kborzy

Zadomawiam się
Dzień dobry,

Pierwszy raz będę brał taki leasing i ciężko mi określić czy oferta jest opłacalna.
Mam propozycję wynajmu nowego pojazdu w w wysokości 1300 brutto z assistance (i samochodem zastępczym) i serwisem , bez wkładu własnego na okres 2 lat. Do tych opłat dojdzie jeszcze ubezpieczenie.
Warunek taki, że na pojazd będzie brana dotacja ale to firma leasingowa bierze te dotację. Wartość ofertowa auta 130 tys. zł brutto. Auto chcę oddać na koniec umowy.

Specjalnie nie podaje marki auta czy firmy leasingowej , bo nie jest to aż takie konieczne.
Patrząc na parametry takie jak cena auta a cena czynszu miesięcznego jak ocenianie czy to dobry stosunek ?

Czy możecie się podzielić swoimi doświadczeniami, jaki poziom raty bruttop przy danej cenie auta udało się wam osiągnąć w wynajmie długoterminowym?

Grzechu

Zadomawiam się
Oczywiście że ma, jeśli spłacasz mniejszy % wartości w ratach, to ma to wpływ na wysokość raty.
dla mnie kompletnie nie ma, bo nie wykupuję. Liczy się rata miesięczna i koszt użytkowania i albo go akceptuję, albo nie. A skoro q6 kosztuje mnie tyle samo co R5 ;), to wartość końcowa nie ma znaczenia.
A że najmodawca bierze wartość końcową, bo najem spłaca utratę wartości, to tak , ma znaczenie dla najmodawcy, nie dla mnie. A jak sobie liczą wartość rezydualna to mnie przy najmie nie interesuje.

Ev3

Pionier e-mobilności
dla mnie kompletnie nie ma, bo nie wykupuję. Liczy się rata miesięczna i koszt użytkowania
Ale to ma właśnie związek z wysokością opłaty wstępnej i końcowej.

Jeśli tutaj zaproponowali Ci spłatę w sumie 25% wartości, a gdzie indziej tylko np. 9%, no to rata wychodzi 3 krotnie wyższa niż mogła by być.
Matematyka.

Spytaj jak wyjdzie dla innych warunków.
Jak sprawdzałem różne warianty wpłat dla Ioniqa to rata potrafiła się różnić o 50-100% w zależności od tych dwóch parametrów.

Metodą prób i błędów razem z dealerem doszliśmy do najlepszej oferty.
To że dostałeś taką propozycję, wcale nie oznacza że to wartość rezydualna.

Grzechu

Zadomawiam się
Ale to ma właśnie związek z wysokością opłaty wstępnej i końcowej.

Jeśli tutaj zaproponowali Ci spłatę w sumie 25% wartości, a gdzie indziej tylko np. 9%, no to rata wychodzi 3 krotnie wyższa niż mogła by być.
Matematyka.

Spytaj jak wyjdzie dla innych warunków.
Jak sprawdzałem różne warianty wpłat dla Ioniqa to rata potrafiła się różnić o 50-100% w zależności od tych dwóch parametrów.

Metodą prób i błędów razem z dealerem doszliśmy do najlepszej oferty.
To że dostałeś taką propozycję, wcale nie oznacza że to wartość rezydualna.
masz rację
Ale w najmie liczy się koszt użytkowania, ja akurat chce auto na 2 lata, nie na 3, nie na 5. I porównuję koszt miesięczny, w nosie mam ile auto będzie warte po moim najmie, to elektryk wiec będzie g wart ;)

Ev3

Pionier e-mobilności
masz rację
Ale w najmie liczy się koszt użytkowania, ja akurat chce auto na 2 lata, nie na 3, nie na 5. I porównuję koszt miesięczny,
Czyli nie przeczytałeś poprzedniego posta.
Niepotrzebnie się produkuję, jak nie czytasz....

HINT: Inne warianty tj. inne wpłaty końcowe. a nie ilość lat.