Dopłata za złomowanie auta na JDG

hevvrajczyk

Zadomawiam się
To na boku, ale obowiązek dotyczy pojazdów zakupionych od 2024 roku, więc i tak nie łapiących się na premię za złomowanie.
1000002370.jpg
Prawo o ruchu drogowym art.78.2 z 2018 roku, czyli jeszcze przed zmianami w temacie kar za brak zawiadomienia o nabyciu lub przerejestrowania.

Obowiązkowe przerejestrowanie po zmianie właściciela to nowy obowiązek od 2024, ale wymóg zgłaszania zbycia/nabycia istnieje od dawna. Dopiero od 2020 pojawiły się kary za brak dopełnienia tych formalności.

Biorąc to pod uwagę tym bardziej absurdalny jest fakt wymagania jakichkolwiek dokumentów z wydziału komunikacji.

mikxo

Zadomawiam się
Wg mnie tak. W założeniach jest że samochód ma być 3 lata w środkach trwałych, zezłomowanie może nastąpić po zakupie BEV, wniosek o dotację możesz złożyć do czerwca 2026.
Dla pewności wyślij zapytanie do funduszu.
Wysłałem zapytanie do NFOŚiGW. Nie dali jednoznacznej odpowiedzi, ale napisali w sumie, to co Ty - że złomowany samochód ma być w środkach trwałych 3 lata i że można złomować po zakupie BEV (tylko przed złożeniem wniosku). Ale składając te odpowiedzi w całość wychodzi, na to że można kupić BEV, poczekać do 3 lat ICE w środkach trwałych i wtedy złomować.
Potwierdzili za to, że nie jest wymagane OC złomowanego samochodu, tylko ewidencja środków trwałych.

Jeszcze mam pytanie odnośnie wypełniania wniosku -gdzieś na zrzutach ekranu widziałem, że przy złomowaniu trzeba wpisać datę zakupu złomowanego samochodu. Co w przypadku, gdy samochód najpierw miało się prywatnie, a później wprowadziło do środków trwałych JDG? Podajecie datę zakupu prywatnego, czy wprowadzenia do JDG?