Degradacja / zasięg użytkowników I kwartał 2023

pluto

Pionier e-mobilności
@Maxxxx Ja narazie obserwuje proces odwrotny do degradacji. U mnie następuje regeneracja :)
Normalne zjawisko występujące w tym modelu - co widać na poniższym wykresie od kilkuset badanych użytkowników.
U mnie także wzrósł zasięg z tego co było na początku ale przy ok. 10 tys. km będzie już z górki ;)

deg.jpg

Michacy

Zadomawiam się
Czy ktoś z TMY SR, mógłby się podzielić info jaki ma zasięg przy 100%?
Z tego co czytałem po forach to ludzie raczej mają wartości >400km. W moim przypadku jest to 389km, a auto mam kilka dni.
Czy ten zasięg uwzględnia też typ jazdy itp.?

STMS

Pionier e-mobilności
wg innych użytkowników TESSIE należy się spodziewać po 150 000 km ok 10 % spadku pojemności

jak faktycznie tak będzie to ok

ja idę w okolicach średniej - raz niżej raz wyżej - mam 11 tyś w 4 miesiące zrobione
za miesiąc będzie 18 tyś - raj dla elektrów muszę odwiedzić 🤣

1689830671276.png

krzyss

Pionier e-mobilności
Z tego co czytałem po forach to ludzie raczej mają wartości >400km. W moim przypadku jest to 389km, a auto mam kilka dni.
Raczej norma, rozladuj w okolice 1-2% i naladuj pradem 6-8A do 100% i sprawdz wtedy.
Pewnie urosnie.

Michacy

Zadomawiam się
@Makrys, a robiłeś taki zabieg o jakim wspomniał @krzyss?
Ja jak odbierałem auto miałem 20% i w trasie do domu ładowałem go na Superchargerach.
Później w domu ładował się z 16% niskim prądem, ale było to 13A z tego złącza mobilnego co dodają do auta. To był też pierwszy moment kiedy naładowałem auto do 100%, aczkolwiek na raty.

@STMS, co to za apka, z której wrzuciłeś screena?

krzyss

Pionier e-mobilności
@Makrys, a robiłeś taki zabieg o jakim wspomniał @krzyss?
Ja jak odbierałem auto miałem 20% i w trasie do domu ładowałem go na Superchargerach.
Później w domu ładował się z 16% niskim prądem, ale było to 13A z tego złącza mobilnego co dodają do auta. To był też pierwszy moment kiedy naładowałem auto do 100%, aczkolwiek na raty.

@STMS, co to za apka, z której wrzuciłeś screena?
Przestan sie przejmowac, wszystko jest ok.
Zrob jak mowilem przy jakiejs okazji i podaj ile masz tego zasiegu.

Last edited:

Bobtech777

Nowy na Forum
TMY SR odebrany 2.07- 418km TeslaFi pokazuje że inne auta nie mają wiecej niż 420km a średnia jest poniżej. Ładowany tylko dwa razy w domu na wolnej ładowarce 13A reszta to superchargery w trasie do 90-100%
Battery.jpg