Czym ładować, a zanim, co kupić - oto jest pytanie.

melex

Fachowiec
Cześć i czołem.

Kilka wątków na forum o ładowarkach już było ale liczę na Waszą pomoc, bo rynek od tego czasu nieco się zmienił. Szczególnie, że mam też coś od siebie upatrzonego (na końcu).

Instalacja:

Garaż: 5,3 kW, 25A, jednofazowa;
Dom: 13 kW, 25A, trójfazowa (moc dobrana pod urządzenia + pompę ciepła), nie potrzebuję cudów łączących się z fotowoltaika.

Samochód:

IONIQ 5 - czyli max. AC 11 kW.

Z racji tego, że kursuję pomiędzy dwoma lokacjami rozglądam się ładowarką, która:
  • jest przenośna,
  • oferuje płynną regulację mocy (A) - z uwagi na powyższe (oczywiście z pominięciem wszystkiego co poniżej 6A),
  • będzie współpracowała z prądem jedno, jak i trójfazowym
  • posiada kilka przejściówek (o ile są one cokolwiek warte),
  • posiada moduł Wi-Fi,
  • nie spali mi garażu (będzie posiadała odpowiednie zabezpieczenia),
  • będzie współpracowała z IONIQ-iem (choć to chyba najmniej problematyczne biorąc pod uwagę produkty z EU),
  • nie będzie droższa niż 2000 zł (oczywiście, jeśli moje wyobrażenia są zgubne, proszę mnie wyprowadzić z błędu).
Po długich poszukiwaniach trafiłem na produkt firmy Ampere Point, model Q22 wraz z przejściówkami. Jest obecnie w promocji (tańsza o 400 zł).

Ampere Point Q22. 32A, 22kW, Typ 2 + Adaptery

Niestety, próżno szukać opinii na temat tejże marki czy samej ładowarki. Wiecie coś może o niej?

Może macie inne swoje propozycje?

Będę Wam bardzo wdzięczny!

nabrU

Moderator
Bardzo bym prosił jak ktoś ma ochotę odpowiadać to na temat, a jak nie masz nic użytecznego do napisania to odpuszczajcie sobie pouczanie innych.

Bez użycia przycisku szukaj (bo wszystkie poniższe tematy są w tym dziale -cofnąłem się jedynie 5 stron wstecz):

Oczywiście powyższe mogą nie wyczerpywać tematu, ale to tylko przykład.

vwir

Pionier e-mobilności
Bardzo bym prosił jak ktoś ma ochotę odpowiadać to na temat, a jak nie masz nic użytecznego do napisania to odpuszczajcie sobie pouczanie innych.
Bardzo bym prosił o poszukanie i poczytanie przed napisaniem. A jak nie chce Ci się szukać to odpuść sobie pouczanie innych.

Co rozwadnia watek jeszcze bardziej i sprawia, ze szukajka staje sie bezuzyteczna. Swietny pomysl na sabotaz szukajki :p
Czekaj czekaj... A stworzenie dziesiątego tematu o tym samym tego nie powoduje?

Makus

Pionier e-mobilności
Czekaj czekaj... A stworzenie dziesiątego tematu o tym samym tego nie powoduje?
Pytanie - Kiedy predzej znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie uzywajac szukajki:
a) Kiedy jest 10 krotkich watkow i odpowiedz na pytanie w 10 watkach
b) Kiedy jest 10 watkow ale odpowiedz jest tylko w jednym a w pozostalych 9 bezproduktywna dyskusja?

Tak, bedzie co raz wiecej nowych uzytkownikow. Ale tylko pod warunkiem, ze beda w stanie znalezc lub dostac odpowiedz na pytanie. Bo jesli przyjda, uzyja szukajki, znajda bezproduktywna dyskusje, zadadza pytanie i w odpowiedzi uslysza "uzyj szukajki", to sobie pojda. I forum pozostanie niszowym miejscem do narzekania dla zamknietej grupki po czym zostanie zamkniete bo nie bedzie nawet pokrywalo kosztow swojego utrzymania.

vwir

Pionier e-mobilności
Pytanie - Kiedy predzej znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie uzywajac szukajki:
a) Kiedy jest 10 krotkich watkow i odpowiedz na pytanie w 10 watkach
b) Kiedy jest 10 watkow ale odpowiedz jest tylko w jednym a w pozostalych 9 bezproduktywna dyskusja?
c) Kiedy osoby przychodzące zostaną sprowadzone do parteru i zamiast zakładać dziesiąty wątek przeczytają i znajdą odpowiedź w dziewięciu poprzednich?

Bo jesli przyjda, uzyja szukajki, znajda bezproduktywna dyskusje, zadadza pytanie i w odpowiedzi uslysza "uzyj szukajki", to sobie pojda.
Jeśli to mają być osoby, które tylko oczekują odpowiedzi bo im nie chce się poszukać to może lepiej żeby faktycznie sobie poszły? Bo jaką one wnoszą wartość na tym forum? Widziałeś ile czasu nabrU zajęło znaleźć odpowiedź? Nie używał nawet szukajki, po prostu zerknął w dziale, w którym jest ten konkretny wątek. Zaraz obok leży kilka identycznych. Uważasz, że zbyt trudno było je znaleźć?

Last edited:

p0li

Pionier e-mobilności
Temat poruszony tutaj bardzo ciekawy, szkoda tylko że prawie 7 stron to wypociny na temat czy to jest ładowarka czy coś innego gdzie wszyscy wiedzą o co chodzi.

A więc szukam ładowarki którą można używać powiedzmy w sytuacjach awaryjnych, chodzi mi o to, że obecnie w nowych Teslach nie ma żadnej cegły na wyposażeniu. Chciałbym taką ładowarkę co można wozić w aucie, podłączyć pod zwykłe gniazdko ale również gdy będę miał garaż zajęty to podłączę się do gniazda siłowego co mam na zewnątrz. Ma być mobilna, bezpieczna, bez wifi.
jest juz na forum taki watek, szukaj hasla Khons (polecam) albo jak masz wiekszy budzet to Universal Charger