Czynności serwisowe po 2 latach

slaveq

Pionier e-mobilności
Ja co roku robię:
- wymianę filtra kabinowego bo mieszkamy w Polsce
- odgrzybianie klimy
- przegląd i smarowanie prowadnic w hamulcach

Po dwóch latach wymieniłem też wycieraczki :). Przy czym odgrzybianie klimy i filtr kabinowy wymieniam sam i całość zajmuje mi już jakieś 20-30 minut.

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Podbijam temat, czy koledzy i koleżanki moga doardzić co do klocków hamulcowych. Mam 82kkm i przy ostatniej wymianie opon zaglądnąłem i widze że coś cienko te klocki u mnie wyglądają. A dzisiaj zacząłem słyszeć jakiś metaliczny dzwięk w jednym z kół, jak wolno toczę się na wstecznym. Może kamień może coś, pewnie spradzę za moment, ale fakt że klocki tak czy siak mają się już ku końcowi to nawet nie wiem jakich kocków mam szukać.

Last edited:

Krystian85

Zadomawiam się
Podbijam temat, czy koledzy i koleżanki moga doardzić co do klocków hamulcowych. Mam 82kkm i przy ostatniej wymianie opon zaglądnąłem i widze że coś cienko te klocki u mnie wyglądają. A dzisiaj zacząłem słyszeć jakiś metaliczny dzwięk w jednym z kół, jak wolno toczę się na wstecznym. Może kamień może coś, pewnie spradzę za moment, ale fakt że klocki tak czy siak mają się już ku końcowi to nawet nie wiem jakich locków mam szukać.
Hmmm ciekawe, ja mam ponad 100 tys i klocki w bdb kondycji.

solik

Pionier e-mobilności
Podbijam temat, czy koledzy i koleżanki moga doardzić co do klocków hamulcowych. Mam 82kkm i przy ostatniej wymianie opon zaglądnąłem i widze że coś cienko te klocki u mnie wyglądają. A dzisiaj zacząłem słyszeć jakiś metaliczny dzwięk w jednym z kół, jak wolno toczę się na wstecznym. Może kamień może coś, pewnie spradzę za moment, ale fakt że klocki tak czy siak mają się już ku końcowi to nawet nie wiem jakich kocków mam szukać.
Moze sprobuj procedury:

1. Jedź pojazdem z prędkością około 80–90 km/h (50–55 mph) po prostej drodze.
  2. Naciśnij pedał hamulca z niewielką, ale stałą siłą, aby powoli zmniejszyć prędkość jazdy, po czym zwolnij pedał hamulca przy prędkości 15 km/h (10 m/h).
  3. Powtórz tę procedurę 6 razy, odczekując co najmniej 30 sekund pomiędzy powtórzeniami.

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Dzięki za podpowiedz, kamyk wypadł. Tak więc to nie klocki, aczkolwiek nadal zastanawiam, ile muszą mieć by nadawały się na wymiane. Pewnie przy kolejnej zmianie na lato zmierze je czymś dokłądniejszym. W zime nie będą aż tak używane.

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Dzięki za podpowiedz, kamyk wypadł. Tak więc to nie klocki, aczkolwiek nadal zastanawiam, ile muszą mieć by nadawały się na wymiane. Pewnie przy kolejnej zmianie na lato zmierze je czymś dokłądniejszym. W zime nie będą aż tak używane.
Tu masz podane: https://www.tesla.com/ownersmanual/model3/pl_pl/GUID-E414862C-CFA1-4A0B-9548-BE21C32CAA58.html
sprawdził bym jeśli nie były klocki wyciągane czy nie rdzewieją blachy do których przyklejone są okładziny i standardowo tarcze czy równo bierze itp.
W razie co w menu serwisowym odpalić brake burnishing i postępować zgodnie z instrukcjami

inter

Pionier e-mobilności
Jeśli chodzi o filtr kabinowy to nie jest tak, że tesla sama informuje kiedy wymienić?
Masz w trybie service, stan podawany w %. Ale czy informuje, tego jeszcze nie wiem ;)

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja zmienilem z przodu tarcze + klocki.
Przyznaje ze wzialem jakies najtansze. Ale klocka mialem jeszcze lekko 50-60% przy przebiegu 110kkm.
Zmienilem bo klocek pracowal tylko srodkowa czescia tarczy. W przypadku naglego hamowania moglo to zwiekszyc droge hamowania.
Ogolnie tarcze do tm3lr to koszt ok 500zl a klocki chyba z 250zl plus robocizna.
Ale sa i tarcze po 140zl za sztuke :)