Degradacja / zasięg użytkowników I kwartał 2023

ducarider

Posiadacz elektryka
Mam dwa liczniki 3f shelly. Jeden podpięty pod przyłącze żeby sprawdź bilans dom / sieć a drugi do falownika. HA połączone z Tesla i licznikami. Instalacje mam na razie tylko 6.5 kWp. Trochę za mało generalnie, ale w przyszłym roku ma być jeszcze wiata pv, więc pewnie przybędzie ~8kwp. Automatyzacja działa tak że ustawia moc ładowania żeby bilans sieć dom był zerowy, czyli żebym nie oddawał/pobierał nic do/z sieci. Jak zależy mi na szybkim ładowaniu to włączam tryb w którym ograniczam moc ładowania żeby dom + wallbox nie pobrał więcej niż moc mojego przyłącza czyli 14kw.
Uciążliwości żadnej nie widzę a plus taki że nie tracę tych 20% kiedy najpierw oddawał bym energię do sieci a potem pobierał. Dodatkowo odkąd ląduje w ten sposób nigdy falownik mi się nie wyłączył przez przekroczone napięcie, co wcześniej się zdarzało w miarę często
Dzisiaj ładowałem z PV. Produkcja około 6,5 z instalacji 8,1. Ograniczyłem do 5 i jazda. W weekend można, ale w tygodniu to za długo….

Michal

Moderator
Chyba, że pracujesz z domu ;)

itguy

Posiadacz elektryka
Dzisiaj ładowałem z PV. Produkcja około 6,5 z instalacji 8,1. Ograniczyłem do 5 i jazda. W weekend można, ale w tygodniu to za długo….
Kwestia jak i ile jeździsz;) ja jeżdżę głównie w weekendy, bo w tygodniu robię maks 100 km więc czym bym nie lądował to i tak praktycznie zawsze stoi doładowana do 70-80%.

Michacy

Zadomawiam się
Pozazdrościć 🙂 U mnie instalacja PV 4,5kW, pobór podczas ładowania ok. 14kW, a inwerter się wyłącza bo napięcie ponad 253V i tyle mam z OZE. Oczywiście wg energetyki wszystko jest ok… 😔

inter

Pionier e-mobilności
Pozazdrościć 🙂 U mnie instalacja PV 4,5kW, pobór podczas ładowania ok. 14kW, a inwerter się wyłącza bo napięcie ponad 253V i tyle mam z OZE. Oczywiście wg energetyki wszystko jest ok… 😔
Przy takim poborze, a i tak się wyłącza? Inwerter 1F? Przy nowych przepisach, ograniczyli max 3650W na 1F.

inter

Pionier e-mobilności
Nie, inwerter 3F.
Znajomy włączał grzałkę i wszystko wracało do normy. Inwerter 1F bo instalacja w domu taka sama. Jak może być pobór 14 kW, jak TMY max to 11 kW.

Michacy

Zadomawiam się
Ja liczyłem, że właśnie ładowanie w domu mi pomoże, ale niestety nie. U mnie nawet wieczorem, jak nikt nie produkuje i wszyscy zużywają to mam ponad 240V. W dzień natomiast średnie mi wychodzi ok 250V.

Michal

Moderator
Ja liczyłem, że właśnie ładowanie w domu mi pomoże, ale niestety nie. U mnie nawet wieczorem, jak nikt nie produkuje i wszyscy zużywają to mam ponad 240V. W dzień natomiast średnie mi wychodzi ok 250V.
No to po prostu macie źle ustawione trafo, bo skoro bez produkcji jest ponad 240V, to już znaczy, że źle, bo powinno być 230V, a przy dużej ilości PV, to może nawet z 220V. Zgłaszaj do zakładu energetycznego. Najlepiej skrzyknij sąsiadów i masowo ich nawalajcie.

6a8

Posiadacz elektryka
Pewno gość na końcu linii miał 200 V, i podnieśli aby się nie czepiał :confused:
@Michacy, to by było ciekawe doświadczenia : dotrzeć do takiego gościa/gości i zweryfikować stan rzeczy ?