Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

Jakub

Nowy na Forum
Witam odbieram w przyszłym tygodniu Vw.
Auto będzie w leasingu. Sprzedawca powiedział mi ze temat dopłaty najlepiej żebym złożył sam. Ponieważ znacznie wydłuży to proces odbioru. Mówił ze nawet 5 miesięcy. Ponieważ dopiero jak otrzymają kasę to rozlicza z pierwsza wpłata. I dopiero wydadzą mi auto. Ale coś mi się w to nie chce wierzyć.
Czyli mam odebrać i potem wypełnić wniosek i czekać na gotówkę 27 od państwa.
Oczywiście zakup na firmę przebieg deklarowany 15000 rocznie itd.
Pozdrawiam

solik

Pionier e-mobilności
Sa dwie sciezki, w jednej przelewasz 27k do dealera wypelniacie wniosek i potem zwrot od „panstwa” a drugi to czekanie na fundusz ale moze to w skrajnych przypadkach przytrzymac auto na placu nawet pare miesiecy, mial racje

Piernik

Posiadacz elektryka
Witam odbieram w przyszłym tygodniu Vw.
Auto będzie w leasingu. Sprzedawca powiedział mi ze temat dopłaty najlepiej żebym złożył sam. Ponieważ znacznie wydłuży to proces odbioru. Mówił ze nawet 5 miesięcy. Ponieważ dopiero jak otrzymają kasę to rozlicza z pierwsza wpłata. I dopiero wydadzą mi auto. Ale coś mi się w to nie chce wierzyć.
Czyli mam odebrać i potem wypełnić wniosek i czekać na gotówkę 27 od państwa.
Oczywiście zakup na firmę przebieg deklarowany 15000 rocznie itd.
Pozdrawiam
Jak auto w leasingu to tylko i wyłącznie firma leasingowa może złożyć wniosek o dotacje. Pod warunkiem oczywiście że jest w programie i ma umowę z BOŚ. Akurat z Grupy VW mają leasing fabryczny i jakieś już sukcesy w tym zakresie.

Jakub

Nowy na Forum
Jak auto w leasingu to tylko i wyłącznie firma leasingowa może złożyć wniosek o dotacje. Pod warunkiem oczywiście że jest w programie i ma umowę z BOŚ. Akurat z Grupy VW mają leasing fabryczny i jakieś już sukcesy w tym zakresie.
Czyli miał
Racje. Ok
Zgadza się pewnie firma leasingowa przeleje mi kasę. Będę musiał dopytać. Jedyny teraz warunek to 15000 rocznie. Nie ma już kwoty samochodu ? Bo trochę przekracza 225

Jakub

Nowy na Forum
Czyli miał
Racje. Ok
Zgadza się pewnie firma leasingowa przeleje mi kasę. Będę musiał dopytać. Jedyny teraz warunek to 15000 rocznie. Nie ma już kwoty samochodu ? Bo trochę przekracza 225
Tak leasing Vw będzie

solik

Pionier e-mobilności
Przedsiębiorcy, którzy zdecydują się na rozliczenie 50 procent VAT, bo samochód będzie eksploatowany i w firmie, i prywatnie, mają próg ceny na wysokości 201 793 złotych netto / 248 206 złotych brutto

solik

Pionier e-mobilności
Ale czy to jest przypadek obejmujący też auta w leasingu?
Tak, PSA Finance tak robi od poczatku a maja leasing operacyjny, wynajem podatkowo to tez leasing operacyjny

BMW FS tez mi takie cos proponuje w leasingu operacyjnym (nie wynajem)

Cav

Pionier e-mobilności
Tak, PSA Finance tak robi od poczatku a maja leasing operacyjny, wynajem podatkowo to tez leasing operacyjny
Moment, ale co robi?
Klienci sami wysyłają wnioski o dopłatę?

Bo leasing z wpłatą wstępna, ale nadal procesowany przez leasingodawcę i bnp, to jednak zupełnie co innego.

solik

Pionier e-mobilności
Salon wysyla, klient wysyla 27k zwrotne na poczet oplaty wstepnej

Nie slyszalem o motywie wysylania wnioskow samemu w leasingu, handlowiec z VW troche sie rozpedzil

Jakub

Nowy na Forum
Salon wysyla, klient wysyla 27k zwrotne na poczet oplaty wstepnej

Nie slyszalem o motywie wysylania wnioskow samemu w leasingu, handlowiec z VW troche sie rozpedzil
Czyli do 248 przebieg 15000 i mam dopłatę ?;)

solik

Pionier e-mobilności
Czy tu można gdzieś ogłoszenia dodawać. Mam do sprzedania dwa elektryki. :)

Czyli do 248 przebieg 15000 i mam dopłatę ?;)
jak rozliczasz 50% vat bo mieszany to tak

Jakub

Nowy na Forum

jak rozliczasz 50% vat bo mieszany to tak
Hahah myśleli ze tu jest jakiś dział.