Dane statystyczne dla wszystkich naborów Programu Priorytetowego "Mój elektryk"

elektryk

Pionier e-mobilności
W kontekście planów zakupu Tesli na początku 2024 bardzo mnie ta sytuacja martwi… Jak to się kształtowało w ubiegłych latach? Czy zwiększali alokację i kiedy to się działo? Jak oceniacie szanse na zwiększenie alokacji dla ścieżki bankowej (tak wiem- to trochę wróżenie z fusów)?

W ostateczności pozostanie zakup za gotówkę choć to podatkowe harakiri (z wstępnych informacji google mówi o okresie amortyzacji auta elektrycznego wynoszącym 5,5 roku).
Lewica mówi obecnie o likwidacji dotacji do kredytów mieszkaniowych (2% PiS, 0% PO), także bardzo ciężko powiedzieć co będzie, wcale bym się nie zdziwił gdyby tak zmienili zasady programu, żeby elektryka z dotacją mogły kupić tylko bardzo wąskie grupy społeczne (żeby znacząco zmniejszyć wydatki na to).

KrzysztofFly

Moderator
Dodałem nowe statystyki, ze stanem na dzień 16.11.2023 (na stronie nie zaktualizowali daty, więc błędnie widnieje 1.11.2023), bardziej szczegółowe dane w pliku https://www.gov.pl/attachment/71aafdb2-672f-439f-9fa2-57e9f5f75787.
Co najważniejsze, widać w ścieżce bankowej 100 milionów złotych, które niedawno dorzucili :).

KrzysztofFly

Moderator
Ze statystyk wynika, że dorzucili kolejne sto milionów w ścieżce leasing, chociaż w żadnych wiadomościach/komunikatach/aktualnościach nie znalazłem o tym wzmianki.
Zapewne i tak w tej chwili są to pieniądze wirtualne ;).

The Tiger@

Zadomawiam się
Zapewne i tak w tej chwili są to pieniądze wirtualne ;).
Mojemu firmowemu doradcy z banku coś się pomerdało j powiedział, że jest dofinansowanie 50% do 300k netto 🤪

blebnik

Zadomawiam się
W aktualnych statystykach w kolumnie 'fizyczny z KDR' są zera, czy to jest to samo co ND? Czy wyłączyli możliwość aplikowania z KDR?

KrzysztofFly

Moderator
W aktualnych statystykach w kolumnie 'fizyczny z KDR' są zera, czy to jest to samo co ND? Czy wyłączyli możliwość aplikowania z KDR?
Ja bym rozszyfrował ND - jako nie dotyczy, 0 tutaj oznacza raczej to samo, a cała rubryka moim zdaniem powinna być pokazana jak w pliku xls "w tym KDR".
Zrzut ekranu 2024-02-22 214739.png