Dzwoniłem dziś do NFOŚiGW m. in. w tej sprawie...
Pani potwierdziła, wymagalność tego załącznika dla JDG (przy ścieżce 'zakup'), jeśli chodzi o wzór to nie ma ściśle określonego - ważne żeby zawierał co trzeba, czyli z tego by wynikało, że ten załączony jest OK.
Przy ścieżce 'leasing' to bank podejmuje decyzję czy wniosek jest kompletny i to od niego zależy czy będzie wymagał tego oświadczenia. Do funduszu te wnioski nie trafiają w ogóle, przychodzi od banku wystąpienie o środki na dotację z załączonym rejestrem dotacji (tam m. in. jest ekstrakt danych z wniosku). Teoretycznie to firma leasingowa określa kompletność wniosku (w tym to czy dołączono wszystkie wymagane załączniki), a bank to weryfikuje. Wiec trzeba czekać na pierwsze decyzje BOŚ w tym zakresie.
Dodatkowo pani z infolinii(nie wiem czy to pewne źródło informacji

) oznajmiła, że do Funduszu jak dotąd nie wpłynął jeszcze żaden wniosek z banku z wystąpieniem o środki na dopłaty do leasingów. Na pytanie czy Fundusz musi czekać z wypłatą środków do uprawomocnienia się wspominanej tu ustawy pani odpowiedziała po chwili zastanowienia, że "Tak".
A skoro już o ustawie wspomniałem to wczoraj w Sejmie zakończono prace nad ustawą (przyjęto część poprawek Senatu - raczej drobnych i nie związanymi z 'naszym tematem'). Czekamy więc na podpis Prezydenta, 'na dniach' można się spodziewać publikacji w Dzienniku Ustaw i wtedy 14 dni na uprawomocnienie.