez złomowania:
Zrzut ekranu 2025-02-17 120005.png

I ze złomowaniem:
Zrzut ekranu 2025-02-17 115922.png

BTW Wiecie może czy w tym abonamencie Stellantisa Simply Drive, po zakończeniu okresu obowiązywania dają jakąś ofertę na przedłużenie abonamentu czy tylko zwrot lub wykup za gotówkę?