Domowym EVSE można też czasem uratować przejezdnego w tarapatach 😉

ClassicGOD

Leaf on the wind
Ja np. dzisiaj moim wallboxem ładowałem Octavie w Dieslu 😂
szkoda.jpg

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Najważniejsze to przynajmniej jeden dobry uczynek dziennie :)
Gdzie można zaopatrzyć się w taki adapter Type2-gniazdo 230V ?
Potrzebuję do eksperymentu (obadanie testerem RCD w posiadanych cegłach i Walboxie) więc nie może być to drogie...

ClassicGOD

Leaf on the wind

krzyss

Pionier e-mobilności

ClassicGOD

Leaf on the wind
Zadziala ze slupkami AC na miescie ?
Są wersje tych adapterów przeznaczone do słupków, ta jest przeznaczona do wpinania do kabla (brak otworów do blokowania w słupku, głębsza wtyczka). Ale jeżeli wepniesz w słupek najpierw kabel to powinno działać przy jednym zastrzeżeniu - adapter jednocześnie sygnalizuje do EVSE "pojazd podłączony" oraz "rozpocznij ładowanie". Niektóre EVSE oczekują tych sygnałów w sekwencji nie jednocześnie - są wersje tego adaptera z przyciskami do kontroli tych sygnałów więc do zabawy z publicznymi słupkami polecałbym właśnie taką wersję.

qb4hkm

Pionier e-mobilności

ClassicGOD

Leaf on the wind
O, dzięki, fajny patent. Właśnie się zastanawiałem czy dam radę łatwo podładować rower elektryczny z EVSE :)
Ja tego używam zamiast przedłużacza bo po co szukać, rozwijać etc. skoro mam 7M kabel z EVSE pod ręką :p Najczęściej zasilam z tego myjkę ciśnieniową (3kW) i nie miałem do tej pory żadnego problemu.

vwir

Pionier e-mobilności
Są wersje tych adapterów przeznaczone do słupków, ta jest przeznaczona do wpinania do kabla (brak otworów do blokowania w słupku, głębsza wtyczka). Ale jeżeli wepniesz w słupek najpierw kabel to powinno działać przy jednym zastrzeżeniu - adapter jednocześnie sygnalizuje do EVSE "pojazd podłączony" oraz "rozpocznij ładowanie". Niektóre EVSE oczekują tych sygnałów w sekwencji nie jednocześnie - są wersje tego adaptera z przyciskami do kontroli tych sygnałów więc do zabawy z publicznymi słupkami polecałbym właśnie taką wersję.
Przede wszystkim taka wersja powinna mieć przycisk "zwolnij blokadę" bo może się okazać, że nie mamy jak wyjąć przejściówki ze słupka ;)
Dla majsterkowiczów - wrzucałem tutaj kiedyś na forum schemat jak to sobie samemu udłubać.

itguy

Posiadacz elektryka
Ja tego używam zamiast przedłużacza bo po co szukać, rozwijać etc. skoro mam 7M kabel z EVSE pod ręką :p Najczęściej zasilam z tego myjkę ciśnieniową (3kW) i nie miałem do tej pory żadnego problemu.
To działa z każdym.evse? Z wallboxem Tesli też zadziała?