czyszczenie i smarowanie zacisków hamulcowych

kaziwich

Posiadacz elektryka
to reczny tak strzela jak sie odkleja od tarcz po postoju w wilgoci, w drugim aucie jak pada albo jest duza wilgotnosc nie zaciagam recznego na postoju gdzie jest rowno i problem ze strzalami po ruszeniu zniknal (ale tutaj automat nie wymusza wlaczenia recznego po zgaszeniu silnika)

w tesli jest guzik od recznego w ogole?

Jest w zakladce Safety, ale jego uzywanie ma znikomy sens, bo tryb P włącza zawsze reczny automatycznie. Mozesz go użyć na N (neutral), ale nie wiem po co...

usrobo

Posiadacz elektryka
jesteś pewnien ze tryb P włacza zawsze ręczny automatycznie? u mnie aby włączyć ręczny muszę nacisnąć i przytrzymać Guzik P

krzyss

Pionier e-mobilności
to reczny tak strzela jak sie odkleja od tarcz po postoju w wilgoci, w drugim aucie jak pada albo jest duza wilgotnosc nie zaciagam recznego na postoju gdzie jest rowno i problem ze strzalami po ruszeniu zniknal (ale tutaj automat nie wymusza wlaczenia recznego po zgaszeniu silnika)

w tesli jest guzik od recznego w ogole?
U mnie strzelalo bardzo, dlatego smarowalem. Od tamtej pory przestalo.
Fabrycznie niczym tam nie jest posmarowane, i radzil bym sie tym zajac.

kaziwich

Posiadacz elektryka
jesteś pewnien ze tryb P włacza zawsze ręczny automatycznie? u mnie aby włączyć ręczny muszę nacisnąć i przytrzymać Guzik P
Masz racje. Trzeba przytrzymac P albo zrobic to przez menu. Nigdy tego nie uzywalem, bo jak wrzucam na P, to auta i tak nie mozna ruszyć. Myslalem, ze ten donośny odgłos to jest wlasnie zaciaganie ręcznego :)

ciastek

Pionier e-mobilności
Nie rozumiem, czym różni się położenie postojowe (naciśnięcie P) od hamulca postojowego (przytrzymanie P). Obydwa tryby zaciągają ręczny, co słychać i czuć na pedale. Chyba tylko tym, że hamulca postojowego można użyć awaryjnie podczas jazdy.

kaziwich

Posiadacz elektryka
Nie rozumiem, czym różni się położenie postojowe (naciśnięcie P) od hamulca postojowego (przytrzymanie P). Obydwa tryby zaciągają ręczny, co słychać i czuć na pedale. Chyba tylko tym, że hamulca postojowego można użyć awaryjnie podczas jazdy.
Tez myslalem że ten dzwiek to reczny, ale wyglada na to, ze P bez przytrzymania nie zaciaga recznego (nie wyswietla sie ikona hamulca postojowego).

ciastek

Pionier e-mobilności
Tez myslalem że ten dzwiek to reczny, ale wyglada na to, ze P bez przytrzymania nie zaciaga recznego (nie wyswietla sie ikona hamulca postojowego).
Nie wiem co oznacza ikona PARK i czym się różni od zwykłego trybu P, ale "ten dźwięk" to jest ręczny (układ EPB - Electronic Parking Brake). Porównaj sam:
Ciekawostka - przy włączonym trybie P, po włączeniu PARK przez przytrzymanie przycisku P, słychać jakieś stuknięcie z tego samego miejsca, z którego dobiega "ten dźwięk". Nie wiem co to oznacza.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ikonka moze nie, ale zaciski tylne sa zacisniete, wiec zaciaga reczny.

kaziwich

Posiadacz elektryka
Nie wiem co oznacza ikona PARK i czym się różni od zwykłego trybu P, ale "ten dźwięk" to jest ręczny (układ EPB - Electronic Parking Brake). Porównaj sam:
Ciekawostka - przy włączonym trybie P, po włączeniu PARK przez przytrzymanie przycisku P, słychać jakieś stuknięcie z tego samego miejsca, z którego dobiega "ten dźwięk". Nie wiem co to oznacza.
Mam:
Whenever the car is put into Park (P), the parking brake is applied. You can call this "automatic parking brake"
If you press and hold the right stalk end-button for 3-4 seconds it will apply the parking brake if it is not already applied. If already applied it will make a small noise as it re-actuates the parking brakes, accomplishing nothing since they are already applied. You can call this "manual parking brake". Manual parking brake can also be activated from the touchscreen

Last edited:

daniel

Señor Meme Officer
Pewnie chodzi o ten coroczny zabieg ;)

Podobno trzeba robić, bo w sumie Tesla mało zużywa klocki i boki rdzewieją?
Widzę, że filmik sprzed 3 lat. Nadal jest aktualny czy coś może się zmieniło?
Nie widzę czy ten na filmie to Dual Motor. Zwykły Model 3 będzie miał tak samo?

Instrukcja jest tylko angielsku. Nie wiem czy w warsztacie ogarną. Taki filmik byłby dobry.