I wszystko jasneBo ty jeździsz w trasiewięc jak już ładujesz to ładujesz dużo a raz
ja ładuje głównie z PV i mam automatyzację napisaną w home assistancie, że ładuję tylko jak jest nadwyżka ze słońca, więc czasem sesja ładowania trwa 5h, a czasem15 minut. Stąd taka liczba sesji ładowania.
zastanawiam się właśnie nad takim rozwiązaniem. Połączyłeś HA z Tesla i Falownikiem?Bo ty jeździsz dużo w trasie(a ja byłem tylko na 3 wyjazdach od maja które wymagały ładowania na SUC
) więc jak już ładujesz to ładujesz dużo a raz
U mnie ładowanie jest głównie z PV, do tego mam automatyzację napisaną w home assistancie, że ładuję tylko jak jest nadwyżka ze słońca, więc czasem sesja ładowania trwa 5h jak jest słoneczny dzień a w domu nie ma odbiorów, a czasem tylko 15 minut. Stąd taka liczba sesji ładowania.
Mam dwa liczniki 3f shelly. Jeden podpięty pod przyłącze żeby sprawdź bilans dom / sieć a drugi do falownika. HA połączone z Tesla i licznikami. Instalacje mam na razie tylko 6.5 kWp. Trochę za mało generalnie, ale w przyszłym roku ma być jeszcze wiata pv, więc pewnie przybędzie ~8kwp. Automatyzacja działa tak że ustawia moc ładowania żeby bilans sieć dom był zerowy, czyli żebym nie oddawał/pobierał nic do/z sieci. Jak zależy mi na szybkim ładowaniu to włączam tryb w którym ograniczam moc ładowania żeby dom + wallbox nie pobrał więcej niż moc mojego przyłącza czyli 14kw.zastanawiam się właśnie nad takim rozwiązaniem. Połączyłeś HA z Tesla i Falownikiem?
Jak duża instalacja ?
Nie jest uciążliwe ?