[Dane o ładowarkach] Mapa, lista, historia ładowania i dostępności z UDT

ZdzichuSTG

Zadomawiam się
Dodałem ranking miast pod względem ilości dostępnych ładowarek do samochodów elektrycznych (ograniczam do 30 najliczniejszych):

Jak się Wam podoba i ma to sens, to mogę dodać linkowanie do poszczególnych miast z pokazywaniem tych ładowarek.

Ps. od 20.01.2025 nie działało pobieranie dostępnych do zakupu auta od Tesla - właśnie poprawiłem, choć i tak wygląda to obecne podejrzanie, bo znajduje bardzo mało aut - zerknę jeszcze na to jutro.
Zmieniłem też częstotliwość odświeżania danych na 30 minut zamiast 15, bo chyba dostałem bana od Tesli przy testach poprawki. Jak zaczną się normalnie ściągać dane, to spróbuję ponownie przyspieszyć.
Czym jest baza ładowania ??

Michal

Moderator

Michal

Moderator
Supercharger w Lublinie działa?
https://ev.warszawa.pl/?poolID=1002965627 - nikt się tam ostatnio nie ładował.
Działa ale Tesla nie udostępnia danych o ładowaniu, więc ich nie mam.
Żeby mieć dane od nich musiałbym postawić sobie gdzieś pod biurkiem komputer z auta Tesli i tylko w ten sposób można mieć informacje o ładowaniu. Może dałoby się z jakaś wirtualna instancją aplikacji Tesla ale nie wiem... Za dużo roboty.

Michal

Moderator
Kumpel zamontował sobie magazyn energii ale ma G11 i zastanawiam się czy nie przeliczyć mu czy nie opłaci się mu przejście na ceny dynamiczne (ceny RCE ceny godzinowe energii). Przy okazji mógłbym po prostu zrobić to na stronie - dorzucić tam ceny RCE, a w przyszłości może jakieś bajery do nich w stylu:
  • Mam pompę ciepła z rocznym zużyciem xxxx kWh - jaki magazyn energii w domu jest mi potrzebny, żeby oszczędzać?
  • Chcę kupić taki magazyn energii i roczny rozkład zużycia mam mniej więcej taki - czy i kiedy zwróci mi się magazyn?
  • Chcę kupić EV (jaka bateria, ile dojeżdżasz dziennie), czy opłaci mi się RCE?
Co o tym myślicie?

Michal

Moderator

Michal

Moderator
@krzyss, lepiej mi podpowiedz jak liczyć cenę RCE vs obecną zamrożoną?
U mnie w 2024 Q2 wychodziła średnia cena kWh = 84gr, ale tak wychodziło z 62 gr brutto + te złodziejskie składniki inne.
Ktoś wie jak to się liczy przy RCE? Inne składniki są takie same pomijając tę złodziejską opłatę abonamentową?

krzyss

Pionier e-mobilności
@krzyss, lepiej mi podpowiedz jak liczyć cenę RCE vs obecną zamrożoną?
U mnie w 2024 Q2 wychodziła średnia cena kWh = 84gr, ale tak wychodziło z 62 gr brutto + te złodziejskie składniki inne.
Ktoś wie jak to się liczy przy RCE? Inne składniki są takie same pomijając tę złodziejską opłatę abonamentową?
A to musze sam policzyc :)
Uczciwie mowiac to ostatnio przestalem to obliczac. Ja mam g12w wiec tylko to moge policzyc

Michal

Moderator
A to musze sam policzyc :)
Uczciwie mowiac to ostatnio przestalem to obliczac. Ja mam g12w wiec tylko to moge policzyc
G12w to mam i ja i stąd te 84 gronie ;)